Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Antibiyotik üretimi yetersiz kalıyor”

Son zamanlarda vatandaşlar eczanelerde antibiyotiklere ulaşmakta zorluklar yaşıyor. Konunun iki ayrı yönü olduğunu söyleyen Edirneli Eczacı Şükrü Ciravoğlu; “Bir yandan üretim yetersiz kalırken diğer yandan da fazla kullanımdan dolayı bakteriler ilaca direnç kazanıyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2024 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2024 16:52
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
“Antibiyotik üretimi yetersiz kalıyor”

Kış aylarının gelmesiyle antibiyotik kullanımlarındaki artış sebebiyle bazı antibiyotik ilaçlarına vatandaşların ulaşması zorlanmaya başladı. Konunun iki boyutu olduğunu söyleyen Edirneli Eczacı Şükrü Ciravoğlu, dünya üzerinde antibiyotik üretiminin yetersiz kaldığını söyledi. Bunun yanında sık kullanımdan dolayı bakterilerin antibiyotiklere direnç kazandığını da ifade eden Ciravoğlu; “Antibiyotik temininde ülkemizde olduğu kadar dünyada da sıkıntı var. Konunun iki yönü var; Birincisi antibiyotiklere karşı yıllar içinde gereğinden fazla kullanılması nedeniyle, bakterilere karşı direnç oluşturuldu. Dolayısıyla piyasadaki mevcut antibiyotiklerin birçoğu, mevcut bakterileri öldürmekte yetersiz kalıyor ve doktorlar etkili antibiyotik bulmakta zorlanıyorlar. İkinci yönü de her ne kadar reçeteye bağlandıysa da bilinçsiz tüketim. Üretim de yetmiyor. Bir taraftan hastalıklar artıyor, diğer taraftan ülkemizde ve dünyada nüfus artıyor. Bu ihtiyacı karşılayacak kadar antibiyotik ve etkili antibiyotik üretilemiyor. Yeni antibiyotik ve yeni zincirlerin bulunması da kolay bir şey değil. Çünkü bir antibiyotik, uzun çalışmaların sonucunda geliştirilip piyasaya verilebiliyor, 10-20 yıl gibi sürelerde oluşabilen bir durum bu. Dolayısıyla bir tıkanma söz konusu” dedi.

“REÇETESİZ VERİLMEMESİ DOĞRU”

Şu anda uygulanan yöntemin, reçetesiz verilmemesinin doğru olduğunu belirten Ciravoğlu; “Gerekli olan durumda antibiyotik kullanılması gerekiyor. Ancak doktorlarımızın buna dikkat etmesi gerekiyor. Ama maalesef bazı antibiyotik grupları piyasada yok, zor bulunuyor, çok kısıtlı geliyor. Üretim, bunu karşılamaya yetmiyor. Kış aylarında da soğuk algınlıkları, solunum yolu enfeksiyonları gibi bakteriyel kökenli hastalıkların artması nedeniyle antibiyotiklere ihtiyaç arttı. Dolayısıyla tüketim de arttı. Üretim yetişmiyor” ifadelerini kullandı.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.