Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“BALDA ÇİÇEKLERİN ÖZÜ VAR”

Edirne’de uzun yıllardır arcılık mesleği ile uğraşan Nazmi Yılmaz kendi ürettiği balları vatandaşın beğenisine sunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2023 16:46
Haber Güncellenme Tarihi: 22.06.2023 12:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
“BALDA ÇİÇEKLERİN ÖZÜ VAR”

Edirne’de arıcılık mesleği yapan Nazmi Yılmaz son zamanlarda artan oğul haberleri, bal alırken nelere dikkat edilmeli ve balın yararları hakkında bilgiler verdi.

“HER YERDE OĞUL HABERİ VAR”

“Arının florası arttı” diyen Nazmi Yılmaz “Bu sene her yerde oğul haberi var, biliyorsunuz. Yağmurdan sonra çıkan flora artışından kaynaklı arılar oğul vermeye başladı. Flora dediğim nedir? Arının beslenebileceği alanlar arttı. Polen, bal, gıda ve yiyecek. Arı nufusu çoğalıyor. Arının askeri ne kadar çoksa, arılar o kadar bal getirir. Arının hem oğulu arttı, hem verimi, hem de gıdası arttı” ifadelerine yer verdi.

“ARIDIR SOKAR, BALDIR DONAR”

Gerçek balı anlamak için birbirinden farklı tüyolar veren Yılmaz şöyle konuştu: “Gerçek balı anlamak için birden fazla tahlili var bizim kullandığımız. Bir kaşığa bal koyuyoruz, alttan çakmakla yakıyoruz gerçek bal yanmaz. Bir diğer yöntem ise gerçek bal donar, donucu özelliği vardır. İstisna olarak karaçalı balı donmaz, donarsa bile -1’de donar. Çiçek balları donar. Arıdır sokar, baldır donar. Mesela çiçek balı sıcak havalarda donmuyor ama donduğu zaman karamelize oluyor. Karemalize olan bal güzeldir. Şekerli olan bal sıkıntılıdır.”

“BALI SUYLA İÇSE ŞİFA BULUR”

Balın içerisinde çiçeklerin özü olduğuna değinen Yılmaz “Bal çiçeklerin özünden aldığı için, daha çiçek açar açmaz arı gider onu oradan alır. Mesela sen kantaron çayına yöneliyorsun ama balda o var, ıhlamura yöneliyorsun, balın içinde o da var. Hepsinin özünü arı alıyor. Balı alıp sıcak suyla karıştırıp içse şifa bulur. Bağışıklığı güçlü tutar” dedi.

MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.