Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2 ülke iklim değişikliğine karşı 1 projede

Edirne İl Özel İdaresi, Bulgaristan’ın Tunca Belediyesi ve Yambol Ticaret ve Sanayi Odası, Yeşil Bir Gelecek İçin Eşleştirme Programı kapsamında İklim Değişikliğine Uyum için Yerel Stratejiler Projesi’nin toplantısında bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2024 14:45
Haber Güncellenme Tarihi: 30.01.2024 14:48
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
2 ülke iklim değişikliğine karşı 1 projede

Edirne İl Özel İdaresi tarafından Türkiye ve Avrupa Birliği Arasında Şehir Eşleştirme – Yeşil Bir Gelecek İçin Eşleştirme Programı kapsamında Bulgaristan Cumhuriyeti Tunca Belediyesi ve Yambol Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığıyla uygulanan İklim Değişikliğine Uyum için Yerel Stratejiler projesinin toplantısı gerçekleştirildi.

İl Genel Meclisi Toplantı Salonundan düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Eyyüp Batuhan Çiğerci, Yambol Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Stoycho Stoychev, Tunca Belediyesi AB Ofisi Müdürü Svetozer Grozev, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş ve meclis üyeleri, Edirne Valiliği Proje Geliştirme ve Uygulama Merkezi Koordinatörü Şenol Filiz ve Proje Uzmanı Çiğdem Dönertaş ile proje ekipleri katıldı.

YÜZDE 90’I AVRUPA BİRLİĞİ HİBESİYLE KARŞILANIYOR

Toplantıda, projenin bütçesinin 99 bin 520,01 Euro olduğu açıklanırken; bütçenin yüzde 90’ının Avrupa Birliği hibesi olarak karşılandığı, yüzde 10’unun ise kurumlar tarafından eş finansman olarak verildiği açıklandı. 1 Kasım 2023 tarihinde başlayan projenin, 31 Ekim 2024 tarihinde tamamlanacağı belirtildi.

TÜRKİYE-BULGARİSTAN İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Eyyüp Batuhan Çiğerci, tüm katılımcıları selamlarken; “Edirne ilimiz özellikle Avrupa Birliği projelerinde, özellikle Türkiye-Bulgaristan sınır ötesi işbirliği programlarında gerçekten öncelik arz etmesi itibariyle bizim açımızdan çok kıymetli projelerin ortaya çıkmasına bir kapı açıyor. Bu noktada geçtiğimiz haftalarda bizler, hem Akdeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Programı, hem Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Programı ve Türkiye-Bulgaristan Sınır Ötesi İşbirliği Programı, özellikle son dönemde açılan KOBİ’lere destek programı ile ilgili toplantılar gerçekleştirdik. Günümüzde tüm dünyada önem arz eden bir konuyla, iklim değişikliğiyle alakalı, küresel ısınmanın doğurduğu sonuçlarla ilgili önemli bir projenin bir basamağını oluşturan toplantımızı gerçekleştirerek basın mensuplarımızı bilgilendirmek istedik” ifadelerini kullandı.

“ÖNEMLİ BİR PROJEYİ HAYATA GEÇİRMEK İÇİN ADIM ATTIK”

Çiğerci, özellikle son yıllarda küresel ısınmanın etkisiyle iklimin değişkenlik gösterdiğine dikkat çekerek; “Bunun doğurduğu sonuçlarla mücadele kapsamında yerel düzeyde nasıl önlemler alınabilir, ilgili kurumlarımızla neler yapılabilir ve özellikle bu yapılacak işlemlerle alakalı her bir kuruma düşecek sorumlulukla ilgili strateji belirlemek adına bu önemli projeyi hayata geçirmek için adım attık. İklim değişikliğine uyum için hazırlanacak bu yerel stratejik belgelerle birlikte artık her bir kurumumuz iklim değişikliğine uyum sürecinde neler yapabileceğini, nasıl yol izleyebileceğini, özellikle çevresel etkilerinin nasıl minimuma indirilebileceğini, organize sanayi bölgelerinde yeşil sanayiye dönük nasıl çalışmalar yapılabileceğini, bu bölgede iklimin verdiği etkilere dayanarak yenilenebilir enerji noktasında kendimizi nasıl geliştirip bunu nasıl hayata geçirebileceğimiz noktasında bir öngörüye sahip olacak” dedi.

“İKLİMDEKİ DEĞİŞİKLİKLER TEHDİT EDİYOR”

Çiğerci’nin konuşmasının ardından toplantıda bir konuşma da Yambol Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Stoycho Stoychev yaptı. Stoychev, proje nedeniyle çok mutlu olduğunu belirterek; “Çok önemli bir proje. Çünkü Avrupa Birliği’nin hedeflerinde bulunan bir bölge. Çok önemli sorunlara çözüm üretecek olan bir bölge. Meriç ve Tunca nehirleri civarında çok verimli topraklar bulunmaktadır ve birçok insanın beslenmesine katkı sağlamaktadır. İklimdeki değişiklikler, şu anda sahip olduğumuz şeyleri tehdit altına almaktadır. Toplantı salonundaki afişler çok önemli. Bir afiş, iklim değişikliği sonucunda toprağımızın ekmek üreteceğini bırakacağını gösteriyor. Diğer bir afiş de iklim değişikliği nedeniyle tabağımızda taş olabileceğini gösteriyor. Üçüncü afişteki gibi iklim değişikliği nedeniyle maske ile dolaşmak zorunda kalmayalım. Projeye destek veren kurumlara çok teşekkür ederim” sözlerine yer verdi.

PROJE SUNUMU İLE SONA ERDİ

Konuşmaların ardından Edirne ve Bulgaristan’dan toplantıya katılan heyet, birbirlerine hediye takdim etti. Hediye takdiminin ardından 2 ülkenin heyeti günün anısına fotoğraf çektirirken; toplantı, projenin sunumu ile sona erdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.