Aydın: “Uyutmak Kelimesiyle Maskelenmiş Katliam Yasası”
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın işbirliğiyle, Hayvanları Koruma Kanunu’na ilişkin yasada değişiklik tasarısı haftaya mecliste görüşülecek. Sokak hayvanları için uyutma seçeneğinin de mecliste görüşülecek olmasına Edirne’de hayvan hakları savunucusu, Bir El Bir Nefes Derneği Başkanı Yağmur İslattı Aydın isyan etti. Aydın, uyutmak denilerek güzellemelerle maskelenmiş bir katliam yasasının mecliste görüşüleceğini söyleyerek, “Bugün basına, ‘uyutulmak’ denilerek güzellemeler ile maskelenmiş bir katliam yasası ile karşı karşıyayız. Uyutmak falan değildir bu. Hayvanları acı çeke çeke katledecekleri bir yöntemdir. Bugün baktığımızda belediyeler kısırlaştırma, mama gibi ihtiyaçlara bütçe ayıramıyorlar. Kısırlaştırmanın iki katı maliyetli bir ötenazi ilacının alınıp uygulanacağı bir belediye yok. Bir tanesi dahi uygulayamayacak. Bu da hayvanları belki zehirleyerek, belki kalplerine çamaşır suyu enjekte ederek saatlerce can çekiştirecekleri ölüme sebep olacak. Biz bu yasaya karşıyız. Hiçbir yaşam hakkı savunucusu, kendi elleri ile cellatların eline bu köpekleri teslim etmeyecekler. Biz arkadaşlarımız ile beraber 2 Haziran tarihinde Yenikapı’ya mitinge gideceğiz. Orada adalet istiyoruz diyeceğiz. Çünkü yaşam bir bütündür. Kadını, çocuğu, hayvanı, ağacı ile bir bütündür. Biz her zaman buna inandık. Biz bu sebeple bu yasa tasarısının geri çekilmesini isteyeceğiz. Umarız yasa yapıcılar bizi dinleyerek bu katliamdan vazgeçerler” dedi.
“BAŞKAN AKIN, BİZİM SESİMİZE KULAK VERSİN”
Ülkede yaşam hakkı savunucuları olarak çok ciddi sayılarının olduğunu belirten Yağmur Islattı Aydın; “Buradan bütün siyasilere sesleniyorum; bizleri seçim dönemlerinde, hayvanları seçim dönemlerinde hatırlıyorsunuz ama biz gerçekten bu ülkede seçim kazandırıp, seçim kaybettirecek güçlü bir kitleyiz. Bu sebeple bizlerin bu hassasiyetini göz önünde bulundurun. Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın’a bir kez daha seslenmek istiyorum. Kendisi hukukçudur. Lütfen bizim sesimize kulak versin, böyle bir yasanın umarım çıkmaz ama çıkması halinde dahi hiçbir hayvanın canına dokunmayacağını bizlere taahhüt etsin. Bu bizim için, Belediye Başkanımızın yanımızda durması çok ama çok önemli. Edirne Milletvekillerimiz orada bu oylamaya katılacak insanlar kendileri, böyle bir yasanın çıkmaması için ellerinden geleni yapacaklarını taahhüt etsinler bizim için” diye konuştu.
“EDİRNE’DE DE MİTİNG GİBİ BİR BASIN AÇIKLAMASI YAPACAĞIZ”
Sadece Yenikapı’da değil, Edirne’de de kalabalık bir kitleyle basın açıklaması yaparak destek isteyeceklerini belirten Aydın; “Tüm derneklere, tüm yaşam hakkı savunucularına, tüm sendikalara çağrıda bulunuyoruz. Lütfen gelsinler bu konuda beraber hazırlık yapalım. Yaşam bir bütündür. Edirne, sokağındaki hayvanı ile insanı ile bir bütündür. Edirne Veteriner Odası’na sesleniyorum. Siz bu hayvanları yaşatmak için eğitim aldınız. Diplomalarınız ile yemin ettiniz. Lütfen o hayvanların celladı siz olmayın. Desteklerini bekliyoruz. Yaşam her hakkın üzerinde olan bir haktır. Bu konuda lütfen bizleri yalnız bırakmasınlar. Kırgınlıkların, küskünlüklerin hiçbir anlamının olmadığı bir dönemdeyiz. Bu köprüden önceki son çıkış. Biz bugün susarsak, onları teslim etmek zorunda kalacağız. Bu katliama dur dememiz gerek” ifadelerini kullandı.
“ÇÖZÜM ÜRETİMİ DURDURMAK”
Çözümün üretimi durdurmak olduğunu belirten Yağmur Islattı Aydın; “Çözüm aslında çok basit. Biz senelerdir söylüyoruz. Ben 9 yıldır yaşam hakkı için mücadele ediyorum. Devletin evet bir yasa çıkarması lazım ama bu yasanın, üretimi durdurmak olması lazım. Türkiye’de, bir buçuk sene öncesindeki rakamlara baktığımda 30 bin pet shop vardı. Defalarca kez söyledim o pet shoplardan ayda bir köpek terk edilse, ülkeye 30 bin köpek salınımı var demektir. Merdiven altı üretimini saymıyorum bile. Çok büyük sayıda terk var. Bunun durdurulması gerekiyor. Sahiplendirmenin belli şartlar altında olması gerekiyor. Sahiplendirilen her hayvanın kısırlaştırılması gerekiyor. Terk edenlere hapis cezası verilmesi lazım ki hayvanlarını kolay kolay terk edememeleri sağlansın. İvedilikle nüfus oranına bakılmadan yasanın değiştirilip, her ilçede bakımevi, kısırlaştırma merkezi kurulmasının zorunlu hale getirilmesi lazım. Bir an önce il, ilçe, belde ve köy bazında kısırlaştırma çalışmalarına başlayalım. Valiliklerin, özel idareler kanalı ile köylerde bir çalışma yapması gerekiyor. İnanın bu kadar basit bir çözüm ile 5 sene sonra sokak hayvanı diye bir sorunumuz kalmayacak bizim. Bu gayet insancıl ve realist bir çözüm olacak hepimiz için. Hem hayvanlarımızın canı yanmayacak. Hem de bu popülasyonu el birliği ile azaltmış olacağız. Bunun başka hiçbir çözümü yok. Bugün bu kanunun çıkması dahi çözüm olmayacak. Bugün Avrupa örneğini verirlerken, lütfen dönüp baksınlar; sokak hayvanlarını terk edenlere nasıl cezalar uygulandığına da baksınlar. Hayvan sahiplendirmenin şartlarına da baksınlar. Biz Müslüman bir ülkeyiz. Allah’ın verdiği canı sadece Allah alır. Lütfen bu konudaki hassasiyetleri, dinen ve inançları ile birlikte bunu yapmasınlar, bu bir cinayettir” dedi.
ŞENER ŞENTÜRK
.