Edirne İl Genel Meclisi’nin Mart ayı üçüncü toplantısını bugün gerçekleştirdi. Toplantıda, Su, Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyonu’nun Orta Edirne Katı Atık Yönetim Birliği (OREKAB) faaliyetleri hakkındaki raporu sunuldu.
Komisyon Başkanı Serdar Çığla tarafından sunulan raporda; Edirne’ye bağlı Uzunköprü, Meriç, Kırcasalih, Subaşı ve Küplü Belediyelerinin ve İl Özel İdaresi’nin ortak olduğu OREKAB birlik ortakları bölgesinden gelen çöp miktarları, katı atıkların toplanması, atıklardan enerji üretimi hakkında komisyon tarafından yapılan araştırma ve incelemeler açıklandı.
“2007’DE KURULDU”
Çığla, OREKAB’ın 8 Ekim 2007 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla kurulduğunu belirterek; “Doğayı korumak, halkımızın sağlıklı bir çevrede yaşamasını sağlamak amacıyla atıkların sağlıksız sahalarda gelişigüzel depolanmasını önlemek, birliği oluşturan mahalli idarelerin yapmakta oldukları fakat maddi veya teknik imkanlar yetersizliği nedeniyle tek başlarına yerine getiremedikleri çöplerin toplanması, değerlendirilmesi ve bertarafı için altyapı çalışmaları yaparak, bölgesel katı atık tesisi yapımı, katı atık bertarafı için geri kazanım, kompost, tıbbi ve tehlikeli atıklar için bertaraf tesisi ve tesisleri kurmak halkın sağlığını olumsuz etkileyen çevre sorunlarını çözmektir” ifadelerini kullandı.
“AHIRDAN DIŞKI VE İDRAR TEMİN EDİLEREK ENERJİ ÜRETİLMEYE ÇALIŞILIYOR”
Birlik üyeleri tarafından 11 milyon 717 bin 34,46 TL ödendiğini açıklayan Çığla; “OREKAB’ı oluşturan belediyeler ve il özel idaresi, yüzde 0,6 yılık öz gelirlerinden bir ödeme düşmektedir. Birlik personeli plarak 1 çevre mühendisi, 2 personel bulunmaktadır. Öz gelirlerin payları üretime geçmediği için yetmemektedir. Birliğin tesisi 18 Mart 2021 tarihinde Nexus Enerji A.Ş. firmasına 25 yıllığına sözleşme ile verilmiştir. Cironun yüzde 10’u OREKAB’a verilecek, elektrik üretimi için çalışmalar yapılmakta, yüzde 90’ı tamamlanmıştır. Kompozit ve lot alanı kullanılması başlamış olup, gaz balonu yerine konmuştur. Tesisin ruhsat işlemlerinde bir problem yoktur. Günlük 40 ton çöp gelmekte, Uzunköprü Belediyesi, Uzunköprü köyleri hariç, diğer ortaklar çöplerini getirmiyor. Birlik yönetimi ve firma tarafından uyarılar yapılmaktadır. Çöp ihtiyacı için ahırlardan dışkı ve idrar temin edilerek enerji üretilmesi için çalışmalar yapılmakta, tesis ve ekipmanlar kurulmakta olup izin aşamasındadır” dedi.
“DEPOLAMA ALANININ GÖRÜNTÜSÜ ÇOK KÖTÜ”
Çığla, tesisin 187 dekar arazi üzerine kurulduğunu belirterek; “Uzunköprü Belediyesi’ne aittir. Daha önce vahşi depolama yapılan alanda hiçbir çalışma yok, yerleşim alanına uzak olmasına rağmen görüntüsü çok kötü. Gerekli çalışmalar yapılarak çöp alanlarına çevre düzenlemesi gerekmektedir. Tüm canlıların sağlıklı bir çevrede yaşaması sağlanmalı, gelecek nesillere yaşanabilir bir ülke bırakmak önceliğimiz olması görüşündeyiz” sözlerine yer verdi.
“BELEDİYELER ÇÖPLERİNİ GETİRMİYOR”
17 yıl önce kurulan tesisin kötü durumda olduğunu söyleyen Çığla; “Ayrıca şu anda mevcut belediyeler, çöpünü oraya getirmiyor. 40 ton çöple bu iş yürümez. Köylere Hizmet Götürme Birliği de, belediyeler de getirmiyor. Çöplerini sağa sola atıyorlar. Firma, 25 seneliğine anlaşmış, hayvancılık yapanlarla anlaşmaya çalışıyor” dedi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ