Edirne’de yaşayan 10 yaşındaki Çınar Ilgaz, sanata olan ilgisi ve yeteneğiyle dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Genç sanatçı bugün Lüleburgaz’da 34. Uluslararası 24 Nisan Çocuk Şenliği kapsamında “Yolların ve Köylerin Peşinde Haritalara Düşen İzler” temalı ikinci kişisel resim sergisini açmaya hazırlanıyor. Lüleburgaz Yıldızları Sanat Akademisinde gerçekleşecek sergide, Ilgaz’ın özellikle Trakya köylerini kuşbakışı bir bakış açısıyla yorumladığı 27 eser sanatseverlerle buluşacak.
Çınar’ın resim öğretmeni Şeyda Canpolat, öğrencisinin sanatsal gelişiminin yaşıtlarının çok ötesinde olduğunu belirtti. Canpolat, Çınar’ı Edirne’nin Karaağaç Mahallesi’nde 7-15 yaş grubuna yönelik verdiği akademik resim eğitimlerinde keşfettiğini ve yeteneğinin çok erken yaşta ortaya çıktığını belirtti. Ilgaz’ın kuşbakışı köy resimleriyle dikkat çektiğini ifade eden Canpolat, sanat yolculuğu boyunca yanında olacağını söyledi.
Genç sanatçının ebeveynleri Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Gökhan Ilgaz ve Müzik Öğretmeni Seçil Ilgaz da çocuklarının sanat yolculuğuna destek olmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. “Trakya’da görmediğimiz köy kalmadı diyebiliriz” diyen aile, Çınar’ın ilhamını doğrudan doğadan ve köy yaşamından aldığını ifade etti.
Canpolat, Ilgaz’ın çizimlerinde kullandığı özgün tekniklere ve perspektife dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı; “Karaağaç Mahallesi’nde 7-15 yaş arası akademik resim eğitimi verdiğimde keşfettim. Köy resimlerini orada yapmaya başlamıştı. Böyle kuşbakışı geometrik şekillerle resmi soyutluyordu. Gerçekten gittiği, gördüğü köyleri resmediyor. Çınar kalıplamış şeyler reddetti. Örneğin önüne koyduğumuz bir vazoyu çizmek istemedi. Kendi gördüğü ve düşündüğü şeyi çizmek istediğini söyledi. Çınar, kuşbakışı köy çiziyor ve bu müthiş bir bakış açısı. İnanılmaz bir perspektif. Ama onu yaparken renk bilgisi, oran - orantı, kompozisyon bilgisi, artık bunların hepsini çok iyi öğrenmeye, keşfetmeye başladı. Bu süreçte bunları geliştirdi. Çınar köyleri geziyor, gözlemliyor, anlam yüklüyor ve artık yapısını biliyor. Bu çok özel, ebeveynleri de çok destek oluyor. Çınar’ın görmek istediği bir köye hemen atlayıp gidiyorlar, sırf Çınar köyü gezsin ve yolları görsün diye. Bu müthiş bir destek bu anlamda hocalarımın emeği büyük burada. Hepimiz arabaya biniyoruz ve Çınar eline telefonu alarak haritaları büyütüyor. Önce oradan görüyor, sonra yollara bakıyor, keşfediyor. Önceden tek renkleri kullanıyordu, şimdi daha derinlik katmaya başladı. Artık sadece köy değil, hikayeleştirmeye de başladı. Lüleburgaz’da gerçekleşecek serginde ise çok büyük bir alanda Çınar’ın resimleri sergilenecek. Toplamda 27 eser var. Uluslararası çocukların olduğu müthiş bir organizasyon olacak. Bir dizi etkinlikler sergilenecek. Çınar’ın resimleri sergilenirken aynı zamanda çocuklar da resim çizecek. Belki o çocuklar da ilham alacak. Çınar’ın gelişimini merakla bekliyorum, bizi çok heyecanlandırıyor. Her zaman yanında olacağım.”
Çınar Ilgaz, sergisi için heyecanlı olduğunu belirterek; “İkinci sergimi açacağım için çok mutluyum. Köyleri gezmeyi ve resmetmeyi çok seviyorum. Heyecanlıyım. Resimlerimi yapma sürem değişiyor, bazen 2 saat, bazen 3 saat. Akrilik boya kullanıyorum. Yolları kontürler ile ifade ediyorum. Toplam 27 tane resmim var, sergilenecek. Herkesi bekliyoruz. Sergi 13 Nisan’a kadar da açık olacak” dedi.
Anne Seçil Ilgaz; “Çınar’ın başarılı olması, bizim için büyük bir gurur ve mutluluk. Pandemi sürecinde başlayan harita bilgisi ile tabelalar yapıp odalara asıyordu. Scooter ile evin içinde gezerek köyü geziyor ve o anı yaşıyordu. Sonrasında bu hayali gerçeğe dökerek köy köy gezmeye başladık. Şeyda hocamızın bu süreçte Çınar’a desteği çok büyük. Onun keşfi ile başlayan bir yolculuk. Ev rengarenk oldu, canlandı. Bizim de içimize neşe geldi. İkinci sergisi için çok mutluyuz. Herkesi sergiye bekliyoruz” diye konuştu.
“HAYALLERİNİN PEŞİNDEN HEP BERABER GİDİYORUZ VE DESTEKLİYORUZ”
Baba Gökhan Ilgaz ise oğullarının haritalara olan ilgisinin zamanla sanata dönüştüğünü ifade ederek; “Pandemi döneminde evlere kapandığımızda Çınar, haritaları keşfetti. Google haritalarda gezerken bir yandan evden çıkamadığımız için bakmakla yetindi. Sonrasında köyleri gezmeye başladık. Çınar bunu resmetmeye başladı ve Şeyda hocam sayesinde de keşfedildi. Sanatın olduğu her yerde bilim de olur. Dünyayı değiştiren bilim insanlarına baktığımız zaman sanatçı yönünü görebiliyoruz gerçekten. Trakya’da gezmediğimiz köy kalmadı diyebiliriz. Çınar’ın hayallerinden biri de Lüleburgaz’a çevre yolu yapmak. Hayallerinin peşinden hep beraber gidiyoruz ve destekliyoruz. İkinci sergisi için de çok heyecanlı ve mutluyuz” ifadelerini kullandı.
“Yolların ve Köylerin Peşinde Haritalara Düşen İzler” adlı sergi, 13 Nisan’a kadar Lüleburgaz Yıldızları Sanat Akademisi’nde ziyaret edilebilecek. Sanatın çocuk gözüyle buluştuğu bu özel sergi, Trakya’nın köylerine bir başka açıdan bakmak isteyen herkesi bekliyor.
HİLAL PEKER
Kaynak: HİLAL PEKER