Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“10 Ocak birlik günüdür”

EDG Başkanı Sarılarlı “Gazetecilik mesleğinde sendikalaşma oranı yüzde 7,8” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2024 12:11
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2024 12:13
Kaynak: Haber Merkezi
“10 Ocak birlik günüdür”

Edirne Gazeteciler Derneği (EGD) Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Yönetim Kurulu Üyesi Derya Sarılarlı, 10 Ocak günü gazetecilerin ortak paydada hareket etmeleri gerektiğini hatırlatan özel bir gün olduğuna dikkati çekerek, “10 Ocak birlik günüdür” dedi.

Sarılarlı; 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, şunları ifade etti:

“Bu özel günün anlamını iyi bilmeliyiz. Hatırlayalım; 4 Ocak 1961'de basın çalışanlarına önemli haklar ve yasal güvence sağlayan 212 sayılı Basın İş Kanunu Resmi Gazete’de yayınlanmış, bunun üzerine 9 gazete patronu, 212 sayılı yasaya ve Basın İlan Kurumu’nun oluşturulmasına dair 195 sayılı yasaya karşı çıkarak, ortak bildiri yayınlayıp, gazetelerini 3 gün yayınlamamıştır. O tarihteki adları İstanbul Gazeteciler Cemiyeti (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti) ve İstanbul Gazeteciler Sendikası (Türkiye Gazeteciler Sendikası), gazetecilerle birlikte hareketle 3 gün süreyle ‘Basın’ adlı bir gazete yayımlamıştır.

3 gün süren bu dayanışma hareketinden sonra 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Bu nedenden dolayı 10 Ocak gazetecilik mesleğinde yer alan her fert için özel ve önemlidir.

Birlikte olmak ve dayanışma göstermenin önemini hatırlatan10 Ocak günümüzde gazetecilerin hatırlandığı, yaşadıkları sıkıntılar ve olumsuzlukların dile getirildiği bir gündür.

10 Ocak, işsiz gazeteciler, gözaltı ve tutuklamalarla karşılaşan gazeteciler, gazetecilerin aldıkları ücretin yetersizliği, sansür ve sosyal hakların yetersizliği gibi konuların kamuoyu ile paylaşmamıza vesile olmaktadır.

Gazeteciler için önemli bir konuda sendikasızlaştırmadır. Türkiye’de genelde çalışanların sendikalı olma oranı yüzde 14 civarındayken, bu oran gazetecilik mesleğinde ne yazık ki yüzde 7,8’dir.

TBMM’in de bugüne kadar çok sayıda gazeteci görev almıştır. Milletin vekili bu gazeteciler ne yazıktır ki gazetecilerin vekili olamamış, mesleğinin sıkıntılarını, yapılması gerekleri yeterince aktarıp, kamuoyu oluşturamamış, sendikalaşma konusunda ise hiçbir şey yapmamış/yapamamışlardır.

Gazetecilerin bu karamsar ortamda objektif olarak işlerini sürdürmeleri büyük özveri istemektedir.

Son olarak gazetecilere Yeşil Pasaport onuşunda yapılan girişimlerin olumlu dönüşler aşması bizleri diğer sorunlarının da halledilmesi için umutlandırırken, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü Edirne Gazeteciler Derneği olarak, kutluyoruz.”

HABER MERKEZİ

Kaynak: Haber Merkezi

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.