Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ARABACI: BEKLENTİYİ KARŞILAMADI

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı TMO’nun buğday ve arpa alım fiyatlarıyla ilgili “Beklentiyi karşılamadı ama kötü bir fiyat değil” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2023 13:51
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2023 13:51
Kaynak: MERT ERİŞKİN
https://batiekspres.com/
ARABACI: BEKLENTİYİ KARŞILAMADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) buğday ve arpa alım fiyatlarının açıklamasının ardından Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı fiyatları değerlendirdi. Açıklanan fiyat, ton başına ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira arpada ise 7 bin 500 lira oldu.

“FİYAT ÇOK KÖTÜ DEĞİL”

TMO’nun açıklanan fiyatlarının beklentinin altında olduğunu belirten Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı “Cumhurbaşkanımız dün fiyatları açıkladı. Daha önceki süreçte buğdayın 10 lira ve üzerinde olması gerektiğini söylüyorduk. Bizim düşüncemiz 9 lira fiyat ve 1.5 lira prim olması yönündeydi. Bu yönde baktığımızda evet üreticinin beklentisini fiyat karşılamadı. Tabi şu anki verilen fiyata baktığımızda çok kötü diyebileceğimiz bir fiyat değil. Geçen yıl 6.45 fiyat açıklanmıştı bir lirada TMO’ya ürününüzü sattığınızda prim alabiliyordunuz. Şimdi bu bir lira açıklanan prim ürününüzü kime verirseniz verin alacaksınız. Bu kısmı güzel olmuş yani ürünü TMO’ya da satsanız dış piyasayada satsanız bir lira desteği alacaksınız, bu güzel olan kısmı. Ben zaman zaman sizlere söylüyorum biz şu an TMO ya da piyasaya ürünümüzü satıyoruz. Fakat enflasyon durduğu yerde durmuyor. Biz ürünümüzü çıkarıyoruz senede bir kez fiyatlandırabiliyoruz. Bunun değişen bir fiyatı yok. Biliyorsunuz bakanlığımız sanayiciye 4.5 liraya buğday veriyor. Geçen sene bizden 7.5 liraya buğday aldı, 4.5 liraya sanayiciye verdi. Bu sistem olduğu sürece bizim ürünümüzü depoda da tutsak ya da üreticimiz önümüzdeki dönem enflasyon oranında fiyatlar yükselir bir miktar daha fazla para kazanırım düşüncesine girse de zor olur. Bunun için hep TMO’nun 12 ay boyunca alım yapması gerekiyor. Madem 4.5 liraya sanayiciye veriyorsanız tüketicinin pahalı ekmek yememesini engelliyorsanız o zaman üreten insanları da desteklemek gerekiyor. Bunun için TMO’nun 12 ay boyunca alım yapması gerekiyor” dedi.

“ÜRETİCİYİ EZDİRMEMELİ”

Üreticinin serbest piyasaya ezdirmemesi için yapılması gerekenlerden bahseden Arabacı bu konuda ise şunları söyledi: “Bu Eylül’den sonra enflasyon oranında aylık rutin artışlar yaparak TMO’nun bir fiyat politikası belirlemesi gerekiyor, üreticiyi serbest piyasaya ezdirmemesi için. Bunları yaptığı takdirde bu fiyata çok kötü diyemeyiz ama beklentiyi karşıladı mı derseniz de karşılamadı. Bizim beklentimiz en az 10 lira ve üzeriydi. İnşallah üreticilerimize hayırlı olur bol ve bereketli bir sene geçirir. Her şeyden önce verim almak önemli. Şu anda bölgemize baktığımızda buğdayların gidişatı, durumu güzel gözüküyor. Ufak tefek hastalıklar gözükse de iyi bir sezon olur inşallah.”

MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.