Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çakırlar’dan saray kazılarına ziyaret: “KAÇIRILAN PARÇALAR SERGİLENEBİLİR”

İYİ Parti önceki dönem Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Edirne Sarayı kazılarının ziyaretinin ardından yurtdışına kaçırılan parçaların geri getirilerek ihya edilen sarayda sergilenmesini önerdi.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2023 15:57
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2023 15:57
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
Çakırlar’dan saray kazılarına ziyaret: “KAÇIRILAN PARÇALAR SERGİLENEBİLİR”

İYİ Parti önceki dönem Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı'na devredilmesinin ardından restorasyonu hızla devam eden Edirne Sarayı’nı (Saray-ı Cedid-i Amire) ziyaret etti. Çakırlar, Osmanlı padişahı 2’nci Murad döneminde 1450 yılında yapımına başlanan ve Fatih Sultan Mehmet döneminde tamamlanan Edirne Sarayı’nda devam eden kazılarla ilgili Batı Ekspres’e konuştu.

2022 yılında Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı'na devredilmesinin ardından 2023 yılında başlayan kazı çalışmalarını ziyaret ederek inceleyen Çakırlar, günümüze ulaşan Cihannüma Kasrı, Adalet Kasrı, Kum Kasrı, hamam ve mutfağı ile saray giriş kapısının bir bölümü ile kaybolan diğer kısımların ayağa kaldırılması için gerçekleştirilen çalışmaların önemine dikkat çekti.

“İYİ BİR EKİP VAR”

Çakırlar, Edirne Sarayı’nın ihyasından ümitli olduğunu belirterek; “Edirne Sarayı’nda uzun yıllardan beri küçük çaplı kazılar yapılıyordu ama divan hikâyesine dönmüştü. Kazılar, Milli Saraylar Başkanlığı’na devredildiğini öğrendikten sonra çalışmaları yerinde gördüm. İyi bir ekip var ve Edirne Sarayı’nın ihyasından ümitliyim” ifadelerini kullandı.

“NAMAZGÂHLI ÇEŞME RESTORE EDİLİYOR”

Edirne Sarayı’nın namazgahlı çeşmesinde de restorasyon çalışmasının başlatıldığını söyleyen Çakırlar; “2016 yılında ziyaretim sırasında incelediğim namazgâhlı çeşmenin restorasyonuna başlanması, kazıların çok ciddiye alındığını gösteriyor. Sarayın Babüssaade kapısı çevresindeki kazılar da fevkalade devam ediyor” dedi.

“HAS BAHÇE’NİN DEVREDİLMESİ ÖNEMLİ”

Çakırlar, Edirne’nin en önemli yeşil alanlarından biri olan ve tarihi ve doğal sit alanı olarak tescil edilen Has Bahçe ile ilgili de konuşurken; “Bundan sonraki süreçte Has Bahçe’nin de Milli Saraylar Başkanlığı’na devredilmesi çok önemlidir. Ayrıca istimlak edilecek yeni alanlar olduğunu öğrendim. Bunlar, Edirne Sarayı’nın ihyası için başlatılmış güzel çalışmalardır. Edirne Sarayı’nın ihya edilmesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş travmasının da unutturacaktır” sözlerine yer verdi.

“YURTDIŞINA KAÇIRILAN PARÇALAR GETİRİLEBİLİR”

Edirne Sarayı’nın ihyasının yanı sıra içinden birçok parçanın da alınarak yurt dışına kaçırıldığını söyleyen Çakırlar; “Edirne’deki savaşların sonucunda saraydan bazı parçalar yurt dışına kaçırıldı. Bu parçaların geri getirilmesi için çalışma da başlatılabilir. Çünkü onların da ihya edilen sarayda gösterilmesi, yapılan çalışmaların değerini daha da artıracaktır” dedi.

“HİZMET ETMEK İÇİN MİLLETVEKİLİ OLMAK GEREKMİYOR”

Amacının, Edirne kültürüne hizmet olduğunu belirten Çakırlar; “Benim amacım; Edirne’nin kültürüne hizmet etmektir. Bunun için insanların milletvekili olması gerekmiyor. Milletvekili değilken bile böyle bir misyon üstlendim. Hangi partiden olursa olsun seçilen milletvekili arkadaşlarımız da Edirne Sarayı’nın ihyası için gayret sarf etmelerini dilerim” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.