Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AB’den coğrafi işaret çalışmaları sürüyor

ETSO Başkanı Sezai Irmak, Edirne peyniri ve badem ezmesiyle ilgili AB’den coğrafi işaret almayla ilgili açıklamalarda bulundu. Irmak; coğrafi işaret konusunda Ankara’da tek yetkili olan bir büro ile görüştüklerini, eksiklikleri tespit ederek gerekli işlemlerin yürütüldüğünü söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 11.01.2024 13:52
Haber Güncellenme Tarihi: 11.01.2024 13:54
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
AB’den coğrafi işaret çalışmaları sürüyor

Edirne Ticaret Ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Sezai Irmak; Edirne beyaz peyniriyle ilgili Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret alma konusunda çalışmaların devam ettiğini söyledi. AB’den coğrafi işaret alma konusunda Ankara’da tek yetkili olan bir firma ile çalışmaların yürütüldüğünü, eksiklerin tespit edilerek giderilmesi konusunda çalışmaların devam ettiğini belirtti. Irmak; “Beyaz peynire odamız tarafından daha önce coğrafi işaret alınmış ancak AB'ye müracaat etmeye niyetlendiğimizde Türkiye'de 10’un üzerinde ürün için AB'de coğrafi işaret almış bir büroyla görüştüm Ankara'da ve bizim peynirdeki coğrafi işareti inceledi, burada eksiklikler tespit ettik. Mevcut şekliyle müracaat ettiğimizde aynı gün ret olur. Önce bunları düzeltelim. Edirne beyaz peynirinin sadece Edirne yöresinde üretilen sütlerle üretilebileceği konusunda sağlam bir coğrafi işaret alalım sonra AB'ye müracaat edeceğiz. Zaten buradaki coğrafi işaret sağlam olduğunda AB'den geri dönmesi için bir sebep kalmıyor. Daha önce bununla ilgili tecrübeli bir büro da buldum. İkinci olarak badem ezmesinin coğrafi işareti konusu var. Bir kaç badem ezmesi üreticisiyle görüştüğümde alınmış coğrafi işareti yüzde 37,5 badem bulundurulma şartı var, bu oranın minimum yüzde 50'ye yükseltilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ben ezmeci değilim ama üyemiz olan bir takım bademezmesi üreticisiyle görüştüm, onların ortak kanaati bu. Ondan sonra da AB coğrafi işareti konusunda başvurumuzu yapacağız” dedi.

“TURİZMCİLER ROTALARINI COĞRAFİ İŞARETLE OLUŞTURUYOR”

AB’den alınan coğrafi işaretin turizm açısından önemli olduğu, turizmcilerin rotasını oluşturmada coğrafi işaretin etkili olduğuna değinen Irmak; “AB'den coğrafi işaretin şöyle bir yararı var. AB'den alınan coğrafi işarette, turizmciler rotaları oluşturuyor. Oradan gelen turist bakıyor, hangi ürünlerin coğrafi işareti var, neredeler. Edirne'deyse, Edirne'nin tüm esnafının, Edirne'nin turizminin hareketlenmesine önemli katkıları olacak. AB coğrafi işareti, peynir ve badem ezmesinde inşallah en kısa sürede gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

“SCHENGEN’E MÜDAHİL OLAMIYORUZ”

Schengen vizesi konusuna da değinen Sezai Irmak; “Bulgaristan 1 Ocak itibariyle Schengen bölgesinde. Dün aldığım duyuma göre karayolunda geçerli değilmiş Schengen vizesi. Deniz ve havada geçerli. Yani buradan Bulgar konsolosluğundan aldığınız Schengen vizesi bizim kapılarımızda geçerli olmayacak. Yunanistan da bir süreden beri ağırdan alıyor bu işi. Belirli aylarda vize için yığılma oluyor. Rutin aylarda hiç müracaat yok. Bu halkımızla da ilgili. Biz Schengen'e çok fazla müdahil olamıyoruz. Başkonsolosla da görüşeceğim, acaba bir sıkıntı mı var? Daha önce görüştüğümüzde şunu söyledi; (Schengen'in kuralları var, vize kullanımına bakıyoruz, ona göre vize veriyoruz)” ifadelerini kullandı.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.