Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Buğdayda Taban Fiyatı Beklentisi 15 TL

Haziran ayının gelmesiyle Edirne’de ve bölgede buğday hasadı mevsimi de gelmiş oldu. Üreticinin gözü buğday için açıklanacak taban fiyatta. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, beklentilerinin yaklaşık 15 TL olduğunu açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2024 14:23
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2024 14:27
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
Buğdayda Taban Fiyatı Beklentisi 15 TL

Buğdayda hasat zamanının gelmesiyle üreticilerin gözü buğday için açıklanacak taban fiyatına çevrildi. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Ziraat Odaları olarak 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde Cumhurbaşkanı’na ve Tarım Bakanı’na 10,87 gibi bir maliyet raporu sunduklarını, buğday taban fiyatı için beklentilerinin yaklaşık 15 TL olduğunu söyledi.

Bu hasat döneminde de üreticinin verdiği emeğin karşılığını alabileceği güzel verimler olur diye umduğunu belirten arabacı; “Ekiliş döneminden bugüne kadar üreticinin emek verdiği, masraf ettiği alanların hepsini bitirdik. Şu an hasat dönemine geldik. İnşallah bu hasat döneminde de üreticinin verdiği emeğin karşılığını alabileceği güzel verimler olur diye umuyorum. Ama bütün üreticimizin gözleri şu an fiyatla. Hasat dönemi geldi ki Türkiye'nin bazı illerinde hasat yapılıyor. Fakat henüz daha fiyat açıklanmadı. Üreticimizin beklentisi biliyorsunuz daha önce de genel başkanımızla, tarım bakanımızla görüşmelerini açıklamıştı. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nde Cumhurbaşkanımızın da katıldığı bir programda Tarım Bakanımızla birlikte herkes bölgesindeki sorunları anlattı ve Sayın Bakanımız dinledi ve bunlara da bir açıklamayla cevap verdi orada. Biz orada bütün Türkiye'deki Ziraat odalarımız olarak kendi bölgesindeki maliyetlerini çıkardığı bir tablo var. Ve bizim genel merkezimize bu tablo üzerinden bütün maliyetlerin ortalamasına bir maliyet tablosu oluştu. Yani bu maliyet tablosu da bu yılki 10,87 lira olarak maliyetimiz açıklandı. Tabii Bakan Bey bu rakamın yüksek olduğunu söyledi ama biz de Genel Başkanımız Bakanımızla Tarım Bakanlığımız ve Türk Ziraat Odaları Birliğimizin ortaklaşa çalışıp bir ortak fiyat çalışması yapması gerektiğini talebinde bulundu. İnşallah önümüzdeki günlerde de bu tarz çalışmalar olur. Yani bakanlığımızla biz ortaklaşa bir maliyet çıkarır ve ona uygun da bir fiyat tablosu olur diye umuyorum. Şu an baktığımızda 10,87 maliyet dediğimiz zaman yani bugün bizim üreticimiz gece gündüz sıcak soğuk demeden çalışıyor ve yılda bir kez hasat yapıyor. Bu yaptığı hasatla bunun bir yıl boyunca hem tarımda sürdürülebilirliği hem de ailesinin geçimi ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak bir ürün ortaya çıkarıyor. Tabii ki bu enflasyon ortamında bunların düşünülerek, göz önünde bulundurularak bakanlığımız tarafından inşallah üreticilerimizin kar marjını koyarak bu enflasyon şartlarını düşünerek rahat bir dönem geçireceği bir fiyat oluşmasını umuyoruz. Biz bugün üreticilerimizle konuştuğumuzda bugünkü şartlarda bu maliyet tablosuyla enflasyon da düşündüğümüzde en az 15 TL olması gerektiğini üreticilerimizle konuşmalarımıza beklentileri bu yönde. Ama Bakan Bey tabii böyle bir maliyet tablosu olmadığını söylemişti. İnşallah bizim sahada bu yoğun çalışmalarımızı yaptığımız masrafları tabii ki Bakanlığımız da görüyor. Onların da çalışmaları var. Yani bakanlığımızdan bu enflasyon ortamında ve bu maliyet karşılığında inşallah güzel bir beklentimiz var. Üreticimizin beklediği gibi en az 15 TL bandında bir fiyat beklentisi var. Yani en azından buna yakın bir fiyat oluşmasını bakanlığımızdan talep ediyoruz. İnşallah tüm üreticilerimize ülkemiz için hayırlısı olur. Ve bereketli herkesin emeğinin karşılığını alabileceği bol bereketli bir yıl olur diye umuyorum” dedi.

“TMO EDİRNE’DE ALIM YAPACAK”

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Edirne’de ve ilçelerinde alım yapacağını açıkladığını belirten Hüseyin Arabacı; “Bu arada hepimizin gözleri TMO'dan. TMO alımla alakalı sıkıntı olmadığını Burada Edirne ve ilçelerdeki alım yerlerini ayarladı. Alımla ilgili sorun yaşamayacağımızı düşünüyorum. TMO Müdürümüzle de görüştüğümüzde alım yapacağız. Sayın Tarım Bakanımız da bununla ilgili açıklamasında alım yapılacağını, üreticiyi mağdur etmeyeceğini söylemişlerdi” diye konuştu.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.