Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Bal

Batı Ekspres - Edirne'nin Haber Sitesi - Bal haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bal haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bu Da Baldan Döner Haber

Bu Da Baldan Döner

Ordu’da ‘Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı’ açıldı. Yeni Ordu Stadı kapalı otoparkında açılışı gerçekleştirilen ve 28 firmanın iştirak ettiği fuar, 27 Ekim tarihinde sona erecek. Katılımın yüksek olduğu fuarda en dikkat çeken ürünlerden birisi ise baldan yapılan döner oldu. Ordu Arıcılar Birliği standında sergilenen ve kristalleşmiş hali alması bir seneyi bulan bal döner, küçük külahlar eşliğinde katılımcılara ikram edildi. Sergilenen baldan döner ile katılımcılara, gerçek balın bu şekilde kristalleştiği de anlatıldı. “Bal döneri gerçekten çok ilgi gördü” İlde ilk kez böyle bir fuar düzenlendiğini belirten Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, bundan sonraki süreçte bunu geleneksel hale getireceklerini söyledi. Fuarda sergilenen bal dönerin ilgi çektiğini ifade eden Çiftçi, “Bal döner, balımız kristal olmuş hali. Arıcılarımızın doğadan sofraya ürettiği en değerli besin maddesi kristal olunca algı oluşturuyor. Biz de burada bu balın kristalize olabileceğini ve bu şekilde tüketilebileceğini tüketiciye anlatmak adına yaptık ve gerçekten de ilgi gördü” dedi. “Gerçek bal mutlaka kristalize olur” Etin dönerinin yapıldığı gibi balın da dönerinin olduğunu kaydeden Çiftçi, “Balın her şekilde tüketilmesi faydalı olduğu gibi bu şekilde kristalleşmiş olduğunda tüketmek de faydalı. Sonuçta balın donmayı, arının da sokmayı olmaz. Gerçek bal mutlaka kristalize olur. Balın bu hale gelmesi içerisindeki polen ağırlığına göre 3 aydan itibaren kristalleşmeye başlar” ifadelerine yer verdi. Fuarda baldan döner yiyen tüketiciler ise tadını ve kıvamını beğendiklerini, akışkan bala göre tadının daha yoğun olduğunu söylediler.

250 Liradan Ucuz Olan Ürünler Bal Diye Satın Alınmamalı Haber

250 Liradan Ucuz Olan Ürünler Bal Diye Satın Alınmamalı

Ordu’da 3 bin 500 kayıtlı arıcı ve yaklaşık 10 bin aile arıcılık sektöründen geçimini sağlıyor. Ordulu arıcılar tarafından 50'yi aşkın ilde üretimi yapılan ballar Avrupa ülkelerine de ihraç ediliyor. Yılda 20 bin ton ile Türkiye’de en fazla bal üretiminin yapıldığı Ordu’da, bir kilogram çiçek balının 128 TL maliyeti olduğu, ucuz fiyatlı ürünlerin bal diye satın alınmaması gerektiği belirtildi. Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, bal adı altında laboratuvarlarda üretilen ürünlerin imha edilmesi gerektiğini söyledi. Çiftçi, “Bugün market raflarında 70-80 liraya satılan ballar var. Emeğimizin çalındığını söylemiştik, geçen günlerde bakanlığımız, yetkili kurumların katılımı ile Ankara’da bir operasyon düzenledi. Şu anda o ürünlerin incelenmesi devam ediyor, inşallah imhası gerçekleşir. Fabrikanın sahibi reçel yaptıklarını söyleseler bile orada 92 tane firmanın etiketi yakalandı. Market raflarında bu etiketli ürünlerin satışı devam ediyor. Baskından önce bu ballar 130 liradan satılıyordu, şu anda 60 liraya kadar düşürüldü. Maalesef insanlarımız zehirlenmeye devam ediyor. Arıcılarımız ballarını satmak için yaylalarda bekliyor. Sahtekarların balları market raflarında ancak gerçek arıcılarımız balları ellerinde duruyor. Bu baskın dolayısıyla emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi. Laboratuvar ortamında enzimler kullanılarak elde edilen ürünlerin bal olmadığını, insanları zehirleyen bir madde olduğunu ve arıcıların emeğini de olumsuz etkilediğini aktaran Çiftçi, “İnsanlarımızın bilindik yerlerden, birliklerden ve market raflarında ise bilindik firmalardan bal almaları gerekiyor. Bakıldığında bir kilogram balın 128 lira olduğu bir ortamda, bir kilogram balı 250 TL’nin altında hiçbir yerden almasınlar. Market raflarında 70-80 liraya satılan ürünlerin bal olmadığını her zaman olduğu gibi yeniden söylüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Bal Üreten Fabrikada 8 Bin Ton Malzeme Ele Geçirildi Haber

Bal Üreten Fabrikada 8 Bin Ton Malzeme Ele Geçirildi

Ankara İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Akyurt'ta bal üreten bir fabrikanın, tüketime uygun olmayan nitelikle üretim yaptığının ve etiket mevzuatına aykırı faaliyetlerde bulunduğunun tespiti üzerine harekete geçti. İl Jandarma Komutanlığınca yapılan istihbari çalışmalar sonucunda, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı ekiplerince söz konusu fabrikaya operasyon düzenlendi. Fabrikaya yapılan operasyonda, 2 bin 500 ton fruktoz şurubu, 2 bin ton şeker, 3 bin 650 ton glikoz şurubu, 150 ton sahte glikoz, fruktoz şeker ve 100 bin adet çeşitli markalara ait bal etiketi ele geçirildi. Ele geçirilen balların piyasa değerini yaklaşık 960 milyon lira olduğu belirtilirken, 6 şüphelinin gözaltına alındığı öğrenildi. “VATANDAŞIN SAĞLIĞINI İSTİSMAR EDEREK, ZARARLI ÜRETİMLERİ SATMAYA ÇALIŞAN VE BUNLARI ÜRETENLERLE MÜCADELEMİZ SONUNA KADAR DEVAM EDECEK” Operasyonla ilgili açıklamalarda bulunan Ankara Valisi Vasip Şahin, “Bugün de bu bulunduğumuz bölgede iş yerlerinde arkadaşlarımız özellikle bozuk bal üretildiği ya da sahte bal üretildiği yönünde aldıkları bilgiler üzerine geniş bir inceleme yaptılar. Bu inceleme sonucunda burada ve diğer işletmelerde yüzlerce ton civarında bozuk gıda veya bozuk bal üretiminde kullanılan ama aslında kullanılması yasak olan bir takım ürünler ele geçirildi. Onlarla ilgili adli ve idari işlemler bir taraftan devam ediyor. Diğer taraftan da bu ele geçirilen malzemeler de imha edilecek. Bizim hem vatandaşlarımıza hem de bu malzemeleri satan iyi niyetli esnafa ricamız çağrımız şudur; ne olur size getirilen malzemeleri ve vatandaşa sunduğunuz malzemeleri dikkatle izleyin. Dikkatle inceleyin. Aldığınız malın orijinaline ve gıda güvenliğine sahip olup olmadığına lütfen dikkat edin. Yine müşteri olarak vatandaşlarımız fiyatlara aldanarak bir tuzağa düşmesinler. Kendi sağlıkları, ailelerinin sağlıkları, çocuklarının sağlıkları açısından ne olur dikkatli olalım. Vatandaşın sağlığına, vatandaşın sıhhatine, çocuklarının, yaşlılarının, hastalarının sağlıklı bir şekilde gıda tüketimi ihtiyacını istismar ederek, zararlı üretimleri satmaya çalışan ve bunları üretenlerle mücadelemizde sonuna kadar devam edecektir” dedi.

ARICILARIN BAL HASADI DEVAM EDİYOR Haber

ARICILARIN BAL HASADI DEVAM EDİYOR

Zengin florası dolayısıyla pek çok gezgin arıcının da tercih ettiği Kırklareli çiçek, lavanta, kara çalı ve meşe balı üretmek isteyen arıcıları kendine çekiyor. Yerli arıcıların yanı sıra gezgin arıcılar Istranca Dağları'nın eteklerine konuşlandırdıkları kovanlarında aroma olarak öne çıkan balı üretiyor. Bahar aylarında başlayan "tatlı mesai" güz mevsimiyle birlikte sona eriyor. Kırklareli'nde yaz aylarının son günlerinde başlayıp sonbahar aylarının ilk günlerine sarkan bal hasadında sona yaklaşılıyor. Arıcılar imece usulüyle bal hasadını tamamlamanın telaşını yaşıyor. Kovanlardan alınan petekler tahta kasalara toplanıyor. Ardından bal sağım makinesinin bulunduğu alana getirilen peteklerdeki sırlar sıyrılıyor. Daha sonra bu petekler sağım makinelerine yerleştirilip süzme işlemine geçiliyor. Kavanoz ya da tenekelere alınan balların bir kısmını kendilerine ayıran arıcılar bir kısmını da satarak aile bütçesine katkı sunuyor. Bal hasadı sonrası arıcılar sonbahar hazırlığına başlıyor. Arı kolonilerinin sonbahar ve kışın yemeleri için bal ve polen bulunan bazı petekler kovanlarda bırakılıyor. -"Arıcının mutlu olduğu an" Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nuri Çalışkan, 420 kayıtlı arıcının olduğu Kırklareli'nin Türkiye'nin önemli bal üretim merkezlerinden olduğunu söyledi. Çalışkan Kırklareli'nde bal hasadında sona gelindiğine işaret etti. Arıcının en mutlu olduğu anı "bal sağım" zamanı olarak niteleyen Çalışkan, "Bal sağım süreci arıcının şarkı söylediği, türkü söylediği bir süreçtir, arıcılığın en güzel zamanıdır." dedi. Bal sağımı zamanında arıcıların bir yıllık emeklerinin karşılıklarını aldığı dönem olduğunu ifade eden Çalışkan, sağımda arıcıların birbirlerine sırt verdiklerini belirtti. Kentte meşe, karaçalı ve ayçiçeği balı üretildiğini aktaran Çalışkan, "Kırklareli dağlarından bal, ovalarından da yağ akan bir il. Ovalarından yağ akan derken de ayçiçeğinden çıkan yağdan bahsediyorum. Çok bereketli bir coğrafyadayız. Bunun kıymetini bilmemiz gerekiyor." diye konuştu. - Kuraklık etkiledi Kuraklığın bal verimini olumsuz etkilediğini vurgulayan Çalışkan, arıcıların morallerinin bu sebepten biraz bozuk olduğunu ifade etti. Bu yıl verimin biraz düşük olduğunun altını çizen Çalışkan, “Bal verimi geçen yıl çok güzeldi, ondan önceki yıl da güzeldi. Çok memnunduk. Bu sene kuraklık bizi biraz daha fazla etkiledi.” ifadelerini kullandı. - "Balı aldığınız zaman bütün dertler bitiyor" Bal üreticilerinden Erden Gönülal da yaklaşık 15 yıldır arıcılık yaptığını belirtti. Geçimini bu işten sağladığını anlatan Gönülal, sağım zamanının emeklerin karşılığının alındığı zamanlar olduğunu söyledi. Bal sağımında sona yaklaştıklarını aktaran Gönülal, "Arıcılık farklı bir meslek. Her kovanı açtığınızda başka bir heyecanla karşılaşıyorsunuz. Çünkü içini açtığınızda ne kadar bal olduğunu bilmiyorsunuz. Ama açtığınızda birkaç ballı çerçeve çektiğiniz zaman o keyif başka bir duygu yani arıcı olan bilir zaten. Balı aldığınız zaman bütün dertler bitiyor." dedi.

Haber

"GÖÇEBE ARICILIK APAYRI BİR TUTKU"

Babasından öğrendiği göçebe balcılığı sürdüren Hikmet Yılmaz (59), ailesiyle Suakacağı köyüne kurdukları kovanlarda karaçalı ve çiçek balı üretiyor. Hikmet Yılmaz'ın bal üretim sürecinde en büyük destekçisi ailesi oluyor. Yılmaz'ın eşi, iki oğlu, gelinleri ve beş torunu kovan temizliğinden bal sağımına kadar yapılan işlemlerde çalışıyor. Muğlalı aile aylarca kaldıkları köyde kovanlarının yanı başında yaşamını sürdürüyor. Göçebe arıcı Hikmet Yılmaz, nisan ayının başında Muğla'dan TIR’la getirdikleri kovanları köyün yakınına koyduklarını söyledi. Ailesiyle karavanda yaşadığını belirten Yılmaz, "Arılarımıza özenle bakıyoruz. Öncelikle bu bölgede arılarımız kanoladan yararlanıyor, daha sonra karaçalı bitkisinden balımızı üretiyoruz. Memleketimize dönmeden önce de arılarımız ayçiçeğinden çiçek balı üretiyor. Ağustos ayının başında ise memleketimize dönüyoruz." dedi. Yılmaz, ürettikleri balın kalitesinin yüksek olduğunu ve yurdun dört bir yanından sipariş aldıklarını dile getirdi. Çoluk çocuk üretime devam ettiklerini anlatan Yılmaz, şunları kaydetti: "Yaşadığımız bölge kırsal bir bölge ve orada çam balı üretiyorduk. Zaman zaman bir yıl bal veriyor bir yıl vermiyordu. Yıl boyunca boşta kaldığımız zamanlar oluyordu. Onun için alternatifi çiçek balında bulunduk ve Edirne'ye adım attık. 2007'den bu yana Trakya'da arıcılık yapıyoruz. Göçebe arıcılık apayrı bir tutku. Zamanı geldiğinde, kuşlar uçtuğunda 'ben bal üretmeye gidiyorum' dersin. Arı kendini size bağlar." "Bal borsası" talebi Hikmet Yılmaz'ın oğlu Mehmet Emin Yılmaz da tüm ailenin geçimini arıcılıktan sağladığını anlattı. Doğada yaşamanın ve üretmenin mutluluk verici olduğuna değinen Yılmaz, "950 kovanımız var, yılda 25 ila 27 ton bal üretiyoruz. Karaçalı balı prolin değerleri yüksek, tadı ve aroması güzel bir bal. Bunu müşterilerimize pazarlıyoruz. Ayçiçeği balı toptan gidiyor ve tüccarlar alıyor. Daha sonra memleketimize gidiyoruz ve çam balı üretiyoruz." diye konuştu. Yıl boyunca üretimi sürdürdüklerini belirten Yılmaz, buğday ve ayçiçeğinde olduğu gibi bal için de bir taban fiyat belirlenmesi için "bal borsası" kurulmasını önerdi.

“BALDA ÇİÇEKLERİN ÖZÜ VAR” Haber

“BALDA ÇİÇEKLERİN ÖZÜ VAR”

Edirne’de arıcılık mesleği yapan Nazmi Yılmaz son zamanlarda artan oğul haberleri, bal alırken nelere dikkat edilmeli ve balın yararları hakkında bilgiler verdi. “HER YERDE OĞUL HABERİ VAR” “Arının florası arttı” diyen Nazmi Yılmaz “Bu sene her yerde oğul haberi var, biliyorsunuz. Yağmurdan sonra çıkan flora artışından kaynaklı arılar oğul vermeye başladı. Flora dediğim nedir? Arının beslenebileceği alanlar arttı. Polen, bal, gıda ve yiyecek. Arı nufusu çoğalıyor. Arının askeri ne kadar çoksa, arılar o kadar bal getirir. Arının hem oğulu arttı, hem verimi, hem de gıdası arttı” ifadelerine yer verdi. “ARIDIR SOKAR, BALDIR DONAR” Gerçek balı anlamak için birbirinden farklı tüyolar veren Yılmaz şöyle konuştu: “Gerçek balı anlamak için birden fazla tahlili var bizim kullandığımız. Bir kaşığa bal koyuyoruz, alttan çakmakla yakıyoruz gerçek bal yanmaz. Bir diğer yöntem ise gerçek bal donar, donucu özelliği vardır. İstisna olarak karaçalı balı donmaz, donarsa bile -1’de donar. Çiçek balları donar. Arıdır sokar, baldır donar. Mesela çiçek balı sıcak havalarda donmuyor ama donduğu zaman karamelize oluyor. Karemalize olan bal güzeldir. Şekerli olan bal sıkıntılıdır.” “BALI SUYLA İÇSE ŞİFA BULUR” Balın içerisinde çiçeklerin özü olduğuna değinen Yılmaz “Bal çiçeklerin özünden aldığı için, daha çiçek açar açmaz arı gider onu oradan alır. Mesela sen kantaron çayına yöneliyorsun ama balda o var, ıhlamura yöneliyorsun, balın içinde o da var. Hepsinin özünü arı alıyor. Balı alıp sıcak suyla karıştırıp içse şifa bulur. Bağışıklığı güçlü tutar” dedi. MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.