Modern binaların vazgeçilmez unsurlarından olan asansörler, günlük hayatımızda önemli bir rol oynuyor. Edirne’de asansör firması sahibi Ethem Midilli, apartmanlarda, iş yerlerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında, kullanılan asansörlerin düzenli bakımı yapılmadığında ağır arızalara sebebiyet vererek can kaybı tehlikesi oluşturduğunu ifade etti.
Kredi Yurtlar Kurumu’nda (KYK) meydana gelen asansör kazalarının ülke genelinde çoğu yerde olduğuna dikkat çekerek, bilirkişilerle çalışılması gerektiğini söyledi. Midilli, Sanayi Bakanlığı tarafından denetlenmeleri gerektiğini, herkesin işini düzgün yaptığı sürece bu tarz sorunlarla karşılaşılmayacağını söyledi. Edirne’de asansör sektörünün kötü durumda olduğuna değinen Midilli, vatandaşların ekonomik şartlar sebebiyle ucuzunu yaptırmak istediğini, kalitesiz işçilikler, bakımsızlıklar sonucunda da can güvenliklerini riske soktuklarını belirtti.
“SANAYİ BAKANLIĞI TARAFINDAN SIKI DENETİM ŞART”
Midilli, asansör firmalarının düzenli bir şekilde denetlenmesi gerektiğini belirterek “Bizim öncelikle ülke olarak asansörcüleri çok iyi denetlememiz lazım. Asansör firmalarının öncelikle denetlenmesi lazım. Öyle fiyatlar var ki piyasada, asansör sektöründe şöyle bir durum var. Sizin işinizi ben 100 liraya yapayım nasıl olsa bu asansör çalışıyor. Arada da bir parça fatura ederim, ucuz ucuz bakarım ama asansöre bakmam. Biz asansör başı 130 liraya bakıyoruz. Bu 130 lira ortalama 5 durak bir yeri alalım 130 liradan çarpınca, 650 lira para yapar. Ama bu 5 durak yerlere 200, 250 liradan bakan asansör firmaları var, bunların denetlenmesi lazım. Bizim bağlı olduğumuz birim Sanayi Bakanlığıdır. Bizi denetleyecek. Biz işimizi nasıl yapıyoruz? Bakım yapıyor muyuz’u denetleyecek. Bunlar denetlenmediği müddetçe çok KYK olayı gibi olaylar görürüz ve oluyordur da” dedi.
“ASANSÖR BİNANIN TAKSİSİDİR”
Edirne’de asansör sektörünün diplerde olduğunu, vatandaşların ucuza kaçtığına değinen Midilli; “Edirne’de asansör sektörü diplerde, kötü şu anda. Bugünkü ekonomik şartlar sebebiyle insanlar en ucuzunu yaptırmaya gayret ediyorlar. Oysaki asansör binanın taksisidir. Siz, güvenli olmayan bilmediğiniz bir taksiye biner misiniz? Ailenizi teslim eder misiniz? Veya şahsi arabanızı kale alın siz kontrolü yapılmamış, bakımı yapılmamış arabaya ailenizi bindirir misiniz? Biz apartmanlarda şu duyarlılığı da veremedik insanlara. Ev satışlarında özellikle kadınlarımız mutfak dolaplarına bakarlar, banyoya bakarlar, mermerlerin nasıl olduğuna bakarlar ama asansör nedir? Nasıl olmuştur? Kim yapmıştır hiçbirinin bilgisi yoktur. İstisnalar hariç. Bu duyarlılık insanlara verildiğinde asansörler daha iyi hale gelir” ifadelerini kullandı.
“İNSANLARIN CAN GÜVENLİĞİ SÖZ KONUSU”
Şirket olarak diğer firmaların yaptığı asansörlerin bakım işlerini almadıklarını ifade eden Midilli; “Ben şirket olarak rekabet etmekte zorlanıyorum şu anda. Zorlanma sebebim de düşük fiyatlar, kalitesiz işçilikler, bakımsızlıklar. Şirket olarak, biz kendi yaptığımız asansör dışında diğer firmaların yaptığı asansörlerin bakımlarını almıyoruz. Almama sebebimiz de bu asansörlere güvenmiyoruz. İmalatlarındaki problemleri, giderilmeyecek problemlerin mesuliyetlerini almıyoruz. Kendi montajını yaptığımız, ne kullandığımızı bildiğimiz bakımlarını düzenli yaptığımız işlerle devam ediyoruz. Riskli bir iş. Kimse farkında değil, insanların canı söz konusu herkesin gerçekten işini düzgün yapması gerekiyor” dedi.
“KYK’DA YENİ DÖNEM: KAREKOD UYGULAMASI”
Midilli, KYK yurdunda meydana gelen kazaların aşırı yükten de kaynaklı olduğunu yeni geçilecek karekod uygulaması ile öğrencilerin asansörlerin bakımlarının yapılıp yapılmadığını görebileceklerini belirterek “Asansörde aşırı yük dediğimiz bir şey var. Örneğin asansör 4 kişilik, onun bir ikazı var. 5 kişi bindiğinde ikazda bulunur. KYK’da bu durum uygulanmamış 15 kişilik asansöre 16 kişi binmiş. Topladığınızda bakımsızlığa giriyor, kontrolsüzlüğe giriyor. Sayın devletimiz işi bilenlerle, bilirkişilerle çalışırsa bu işler toparlanır. KYK yurtlarında yeni geçilecek karekod uygulaması ise şu şekilde. Öğrenciler sistemden, karekodu okuttuklarında asansörün bakımlarının yapılıp yapılmadığını, resmi olup olmadığını görebilecek. Zaten karekod uygulaması var olan bir şeydi. Bizde de var firma olarak. KYK’ların da bu sistemi geçmesi faydalı olacaktır” diye konuştu.
“YILBAŞINDAN SONRA KAT BAŞI BAKIM 150 LİRA OLACAK”
Asansör bakımı konusunda kat başı fiyat listesiyle çalıştıklarını ifade eden Midilli; “Biz kat başı fiyat listesiyle çalışıyoruz. Şu an kat başı fiyatımız 130 liradır. Yılbaşından sonra 150 lira yapacağız. 5 durak bir yer 750 lira olacak. 2024 yılı içerisinde ne göreceğimizi bilmiyoruz. Biz müşterilerimizle birer yıllık sözleşme yaparız. İki asgari ücret zammı, mazot zammı gelir, biz bunu müşteriye yansıtmayız” diye konuştu.
MERT ERİŞKİN
Kaynak: MERT ERİŞKİN