Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ÇİFTÇİNİN BUĞDAYINI SATACAK YERİ YOK

Edirne bölgesinde buğdayda yüksek verim alan çiftçi, TMO’da ve lisanslı depolarda randevu problemlerinden dolayı ürününü satamıyor.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2023 12:03
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2023 12:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
ÇİFTÇİNİN BUĞDAYINI SATACAK YERİ YOK

Bu yıl Edirne bölgesinde buğdaydaki yüksek verime çiftçi sevinemedi. Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO) en fazla 3 randevu limiti olması ve lisanslı depolarda randevuların kapalı olması buğday üreticisi çiftçiyi tüccara mecbur bıraktı.

Buğday hasadının başlamasıyla verimlerin yüksek olmasına sevinen çiftçi, ürettiği mallarını satacak yer bulmakta sıkıntı yaşıyor. TMO’dan en fazla 3 randevu alınabilmesi, her randevu için Edirne merkezde 35 ton, Lalapaşa bölgesinde 25 ton limit olması çiftçileri düşündürüyor. Lisanslı depolarda önceki yıllarda internet üzerinden randevu alarak mallarını döken çiftçiler, bu yıl şahsi olarak randevu verildiği, randevuların da açıldığı gün bir buçuk saat içerisinde dolmasıyla mallarını tüccara satmaya mecbur kaldı.

Lalapaşa’ya bağlı Demirköy çiftçilerinden olan İzzet Ocak, dekar başına 500 ile 650 kg arasında verim almalarına sevinemediklerini söyledi. Ocak, 126 ton ÇKS kaydı olduğunu ama TMO’nun 25 tondan 3 randevu verdiğini dolayısıyla TMO’ya ürününün sadece 75 tonluk kısmını dökebileceğini söyledi. Bu problemi aşabilmek için lisanslı depoların çözüm olduğunu fakat lisanslı depo randevularının da açıldıktan bir buçuk saat sonra dolduğunu belirterek, “75 tondan sonrası için tüccara mecbur kalmış durumdayız. 8,5 lira olan buğdayı tüccar bu durumda 5 lira ile 5 buçuk lira arasında alıyor. Bu durumda bize çözüm olan lisanslı depolarda da randevular bir buçuk saat içerisinde doldu. Ne yapacağımızı bilemez durumdayız. Verim yüksek diye sevinirken şimdi de geçen senenin bile altında fiyata satma durumuyla karşı karşıyayız. 40-50 dönüm buğdayı olan da, 500-1000 dönüm buğdayı olanda 3 randevu alabiliyor. Bu randevu sisteminin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor” dedi.

HÜSEYİN AĞIRSEVEN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.