Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AKÇAY’DAN EĞİTİMDE SON DAKİKA KARARLARINA TEPKİ

Eğitim-İş Edirne Şube Başkanı Murat Akçay, dün sosyal medyadan duyurulan okulların bir günlük tatil edilmesi kararına tepki göstererek, Türkiye’deki eğitimin son dakika kararlarıyla yönetildiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2023 16:13
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2023 16:13
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
AKÇAY’DAN EĞİTİMDE SON DAKİKA KARARLARINA TEPKİ

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Edirne Şube Başkanı Murat Akçay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal medya üzerinden duyurduğu okulların 30 Ekim Pazartesi günü tatil ilan edilmesi kararıyla ilgili açıklama yaptı.

Akçay, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerin bir günlüğüne tatil edilmesi kararının son dakikada açıklanmasının birçok veli ve öğrenciyi etkilediğine dikkat çekti. Türkiye’deki eğitim sisteminde yapılan değişiklikleri de hatırlatan Akçay, eğitimdeki plansızlığı ifade etti.

“ÖĞRENCİLER SINAVLARININ NE ZAMAN YAPILACAĞINI SORUYOR”

Türkiye’de eğitimin son dakika kararlarıyla yönetildiğini söyleyen Akçay; “Böyle olunca bir anda her şey kaosa sürükleniyor. Sınavı olan öğrenciler şaşkın durumda, ‘Bizim sınavımız ne zaman yapılacak?’ gibi sorular dün akşamdan itibaren gelmeye başladı. İdarecilerin, öğretmenlerin, öğrencilerin kafası karıştı. Veliler, öğrencilerini okula gönderecekken bir anda evde bırakmak zorunda kaldılar. Küçük çocuğu olanlar 1 gün için çocuklarını emanet edecek yer bulmak zorunda kaldılar. Dolayısıyla bu durum herkesi silsile halinde etkiledi” ifadelerini kullandı.

“İŞE GİTMEK ZORUNDA OLAN VELİLER VAR”

Akçay, bir günlük tatil kararının özellikle okul öncesi eğitim kurumlarında öğrencisi bulunan velileri çok zor durumda bıraktığını belirterek; “Özellikle anaokulu velileri çok zorlandı. İşe gitmek zorunda olan veliler var. Çocuklarını nereye bırakacakları konusunda ciddi anlamda sıkıntıya düştüler. Bu durum daha önceden belli olsaydı, insanlar en azından tedbirini almış olurdu. Son dakikada gece 22.00’de bir ‘Tweet’ ile duyuruldu” dedi.

“SINAV HAFTASI BU HAFTAYA ÇEKİLMİŞTİ”

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan sınav haftası takvimini hatırlatan Akçay; “Bakanlık sınav haftası yayımladı. Geçtiğimiz hafta normalde bu sınavlar olacaktı. Ama son dakika kararıyla, ‘Öğrenciler 29 Ekim’e çalışacaklar. O yüzden sınav haftasını, bir sonraki haftaya çekelim’ dediler. Bu haftaya çektiler ama son dakika kararıyla, ‘Pazartesiyi tatil yaptım’ dediler. Eğitimde böyle bir plansızlık, programsızlık var” sözlerine yer verdi.

“AKADEMİK TAKVİMDEN BİHABERLER”

Akçay, öğretmenlerin ara tatilde okula gidip gitmeyeceği ile ilgili de daha önce yaşanan belirsizliği hatırlatırken; “Örneğin; bizim ara tatilimiz var. Sene başında bu ara tatilimizde eğitimler ‘online’ olacaktı. Memleketlerinden farklı yerlerde çalışan öğretmenler, ara tatilin uzaktan olacağı düşüncesiyle ailesinin yanına uçak veya otobüs rezervasyonu yaptırdılar. Milli Eğitim Bakanı, ‘Herkes ara tatilde okula gidecek. Öğrenciler olmasa bile öğretmenler seminer çalışması yapacak’ dedi. Daha önceki yıllarda ara tatildeki eğitimler uzaktan yapılıyordu. Sene başında böyle planlanmadığı ve son dakikada açıklandığı için çok büyük bir tepki aldı. Öğretmenler sosyal medyada ara tatilin ‘online’ olması çalışma başlattı. Sonuçta evlilik, nişan tarihleri gibi tarihler alan öğretmenler oldu. Sosyal medyanın baskısı sonucu yine son dakika kararıyla Bakan, ‘Bu seferlik uzaktan olacak ama ikinci dönemin ara tatilinde herkes okula gelecek’ dedi. Hâlbuki ikinci dönemin ara tatili Ramazan Bayramı’na denk geliyor. Bunu yaparken akademik takvimden de bihaberler. Böyle kaos, keşmekeş, kimin ne yaptığı belli olmayan bir şekilde bizimle oyuncak gibi oynuyorlar” dedi.

“BU DURUM SADECE BUGÜNLÜK DEĞİL”

Türkiye’deki eğitim sisteminde birçok değişikliğin meydana geldiğini belirten Akçay; “Eğitim sistemi böyle bir keşmekeş içerisinde son dakika alınan günlük kararlarla yönetiliyor. Bu durum sadece bugünlük bir durum da değil; daha önceden süregelen böyle bir durum vardı” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.