Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

640 MİLYON TL’LİK BÜTÇE GÖRÜŞMESİ BAŞLADI

Edirne İl Genel Meclisi’nde bugün 2024 yılı bütçe görüşmeleri başladı. Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, taslak bütçede öngörülen ödeneğin 640 milyon TL olduğunu açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2023 15:50
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2023 15:50
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
640 MİLYON TL’LİK BÜTÇE GÖRÜŞMESİ BAŞLADI

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen Kasım ayı 6’ncı toplantısında Edirne’ye bağlı 253 köyün, 9 ilçenin ve 7 beldenin 2024 mali yılı bütçesi, performans programları ve bütçenin eki olan yatırım programlarını görüşülmeye başlandı.

Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, toplantıda yaptığı açılış konuşmasında, taslak bütçede öngörülen ödeneğin miktarını açıkladı. Meclis Başkanı Geçmiş, 2024 yılının bütçe görüşmelerinin bugün başladığını belirterek; “Bütçeler, demokratik, parlamenter demokrasi ile yürütülen ülkelerde, ulusal egemenliğin gerçekleşmesinde önemli roller üstlenmektedir. Yasama organı, yürütme organının hazırlayıp getirdiği bütçeyi onaylayarak ve mali yılı içerisinde ve bitiminde bütçe uygulamalarını denetleyerek, millet adına ulusal egemenlik hakkını kullanır. Bu uygulama ve çalışmalar neticesinin sonucuna göre, bütçeler halkın rızasına göre şekillenmektedir. Devlet bütçelerinin de genel ekonomi içerisinde büyüklüğü düşünüldüğünde, bu büyüklükteki parasal işlemleri, bir başka kalemiyle harcama, yapma, gelir toplama işlemlerinin ekonomi üstündeki etkilerinin önemi de böylece anlaşılabilmektedir” ifadelerini kullandı.

“YETKİ VEREN BÜTÇE YASASI’DIR”

Devletlerin topladığı vergilerin, yaptığı harcamanın türüne göre ekonomi üstündeki etkilerinin farklı olduğunu söyleyen Geçmiş; “Siyasi otoritenin kararı, bu vergi harcama büyüklükleri ve birleşiminin her ne kadar kendi literatüründe tartışma konusu olsa bile ekonomiyi yönetmede bir araç olarak kullanılmaktadır. Bütçenin, devletlerin gelir kaynaklarıyla giderlerini göstermesi, bunlar arasında denge kurması ve bu kaynakların elde edilmesiyle harcamaların yapılmasına belli bir dönem için yetki veren Bütçe Yasası’nın olmasıdır. Çağdaş bütçe artık ekonomik bakımdan, devlet ekonomisine yön veren araçlardan biri olmuştur. Yerel yönetimler de bu bütçeye göre yatırım programlarını hazırlamakla yükümlüler. İnsanların bir arada yaşayarak ortak toplumu oluşturması, kişisel ihtiyaçların yanında toplumsal ihtiyaçları da doğurmuştur. Zira insanların kullanımına konu olan mal ve hizmetler, toplumsallaşmanın bir sonucudur bütçeler. Bu toplumsal ve kamusal ihtiyaçların karşılanması için genel yönetim ve yerel yönetimlerce hazırlanan bütçe, kamusal mal ve hizmetleri sunarlar. Kamu gelirleri aslında toplumun ortak gelirleridir. Halkın ortak gelir ve ortak harcamalarını bir arada görmemizi sağlayan, hükümetin ve yerel yönetimlerin vatandaş adına bu gelirleri toplama ve harcama yapma yetkisini içeren yazılı metne kamu bütçesi denir” dedi.

“HALKIN ORTAK CÜZDANIDIR”

Geçmiş, kamu bütçesinin halkın ortak cüzdanı olduğunu vurgularken; “Bütçe hakkı esasen vatandaşındır. Fakat sürekli vatandaşlar aracılığı ile kamusal kararların uygulanması teknik olarak zor ve maliyetli olduğundan, bu hak genel ve yerel seçim yoluyla halkın vekillerine devredilir. Seçimler ile genel ve yerel meclisler oluşturulur. Bu yüzden bütçe hakkı, halkın meclislerine aittir” sözlerine yer verdi.

“MECLİS ÜYELERİ ÖDENEĞİ ŞEKİLLENDİRECEK”

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün Edirne’ye bağlı 253 köyün, 9 ilçenin ve 7 beldenin 2024 mali yılı bütçesi ile performans programları ve bütçenin eki olan yatırım programlarını görüşmeye başlayacağını belirten Geçmiş; “640 milyon TL olarak taslak bütçede öngörülen ödeneğin, İl Genel Meclisi Üyelerimizin çalışması ile şekilleneceği bu ayda, Meclis Üyelerimize iyi çalışmalar dilerim” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.