Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dikkat! Bu sergide yapay zeka kullanılmıştır

EFOD Enver Şengül Creative Fotoğraf Atölyesi, fotoğraf malzemeleri ile tasarım programları ve yapay zeka kullanılarak oluşturduğu fotoğrafların sergisi açıldı. Şengül, sergide yapay zeka kullanımına dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2023 11:05
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2023 11:05
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Dikkat! Bu sergide yapay zeka kullanılmıştır

Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği (EFOD) bünyesinde kurulan atölyeler, fotoğraf sergilerine devam ediyor. Enver Şengül Creative Fotoğraf Atölyesi’nin Dijital Hayaller fotoğraf sergisi, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) konferans salonu ve fuayesinde düzenlenen törenle açıldı.

Serginin açılış törenine; Edirne Baro Başkanı Av. Gökhan Karakoç, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Irmak, emekli Tümgeneral Ali İhsan Gürcihan, EFOD Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İyiiz, atölye katılımcıları ve sanatseverler katıldı.

“SIRADIŞI BİR SERGİ OLMASINI İSTEDİK”

Serginin açılış konuşmasını gerçekleştiren atölye sorumlusu Enver Şengül, EFOD’ta 15’inci atölyesinin sergisini düzenlediğini belirterek; “Her atölye yaklaşık 1 yıl sürüyor. Bu atölyemiz 8 ay planlanmıştı. 8 ayda bitirdik ama düzenlemeleri devam etti. Sonuçta bunu bir sergiye dönüştürmeye karar verdik. Fotoğraf öyle bir şey ki çok değişik alanları olan bir sanat dalı. Fotoğrafın malzemesi kullanılarak yeni çalışmaların üretilmesi de var. Bunu da fotoğraf işleme programlarıyla yapıyoruz. Hayalimizdeki bir kurguyu, çektiğimiz ya da telif hakkı olmayan fotoğraf sitelerinden aldığımız görsellerle yeni, yaratıcı, şaşırtıcı, gerçek üstü olan fotoğraflar ürettik. Bunu, fotoğrafçı arkadaşlarımızın bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi için yaptık. Ayrıca sıradışı bir sergi olmasını istedik. Bizim bu atölyemiz; farklı, doğrudan olmayan, fotoğraf malzemesi kullanılarak sonradan üretilmiş bir fotoğraf sergisi olacak. Edirne’de böyle sıradışı bir sergi açtığımız için atölye ekibi olarak kendimizi çok şanslı hissediyoruz. Bu sergimizi de Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına ithaf ettik. Sergimizdeki ilk fotoğrafımızın da Cumhuriyetimizi anlatan kreatif bir çalışma olduğunu göreceksiniz” ifadelerini kullandı.

“YAPAY ZEKAYI DA KULLANDIK”

Şengül, atölyede eserlerin oluşturulması sırasında yapay zekâyı da kullandıklarını açıklarken; “Bu çalışmaya başlarken, yapay zekânın fotoğraf alanında yaygınlaşması yeni başlıyordu. Son 6 ayda bu konuda inanılmaz gelişmeler oldu. Artık yapay zekâ gerçekten dünyayı yönetmeye başladı. Fotoğrafı da yönetmeye başladı. Gelecekte sanat fotoğrafçılığı ne yazık ki temellerinden değişiyor. Bunun iyi ya da kötü olması tartışılmaya başlandı. Bizi nereye götüreceğini bilmiyoruz. Biz de atölye olarak yapay zekâyı da kullanmaya başladık. Şu anda kullanılan Photoshop programının son sürümüne etkileri gelmeye başladı. Biz çalışmalarımızın birçoğunda yapay zekâyı da kullandık. Burada sergiye girmeyen fotoğraflardan da bir sunum oluşturduk. Sunumda son 6 fotoğraf ise tamamen yapay zekâ ile üretilmiş fotoğraflar olacak. Fotoğraflarda zaten yapay zekâ işaretini göreceksiniz. Düzenlemede yapay zekâdan yardım almak ayrı, bir fotoğrafı sıfırdan yapay zekâ ile üretmek ayrıdır. Bu çalışma içinde bunu da göreceksiniz. Genç arkadaşlarımız hem mutlaka Photoshop programını öğrenmeliler, hem de yapay zekâyı öğrenmelidir. Yapay zekâdan uzak kalmış bir sektör veya kişi, birçok şeyden uzak kalmış olacak” dedi.

“ULUSAL ÇAPTA BİR SERGİ OLDU”

Atölyenin ‘Online’ düzenlendiğini açıklayan Şengül; “Atölye çalışmamız, ‘Online’ bir çalışmaydı. Pandemi, hayatımızdan çok şey alıp götürdü ama bir şey kattı ki ‘Online’ olarak dünyanın her tarafından insanlarla bir araya gelerek ortak bir çalışma yapabiliyoruz. Bu atölye de ‘Online’ bir çalışma olduğu için Türkiye’nin farklı şehirlerinden bu çalışmaya katılanlar oldu. Erzurum, Ankara, Mersin, Balıkesir ve Eskişehir’den arkadaşlarımız, ‘Online’ bağlantı ile bu çalışmaya katıldılar. Bu serginin, ulusal çapta bir sergi olduğunu söyleyebilirim” sözlerine yer verdi.

“EFOD’UN 44’ÜNCÜ YILINI KUTLAYACAĞIZ”

Şengül’ün konuşmasının ardından törende konuşan EFOD Başkanı Serdar İyiiz de EFOD’un her ay 1 sergisini açmanın onurunu yaşadıklarını belirterek; atölyede emek verenlere teşekkür etti. EFOD’un 1 ay sonra 44’üncü yılını kutlayacaklarını açıklayan İyiiz; “Bir sanat derneğinin 44 yıl ayakta durması büyük emek işidir. Biz bunu tüm üyelerimizle başarıyoruz” dedi. İyiiz, sergiyi hayata geçiren Enver Şengül atölyesi ve katılımcılarına teşekkür etti.

KATILIMCILARA BELGELERİ TAKDİM EDİLDİ

İyiiz’in konuşmasının ardından atölyeye katılan Abdullah Duman, Arzu Hülya Nalçakan, Aysen Karadeniz, Çiğdem Girgin, Hacer Akıncı Kaya, Kadriye Ay, Murat Kaya, M. Turan Döner, M. Müsebbih Ergin ve Tuğba Kiper sahneye davet edildi. Atölye katılımcılarına belgeleri, İyiiz ve Şengül tarafından takdim edildi.

5 GÜN BOYUNCA AÇIK KALACAK

Belgelerin takdiminin ardından sergi açılış töreninde, sergide yapılan çalışmaların yapım aşamaları ile sergide yer almayan eserlerin sunulduğu video gösterimleri sunuldu. Video gösterimlerinde yapay zeka ile üretilen eserlerin de yer alması dikkat çekti. Video gösterimlerinin ardından serginin açılışı gerçekleştirildi. Sergi, 5 gün boyunca ETSO fuaye salonunda sanatseverlerin ziyaretine açık kalacak.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.