Edirne Valisi Yunus Sezer, Meriç nehri üzerinde 2021 yılında inşasına başlanan enerji santralini ziyaret etti. Sezer, enerji santralini incelemesinin ardından yapım süreci ve son durumu ile ilgili açıklama yaptı.
Sezer, konuşmasında enerji santrali projesinde meydana gelen hasarı açıklarken; hasar tespiti için gerçekleştirilen çalışmaları anlattı. Projenin devam edip etmeyeceği ile ilgili bilgi veren Sezer, maliyeti ile ilgili soruya da cevap verdi. Sezer, ayrıca Meriç nehri kıyısındaki fore kazıklı duvarların yıktırılması üzerine yeniden yapımına başlanan gabion duvar çalışması ile ilgili de konuştu.
“LASTİK SAVAKLARDA SIKINTI OLUYOR VE YIKILMA MEYDANA GELİYOR”
Meriç nehri üzerindeki enerji santrali projesinin 2021 yılında başladığını belirten Sezer; “İnşası tamamlanmış, fakat henüz kabulleri yapılmamış bir santralimiz var. Türkiye’de Amasya’dan sonra bu şekilde inşa edilen 2’nci enerji santrali konumundadır. 2,2 megawatt gücünde elektrik enerjisi üretilmesi planlanan bir santral. Teslim aşamasında maalesef burada özellikle lastik savaklarda bir sıkıntı oluşuyor ve bir yıkılma meydana geliyor. Bununla ilgili olarak hem idari açıdan başlayan bir süreç, hem de adli açıdan açılan bir tespit davası var. Biz göreve başladıktan sonra da hem üniversitemizden, hem DSİ Genel Müdürlüğü’müzden, hem de özel müşavirlerden bir heyet kurarak buranın incelemesini yaptırdık” ifadelerini kullandı.
“JET GROUT SİSTEMİ TUTMAMIŞ”
Sezer, projede meydana gelen hasarın tespiti için yapılan çalışmaları açıklarken; “Bu konuda 2 tane husus var. Birincisi; proje hatası mı var? İkincisi; yoksa yapımdan mı kaynaklanıyor? Bu konular üzerinde odaklanıldı ve burada yıkılan yerlerle ilgili drenaj çalışmaları yapıldı. 15 Eylül’de bu süreç bitti. Bununla ilgili değerlendirmeleri kendi içimizde yaptık. Burada 2 tane konu var. Birincisi; proje müellifi, projesinin arkasında duruyor. Burası inşa edilirken ‘Jet Grout’ denilen bir dayanak sistemi oluşturulmuş ve özellikle yıkılan kısımda ‘Jet Grout’ sisteminin tutmadığı yönünde bir rapor var. Yapılan etütlerde de bunu gördük. Dolayısıyla yapımdan kaynaklanan bu kısımda bir sıkıntı var” dedi.
“SORUMLULARLA İLGİLİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR”
Projenin sağlam olan kısımlarıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyleyen Sezer; “Hem projenin uygun olup olmadığı, hem de yapımla ilgili olarak tespit davası açılmış durumda ve mahkeme süreci devam ediyor. Burada suç ve hata kimden kaynaklanıyorsa bunlara rücu ettirilmesi yönünde sürecimiz devam ediyor. Bir taraftan da idari tahkikatimiz devam ediyor. Burada sorumlu kimler? Onlarla ilgili de süreç devam ediyor. Burada açık olmak gerekiyor. Bütün inşaatlardan olabilen bir şey. Büyük bir proje ve projelerde bu tür sıkıntılar olabilir. Bunun da devlette bir hukuk mekanizmamız var, ona göre de süreç yürütülmesi gerekiyor. Burada hem benden önce başlamış bir süreç var, hem de ben göreve başladıktan sonra da başlatmış olduğumuz bir sürecimiz var” sözlerine yer verdi.
“FORE KAZIK SİSTEMİ YAPILACAK”
Sezer, projede Trakya Üniversitesi akademisyenleri ve DSİ’nin tavsiyeleri üzerine revizyona gidileceğini açıklarken; “Hem üniversite, hem de DSİ’nin tavsiyeleri üzerine projede bir revizyona gidiliyor. Bozulan kısımlarla ilgili olarak fore kazık sistemi yapılacak. Sağlam olan kısımlarla ilgili olarak da ileride tekrar bu tür sıkıntıyla kalmamak için yine fore kazık sistemini önerdiler. Bu doğrultuda da projeyi revize ediyoruz. Bu süreci de hızlı ilerletiyoruz ve hem DSİ’den, hem de üniversiteden bilimsel destek alıyoruz. Bu konuda bundan sonra profesyonel kişilerle ilerlemeyi istiyoruz. 2-3 ay içerisinde burasının yeniden inşa sürecini tamamlayıp, önümüzdeki yılın ilk ayını bulmadan inşa ve yapım sürecini tamamlamayı planlıyoruz. Her şey yolunda giderse kendimize böyle bir hedef koymuş durumdayız” dedi.
“DSİ’DEN İZİN ALINMIŞ”
Proje için DSİ’den onay alınıp alınmadığı sorulması üzerine cevap veren Sezer; “Burasının taşkın sahası olduğunu biliyoruz. Onun için de su kullanımı konusunda DSİ’den izin alınmış. Bu projenin olabilirliği ile ilgili üniversitemizden hocalarımız ve DSİ oturdular ve bir karar verdiler. Ben teknik bir insan değilim. Önümüze raporu alırız, ‘Yürü’ derlerse yürürüz. ‘Yürüme’ derlerse zararın neresinden dönersek faydadır deriz, geri döneriz. Ama gelinen noktada burada büyük bir yatırım var, bir enerji var. Arkadaşlarımızın buradaki savakların taşkını artıracağı yönünde bir öngörüsü yok” ifadelerine yer verdi.
“BÜTÇESİ ÇIKMADIĞI İÇİN BİLEMİYORUM”
Proje için bugüne harcanan maddi gider ve revizyonu sonrası ekstra tahmini bütçenin sorulması üzerine cevap veren Sezer; “Onu tam bilemiyorum. Revize bütçesi çıkmadığı için bilemiyorum. Şu anda çalışılıyor. Arkadaşlar önümüzdeki hafta keşif özetleriyle beraber onu da çıkartacaklar. Ona göre işimize devam edeceğiz” dedi.
“SADECE ELEKTRİK ÜRETİMİ PROJESİ DEĞİL”
Revize edildikten sonra üreteceği elektrik miktarı ve 1 adet Rüzgâr Elektrik Santrali kadar elektrik üretemediği iddiası sorulması üzerine Sezer; “2,2 megawatt elektrik üretecek. Bir rüzgâr elektrik santralinin ne kadar elektrik ürettiğini bilmiyorum. Bu proje sadece elektrik üretimi ile ilgili bir proje değil. Aynı zamanda buradaki savakların yükseltilmesiyle suyun arka tarafta biriktirilmesi, peyzaja yönelik de bir proje. Su sporları da var. Önümüzdeki yıl burada dünya şampiyonasının yapılması hedefleniyor. Dünya şampiyonasına yetiştiririz diye düşünüyorum. Beklediğimizden daha az bir hasar durumu var. Belli noktalar tadilatla geçilecek” sözlerine yer verdi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ