Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen toplantısında Turizm Komisyonu’nun Edirne ili turizm eylem planı hakkındaki raporu sunuldu.
Komisyon Üyesi Serdar Çığla tarafından sunulan raporda, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan turizm eylem planındaki çalışmalar ve uygulanacak yöntemler açıklandı.
“İSTANBUL HAVALİMANI’NINDA EDİRNE TANITILACAK”
Çığla, 2022-2030 Edirne İl Turizm Master Planı’nda toplam 51 eylem hazırlandığını belirterek; “Türkiye’de dışarıdan turist getiren yerli ve yabancı seyahat acenteleri ve kitleleri etkileyen sosyal medya fenomeni (Influencer), sanatçı gibi kesimlere yönelik tanıtım faaliyetleri düzenlenecektir. İstanbul-Edirne arasındaki ziyaretçi akışını arttırmak için İstanbul’a gelen yabancıları hedef alan tanıtım etkinlikleri gerçekleştirilecektir. İstanbul Havalimanı’nda Edirne’yi tanıtıcı faaliyetler düzenlenecektir. Uluslararası turizm dergilerine Edirne’yi tanıtıcı yayınlar hazırlanacak ve yayımlanacaktır. İstanbul’daki yerli ve yabancı turizm acentelerine yönelik 1-2 günlük kısa Edirne turu programları hazırlanacak, programlarına Edirne turunu dahil eden acenteler desteklenecektir” ifadelerini kullandı.
“EDİRNE TURİZM RADYOSU KURULACAK”
Bulgaristan ve Yunanistan başta olmak üzere Balkan ülkelerindeki acentelere yönelik de tur paketlerinin oluşturulacağını söyleyen Çığla; “Bu paketlerin operatörlerince yaygın olarak kullanılması sağlanacaktır. Ziyaretçilere yönelik sınır kapılarında Edirne’yi tanıtmak amacıyla geleneksel ve dijital platformlar etkin bir şekilde kullanılacaktır. Edirne turizm radyosu kurulacaktır. Avrupa’da yaşayan Türklere yönelik Edirne’yi tanıtıcı bilgilendirme faaliyetleri düzenlenecektir. Transit yolculara yönelik kısa süreli Edirne programları oluşturulacaktır. İstanbul ve Trakya bölgesinde faaliyet gösteren tur acentelerinin konaklamalı Edirne turlarını programlarına dahil etmeleri teşvik edilecektir” dedi.
“MİMAR SİNAN ROTASI HEDEF PAZARLARDA TANITILACAK”
Çığla, turistlerin konaklamasını teşvik edecek alternatif turizm etkinliklerinin de gerçekleştirileceğini belirterek; “Konaklama tesisi sayısı ve niteliklerinin artırılmasına yönelik işletmelere destek sağlanacaktır. Eko, argo ve doğa turizmi altyapısının geliştirilmesi ve faaliyetlerin çeşitlendirilmesi sağlanacaktır. Yerel ürünleri sunan yiyecek, içecek hizmetleri verebilecek işletmelerin kapasite ve hizmet kaliteleri artırılacaktır. Payitaht Edirne konseptine uygun turizm faaliyetleri artırılacaktır. Mimar Sinan rotasının hedef pazarlarda tanıtılması, Trakya, İstanbul ve Balkan coğrafyası ile entegre edilmesi desteklenecektir. İnanç turizmine yönelik rota geliştirme çalışmaları gerçekleştirilecektir” sözlerine yer verdi.
“DOĞA SPORLARI VE KIYI TURİZMİ GELİŞTİRİLECEK”
Enez’in tarihi mirasının kültür ve arkeoloji turizmine kazandırılmasının sağlanacağını söyleyen Çığla; “Uzunköprü, Bocuk gecesi, Dolmenler gibi potansiyel taşıyan ama tek başına turistleri çekme gücü düşük olan turizm ögeleri geliştirilecektir. Trakya Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen Trakya bölgesi sağlık turizmini geliştirme çalışmalarına Edirne’nin etkin katılımı sağlanacaktır. İl genelinde doğa sporları ve kıyı turizmi geliştirilecektir. Gastronomi turizmi bütüncül bir çerçevede ele alınacak, kentte gastronomi ögelerinin çeşitlendirilmesi sağlanacaktır. Kültürel miras turizmi olarak Edirne’deki savaş alanları, alt destinasyon haline getirilecektir” dedi.
“ROMA VE BİZANS İZLERİ ARAŞTIRILARAK TURİZM ÜRÜNÜNE DÖNÜŞTÜRÜLECEK”
Çığla, Edirne Turizm Master Planı’nın, turizm alanında faaliyet gösteren kamu ve özel sektör tarafından içselleştirimesine yönelik bilgilendirme faaliyetlerinin de düzenleneceğini belirterek; “Konaklama, eğlence, taşıma ve yeme içme sektörüne yönelik hizmet kalitesinin arttırılması için turizm odaklı eğitimler düzenlenecek ve kalite sertifikasyon modeli oluşturulacaktır. Turizme yönelik destekleyici altyapılar geliştirilecektir. Turizme yönelik örgün ve yaygın eğitim faaliyetleri ile destinasyon gelişimine katkı sunulacaktır. Roma ve Bizans izlerinin araştırılarak turizm ürününe dönüştürülmesi sağlanacaktır” ifadelerine yer verdi.
“SAROS BÖLGESİ KIYI KUMLUĞU KORUNACAK”
Çok kültürlü tarihi mahallelerin turizm potansiyelinin de değerlendirileceğini söyleyen Çığla; “Kırkpınar ve Kakava başta olmak üzere mevcut festivallerin etkin tanıtımı sağlanacaktır. Mübadele turizmi geliştirilecektir. Yöresel el sanatları geliştirilerek turizm ürünü olarak değerlendirilecektir. Edirne İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu’nun etkinliği artırılacaktır. Edirne Turizm Master Planı ve Eylem Planı’nın izleme ve değerlendirme sistemi oluşturulacaktır. Turizm tanıtım ve geliştirme faaliyetlerine yönelik finans modeli oluşturulacaktır. Edirne’nin turizm marka kimlik çalışması katılımcı bir yapıda oluşturulacaktır. Ziyaretçi memnuniyet değerlendirme sistemi kurulacaktır. Edirne Tarihi ve Kültürel Miras Araştırma Merkezi kurulacaktır. Mutfak Sanatları Akademisi kurulacaktır. Küçük konaklama işletmeleri iş birliği kurulması teşvik edilecektir. Turizm koruma alanları koordinasyon mekanizması oluşturulacaktır. Saros bölgesi kıyı kumluğunun korunması sağlanacaktır. Turizm noktalarında etkin atık yönetimi hayata geçirilecektir” dedi.
“SANAL BİR OYUNLA EDİRNE TANITILACAK”
Çığla, turizm destinasyonlarındaki kirlilik unsurlarının giderileceğini vurgularken; “Edirne ili genelinde güvenli turizm kampanyası yürütülecektir. Motorsuz taşıt ve yaya alanlarına yönelik altyapı hizmetleri geliştirilecektir. Metaverse teknolojilerinden yararlanan turizm uygulamaları hayata geçirilecek, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojileriyle sanat turlar oluşturulacaktır. 5D sanal gerçeklik ve ‘mopping’ teknolojilerinden yararlanarak turizm çekim noktaları oluşturulacak, daha sonra bu çekim noktalarını da kapsayacak sanal bir oyun geliştirilerek, kullanıcıların oyunlaştırma yöntemi ile Edirne’yi tanımasına katkı sağlayacaktır. 3D olarak sokak kültür ve sanat gösterileri oluşturularak, bunlara ilişkin şehir içi turizm rotası oluşturulacaktır. Dijital turizm hizmet altyapısı kurulacaktır” sözlerine yer verdi.
“HERKES ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YAPMALI”
Çığla, sunumunun ardından konuyla ilgili bir de açıklama yaparken; “Tespitler güzel. Ama bunların ne kadarı hayata geçiriliyor ve bunların ne kadarı üzerinde duruluyor? Bu çok önemli. Bundan sonra bu hedeflerin yerine getirilmesi için İl Genel Meclisi, kurumlar, kuruluşlar, idare, valilik, Kültür ve Turizm Bakanlığı üzerine düşen görevi yaptığında Edirne’miz için güzel şeyler olacağına inanıyorum” diye konuştu.
UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ