Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ÇOCUKLARDAN ALIŞVERİŞ YAPMAYIN

12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü kapsamında “Çocuklarımız ile El Ele, Gönül Gönüle” etkinliği düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2023 16:57
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2023 16:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
ÇOCUKLARDAN ALIŞVERİŞ YAPMAYIN

Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Edirne Yeşilay Şubesi işbirliği ile organize edilen etkinlikte, çocuklar akranları ile birlikte piknik organizasyonu gerçekleştirdi.

Gerçekleşen pikniğin ardından, Melahat Hulusi Datenin Çocuk Evleri Sitesi bahçesinde oluşturulan etkinlik alanında çocuklar “ayak ve el penaltısı başta olmak üzere çeşitli sportif aktivitelere” katılarak çeşitli hediyeler kazandılar.

Etkinlik alanında oynanan oyunların sonrasında Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Konferans Salonunda “12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nün” anlam ve önemine ilişkin tiyatro gösterimi gerçekleştirildi.

Gerçekleşen etkinliklere çocukların yanı sıra, Edirne Vali Yardımcısı Zafer Karamehmetoğlu, Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş ve İl Müdür Yardımcıları Erdinç Topçu ile Sebahattin Bilgiç, İl Milli Eğitim Müdürü Önder Arpacı, İŞKUR Müdürü Şengül Çildam, Çocuk Savcısı Yavuz Arnak, Çocuk Mahkemesi Hakimi Meltem Karataş Şahin, Melahat Hulusi Darenin Çocuk Evleri Sitesi Müdürü Sermin Dağ Tarlacı, Edirne Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi Müdürü Derya Dillek Budak’ta katılım sağladı.

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü kapsamında gerçekleştirilen farkındalık etkinliklerinde konuşma yapan Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürümüz Bilgin Özbaş; “Toplumun geleceğine yön verecek, yaşam kalitesi yüksek, iyi eğitim almış, sağlıklı, toplumsal ve kültürel değerleri özümseyen nesiller yetiştirmek, geleceğimize yapılan bir yatırımdır ve tüm kurumlar olarak hepimizin görevidir. Ancak Sosyal, Kültürel ve Ekonomik değişim süreçleri, terör, göç gibi birçok etken toplumsal yapıda ve çalışma yaşamında bir takım problemlere neden olmaktadır. Bu süreçten en çok etkilenen grup ise çocuklardır. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinin 1.  Maddesine göre 18 yaşına kadar olan herkes çocuk sayılmaktadır.  12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü, çocuk işçiliğinin önlenmesi ve toplumsal bilincin artırılması amacıyla Dünya çapında kutlanmaktadır. Çocuk Hakları Sözleşmesine göre çocukların; Eğitilme, giyinme, barınma,  sağlık gibi birçok temel hakları vardır. Çocuklar çalıştırıldıkları zaman bu haklarından mahrum kalırlar. Bu nedenle çocuk işçiliği insan hakları sorunudur. Çocukların daha sağlıklı ve daha eğitimli yetiştiği, çalışmak zorunda kalmadığı, çocukluklarını doyasıya yaşayabildikleri ortamları hazırlayabilmek için tüm kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği içerisinde çalışmalara devam etmekteyiz” dedi.

1200 ÇOCUK İÇİN AİLELERİNE, SOSYO-EKONOMİK DESTEK VERİLİYOR

Edirne Valiliği koordinesinde Kamu kurum ve kuruluşları ile çocuklar alanında hizmet veren sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden bir komisyon oluşturulduğuna dikkat çeken Özbaş şunları söyledi:

 Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz, Edirne Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü işbirliği ile alanında uzman kişiler tarafından Mobil ekipler oluşturulmuş, düzenli olarak Edirne İlimizde alan taraması yapılarak, çalıştırıldığı tespit edilen çocuklar ve aileleri ile ilgili işlemler yapılmaktadır. Çocuk işçiliğine sebep olan faktörlerin başında yoksulluk gelmektedir. Bu kapsamda ekonomik nedenlerden dolayı çocukların mağdur olmasının önlenmesi, eğitim hayatından kopmaması ve korumaya muhtaç çocuk statüsüne düşmemesi için İl Müdürlüğümüzce ilimizde yaklaşık 1200 çocuk için ailelerine;  Sosyo-Ekonomik Destek verilmekte, çocuklarımız sokaktan ve çalışmaktan uzak tutularak eğitim kurumlarına yönlendirilmekte, danışmanlık yapılmakta, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere yönlendirilmektedir. Çalışma hayatında istismar edilerek, gelecekleri tehlikeye atılan çocuklarımız aynı zamanda bu ülkenin kaybedilen potansiyeli anlamına da gelmektedir. Yarınlara güvenle bakabilmek, çocuklarımızı sokağa mahkum etmemek adına, çocuklardan alış-veriş yapılmamasını ve açılan ellere para verilmemesini, toplumun her kesiminin bu konuda duyarlı olmasını, sokakta çalıştırılan çocuklar ile karşılaşılması durumunda; vatandaşlarımızın ALO 183’ü arayarak; sokakta çalıştırılan, dilendirilen vb. konuyu bizler ile paylaşmalarını diliyor, saygılar sunuyorum” dedi.

HABER MERKEZİ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.