Eczacılar, sattıkları ilacın fiyatına göre kar oranı alıyorlardı. Mevcut uygulamada ellerindeki ilaçların fiyatına belirlenecek oranı aşan bir zam geldiğinde, aynı ilaç için eczacının kar oranı da düşüyordu. Bu durum eczacılara ciddi oranda kar kaybı sorunu getiriyordu.
Edirneli Eczacı Şükrü Ciravoğlu bu yeni yürürlüğe giren uygulama ile bu sorunun kısmen de olsa çözüldüğünü söyledi. Avro kurunda artış hangi yüzdeyle olduysa, aynı oranda bir üst kademeye atlatılarak kar kaybının zararın önleneceğini söyleyen Ciravoğlu; “Bu konu eczacılar için ciddi bir sorun haline gelmişti. Özellikle son 1-2 yıl içerisinde ciddi bir kayba yol açmıştı eczane ekonomileri için de. Ülkemizde ilaç fiyatlarında uygulanan kar oranı, 2004 yılına kadar sabit bir orandı. Yani alış fiyatının üzerine yüzde 25 kar hesabıyla Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen bir fiyattı. Ama 2004'te çıkan kararnameyle o yıldan bugüne kadar belirlenen bir Avro kuru ilaç fiyatı belirleniyor. Kar oranlarını da bakanlık Cumhurbaşkanı kararnamesiyle belirliyor. Burada tek bir kar oranı yok. Kademeli oran var. Yani ilaç ucuzken olan fiyatıyla, pahalı ilacınki arasında aynı kar oranı yok. Ucuz ilaçta daha yüksek gözüken kar oranı fiyat arttıkça düşüyor. Şu anda uygulanan kademelere göre fiyatı 328 liraya olan ilaçlarda alış fiyatı üzerinden yüzde 28 bir kar söz konusu. Deponun karını da bakanlık ayrıca belirlemiş oluyor. Kar oranı 328 ile 657 arasında fiyat olan ilaçlarda yüzde 18'e düşüyor. 657 liranın üzerindeki fiyatlarda da yüzde 13 kar oranı uygulanıyor” dedi.
Giderlerin eczane ekonomilerinde ciddi sıkıntılara sebep olduğunu belirten Ciravoğlu; “Son 2 yılda enflasyondaki ciddi artışlar sonucunda ilaçlara ciddi artışlar gelmeye başladı. Yılda 1 veya maksimum 2 defa ufak tefek güncellemeler geliyordu. Şimdi ciddi bir fiyat artışı söz konusu. İlacın fiyatı arttıkça bu saydığımız kademelerden bir üsttekine atlama olasılığı fazla, birçok ilaç bir üst kademeye atlıyor. Dolayısıyla yüzde 28 olan kar 18'e düşüyor, yüzde 18 olan kar yüzde 13'e düşüyor. Eczanenin kendi bütçesinden, ekonomisinden yemiş oluyor. Bunu mecburen kompanse etti eczaneler ama artık dayanılacak noktayı aştı. Artık birçok meslektaşımız ciddi ekonomik sorunlarla karşı karşıya kaldı. Çünkü sürekli kar oranı düşüyor. Zaten perakendecilik için çok yüksek kar oranları değil bunlar alış fiyatı baz alındığında. Giderler sürekli artıyor bir taraftan. Dolayısıyla eczane ekonomilerini sıkıntıya soktu. Şimdi bundan sonraki kayıpların önüne geçilmiş olacak. En azından o kâr oranları, o Avro kurunda artış hangi yüzdeyle olduysa burada da aynı oranda bir üst kademeye atlatılarak kar kaybı, zarar önlenecek. Şu anda rahat nefes almak biraz zor gibi ama en azından şimdilik durumu kurtarma anlamında düşünebiliriz bunu. Durumu koruma gibi. Sadece eczacılık sektöründe değil, genel ekonomide herkes durumu koruyabilme derdinde” ifadelerini kullandı.
ŞENER ŞENTÜRK
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK