Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“B sınıfı ehliyetim var diyerek yola çıkmayın”

Geçtiğimiz aylarda B sınıfı ehliyet sahiplerinin 125 cc motosikletleri sürebileceği yönünde yapılan açıklamalar 10 Şubat 2024 Cumartesi günü resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Haber Giriş Tarihi: 12.02.2024 16:23
Haber Güncellenme Tarihi: 12.02.2024 16:27
Kaynak: ERGİN SÖZER
“B sınıfı ehliyetim var diyerek yola çıkmayın”

Batıkale Motosiklet Kulübü Derneği Başkanı Özay Özkan, 125 cc motosikletlerin B sınıfı ehliyetle nasıl kullanılabileceğini anlattı.

Edirne’nin Havsa ilçesinde faaliyet gösteren Batıkale Motosiklet Kulübü Başkanı Özay Özkan, www.batiekspres.com haber sitesine yaptığı açıklamada şunları dile getirdi.

“10 Şubat 2024 tarihi itibari ile B sınıfı ehliyet ile 125 cc motosiklet kullanabilme yasası yürürlüğe girmiştir. Ancak yasa da bazı şartlar bulunmaktadır. Bu yüzden kimsenin benim B sınıfı ehliyetim var diyerek yola çıkmaması gerektiğini hatırlatmak istiyorum ki kimsenin durduk yere ceza yemesini istemeyiz. Yasa da bulunan şartlara gelirsek;

-En az 2 yıllık B sınıfı ehliyete sahip olmak. Bu da 18 yaşını doldurduğu gibi ehliyet olan bir kişi için 20 yaşını doldurmuş olmak anlamına gelmektedir.

-Daha uzun süredir B sınıfı ehliyet sahibi olanlar için de şartlar var. Son 5 yıl içinde ehliyetine el konulmamış olması gerekmektedir.

-Şartlar bunlarla kalmıyor. Sağlık kuruluşundan iki tekerlekli araç kullanabilmesine engel bir rahatsızlığı olmadığına dair sağlık raporu alınması gerekiyor.

-Şartlar bunlarla kalmıyor tabi ki. Son olarak bir sürücü kursuna kayıt yaptırılması ve direksiyon eğitimlerini ve direksiyon sınavını başarı ile tamamlaması gerekmektedir.

-Tüm koşullar sağlandıktan sonra ehliyetlerine sertifikalarını işletip 125 cc kullanmaya hak kazanılacaktır.

-Yalnız bir husus daha var ki bunu da belirtmeyi unutmayalım. Bu şartlar altında ehliyetine 125 cc kullanabilir işleten vatandaşlarımız bu ehliyet ile kuryelik ve ticari faaliyet yapamayacaklar. Maalesef ticari faaliyet kısmı yasa kapsamı dışında bırakılmıştır.

-Kanun uzun bir süredir beklenmekteydi. Açıkçası kanunu bekleyenlerin istediği gibi olmadı ama biz bilinçli motosiklet kullanmayı desteklediğimiz için bir bakıma memnunuz. Çünkü 50 cc motosikletler için maalesef sigorta ve ehliyet şartı olmadığından dolayı özellikle maddi hasarlı kazalar artmış durumdadır. Aynı durumun 125 cc de artabileceğini düşündüğümüz için kanunun çıkmasını istememiştik. Eğitim ve direksiyon sınavı şartının bulunmasından dolayı memnunuz. 50 cc motosikletlerde sigorta zorunluluğu olmadığı için karışılan kazalarda diğer aracın sigorta şirketinden faydalanma durumu sıkıntılı oluyordu. 125 cc motosikletlerde plaka ve sigorta zorunlu olduğunu da hatırlatmak isterim.

-Yasa yürürlüğe girdiği andan itibaren sosyal medyada paylaşılmaya başlanmış ve buna bağlı olarak doğru bilgiye ulaşmadan yanlış bilgilendirmeler yapılmaya da başlanmıştır. Biz de üzerimize düşeni yaparak doğru bilgiye ulaşarak vatandaşlarımıza ulaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz.

-Şu ana kadar yasayı bekleyen kişilerle yapılan görüşmelerimizde aldığımız ortak bir cevap var. Bu şekilde sertifika almaktansa farkı neyse ödeyip A2 ehliyet almak daha mantıklı. Evet bizde bu şekilde düşünüyoruz zaten bir kursa kayıt yaptırılması gerekiyor bu da kurs ücretinin ödeneceği anlamına gelir. Şu ana kadar aldığımız bilgi sertifikayı ehliyete işlenirken ödenecek olan harçların vergilerin ödenmeyeceği yönündedir. O zaman pek bir karımız olmuyor bu işte. Bu şekilde ehliyet alıp ticari faaliyet de gösteremeyecek olduktan sonra neden bu ehliyeti alalım direk A1/A2/A sınıflarından birini almak daha mantıklı değil mi?”

ERGİN SÖZER

Kaynak: ERGİN SÖZER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.