Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“BİTKİ DEMEK SAĞLIKLI DEMEK DEĞİLDİR”

Edirneli aktar Gökhan Baraz, bir bitkinin bir şeye iyi gelmesi onun ilaç olacağı anlamına gelmediğine dikkat çekerek; “Bitki demek; sağlıklıdır, zararsızdır demek değildir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2023 17:09
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2023 17:09
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
“BİTKİ DEMEK SAĞLIKLI DEMEK DEĞİLDİR”

Edirne’de aktar dükkânı işletmecisi Gökhan Baraz, Saraçlar Caddesi’nin en eski aktar esnaflarından olduğunu, aktarlık geleneğinin yaşatılması ve desteklenmesini, bilen kişilerin bu işi yapması gerektiğini söyledi.

Baraz, bitkilerin de ilaçlar gibi düzenli ve doğru kullanılması gerektiğini, her bitkinin veya otun bir şeye iyi gelmesinin de onun ilaç olacağı ya da sağlıklı olduğu anlamına gelmediğini belirtti. ‘Bitkisel ürünlerin eczaneden mi, yoksa aktardan mı satın alınmalı?’ konusuna da değinen Baraz, vatandaşların bitkisel ürünleri isteğine göre aktardan da, eczaneden de alabileceklerini fakat çeşit bakımından aktarların daha alternatifli olduğunu ifade etti.

“İLAÇLAR BİTKİLERDEN OLUYOR”

Baraz, kullanılan ilaçların yan etkisi olduğu gibi bitkilerin de yan etkisinin olabileceğini belirterek; “Düzenli kullanılan her bitki ya da ilaç fazla aşırıya kaçmamak şartıyla bir zararı yok. Ama miktarını ayarlayarak ve dozunu kaçırmayarak. Nasıl ki eczanelerde satılan ilaçların yan etkisi oluyor ise bitkilerin de olabilir. İnsanların doğru ürünleri almaları gerekiyor. ‘Bir kere kullanın’ denilen şeyin, 3 kere kullanılırsa tabii ki yan etkisi olur. İlaçlar bitkilerden oluyor” dedi.

“IHLAMURU, ADA ÇAYINI ECZANEDEN ALAMAZ”

Baraz, bitkisel ürünlerin eczanelerde de satıldığını ve vatandaşların bütçe bakımında da ilk uğrak noktalarının aktar olduğunu söyleyerek; “Bitkisel ürünler eczanelerde de satılıyor. Fakat bizde çeşit daha fazla, daha çok alternatif var. Örneğin; vatandaşlar, aktardan 10 TL’ye alacağı ürünü, eczaneden 50 TL’ye alır. Ihlamurunu, ada çayını eczaneden alamaz ama aktardan alır” sözlerine yer verdi.

MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.