Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“ACIKINCA DEĞİL HER ZAMAN HATIRLANMAK İSTİYORUZ”

Edirne’de SAVDES-SEN İşyeri Temsilcisi Selahattin Çedene, 2016 dönemi hükümetinde torba yasayla 3795 sayılı kanunun 3. Maddesinde yapılan değişikliğin hala günümüz 2023’ünde kurumlarda uygulanmamasından dert yandı.

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2023 18:58
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2023 18:58
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
“ACIKINCA DEĞİL HER ZAMAN HATIRLANMAK İSTİYORUZ”

Edirne’de Savunma Büro ve Destek Hizmetler Sendikası(SAVDES-SEN) İşyeri Temsilcisi Selahattin Çedene, 2016 dönemi hükümetinde torba yasayla 3795 sayılı kanunun 3. Maddesinde yapılan değişikliğin hala günümüzde kurumlarda uygulanmamasından dolayı yardımcı hizmetli grubu olarak derin bir üzüntü içerisinde olduklarını, seslerini duyurmak istediklerini söyledi.

“KAMUNUN KANAYAN YARASI”

Selahattin Çedene tüm meslektaşların aynı sınıfta yer alması gerektiğini, yardımcı hizmetler sınıfının da hak ettiği gibi kamularda teknik sınıfa geçmesini istediklerini söyledi. Aşçılığın dünyadaki ilk mesleklerden olduğunu ve aşçılığın tarihte Türk milletine savaş kazandırdığını söyleyen Çedene şöyle devam etti: “Kamunun kanayan yarası yardımcı hizmetler sınıfı içinde 22 meslek bulunmaktadır. Aynı zamanda da biz aşçılar 2016 dönemi hükümetinde torba yasayla Milli Eğitim Bakanının ve Maliye Bakanının görüşü alınarak 64. Hükümet zamanında torba 3795 sayılı kanunu 3. maddesinde değişiklik yapılarak biz aşçılar teknik sınıfa geçtik. Daha kurumlarda bu uygulanmadı. Kurumlarımızın bazılarında aşçılar teknik sınıfta. Yan yana çalışan arkadaşlarımızın biri teknik sınıfta biri yardımcı hizmetler sınıfında. Bu da çalışma ortamını bozmaktadır. Tarihin, dünyanın ilk mesleklerinden birisidir aşçılık ve tarihte savaş kazanan tek meslek olarak Haçova Meydan Savaşında aşçılar kazan döverek düşmanı def ederek, düşmana karşı savaş kazanmıştır. Biz diyoruz ki kamuda çalışana aşçılar olarak bu toplu sözleşmede 100. Yüzyıla yakışır şekilde kamudaki çalışan aşçıların eğitim durumlarına göre kanun olarak doğal hakkımız 3795 sayılı kanunun 3. maddesindeki yapılan değişiklikteki talebi hakkımız olan kanunun uygulanıp, ait olduğumuz teknik hizmetlere geçmek istiyoruz.”

“YEMEK YAPMAK TEKNİK İŞİ”

Yemek yapmanın teknik bir iş olduğunu, 100. Yıla yakışır şekilde kamuda çalışanların haklarını talep ettiklerini ve ait oldukları sınıfa geçmek istediklerini belirten Çedene “Sıradan bir insanı getirin sokaktan tutup getirdiğin bir insana ‘gel yemek yap’ diyemezsiniz. Bu bir teknik işidir. Onun için biz ait olduğumuz teknik hizmet sınıfına geçmek istiyoruz. 20. Yüzyıla yakışan da bunu devletimiz geçirecek güçtedir. Sayın Cumhurbaşkanımız bir imzayla yardımcı hizmetlerden bir kararnameyle genel idari hizmetler sınıfına geçirildi ve onların kanununda herhangi bir şey olmamasına rağmen bizim 3795 sayılı kanunda diplomalarımızla teknik ve hele ki liseden teknik ve hele ki 2 yıllık Meslek Yüksekokul açılarak tekniker unvanı verilmiştir” dedi.

“AŞÇILIĞI TEKNİK BİR İŞ OLDUĞUNU TANITAMADIK

Gastronomi bölümünün tıpla yarıştığını söyleyen Selahattin Çedene “Türk mutfağını dünyaya tanıttıklarını fakat kendi ülkemizde teknik bir iş olarak tanıtamadık” diyerek şu ifadelere yer verdi: “Tıpla yarışan gastronomi bölümünü açılmıştır. Ve bu meslek nasıl vasıfsız olabilir. Biz Türk mutfağını dünyaya tanıttık ama kendi ülkemizde, kurumlarımızda aşçılığı teknik bir sınıf teknik bir iş olarak tanıtamadık. Bu da bizi çok üzmektedir biz aşçılar acıkınca değil her zaman hatırlanmak istiyoruz. Yüce devletimiz bizi teknik sınıfa geçirmek için bu güce sahiptir. Bu sözleşmeden de talebimiz 3795 sayılı kanunun biz aşçılar için uygulanmasıdır.”

 “İŞ AYNI, SINIF FARKLI”

Aynı yerde çalışan aynı işi yapan iki çalışandan birinin yardımcı hizmetler sınıfında diğerinin de teknik sınıfta yer aldığını bu sebeple bütçede de sınıf olarak farklılık yaşandığını bu durumun hizmetler sınıfı olarak üzüntü yaşattırdığını söyleyen Çedene hizmetli sınıfının mağdur olduğunu ve haklarını talep ettiklerini belirterek şöyle devam etti: “Kamudaki çalışan aynı işi yapan iki arkadaş biri eş ve çocuk yardımıyla 28 bin 500 bin lira alırken diğeri 23 bin 300 lira almaktadır. Biri pasaporttan faydalanırken yardımcı hizmetlideki arkadaşımız yeşil pasaporttan yararlanamamaktadır. Diğer teknik sınıftaki arkadaşımız 2 bin 800 ek göstergeden faydalanırken yardımcı hizmetlideki arkadaşımız ek göstergeden faydalanamamaktadır. Bu arkadaşımız emekli maaşı şu gün itibariyle 18 bin alırken diğeri 9 bin 800 lira almaktadır.  Birinin emekli tazminatıyla arasında büyük bir fark olması bu anlamda da yardımcı hizmetler sınıfı mağdurdur. Kamu aşçıları olarak bu toplu sözleşmede teknik hizmetlere geçme müjdesini bekliyoruz.”

MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.