Danıştay Vaysal köylüsünü haklı buldu
Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal köyünde Cantaş İnş. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisine, Edirne Valiliği tarafından verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararı, Edirne İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.
İptal kararının ardından Edirne Valiliği ve firma, kararla ilgili temyize başvururken; Danıştay 4’üncü Dairesi, temyiz talebini reddetti. Temyiz talebinin reddedilmesinin ardından S. S. Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu ve Üyeleri ile Vaysal köylüleri, Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) Edirne Şubesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdiler.
Basın açıklamasına Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMO) Edirne İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Yılmaz Eren, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Edirne Şube Başkanı Sait Dayıoğlu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Edirne İl Başkanı Caner Soydal ve SOL Parti Edirne İl Örgütü destek verdi.
“BİLİME, HUKUKA VE MEVZUATA AYKIRILIĞI İSPATLANDI”
S. S. Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu ve Üyeleri adına basın açıklamasını, kooperatif ortaklarından Naif Özdoğan yaptı. Özdoğan, ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilen projenin Edirne İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlatırken; “Bu kararı, davalı Edirne Valiliği ve müdahil Cantaş firması temyiz etmişti. Danıştay 4. Dairesi, 28.12.2023 tarihli kararıyla temyiz talebini reddederek Edirne İdare Mahkemesi’nin iptal kararını onama kararı vermiştir. Projenin ve kararın bilime aykırılığı bilirkişi heyet raporuyla, hukuka ve mevzuata aykırılığı ise önce İdare Mahkemesi kararıyla, şimdi de Danıştay kararı ile kesin olarak ispatlanmıştır” ifadelerini kullandı.
“HUKUKA UYARLIK BULUNMADIĞI SONUCUNA VARILDI”
Edirne İdare Mahkemesi’nin kararına dikkat çeken Özdoğan; “Edirne İdare Mahkemesi 03.10.2023 tarihli kararıyla; faaliyet sonucu ortaya çıkacak toprak için tespit edilen alanın yeterli olmadığı, yapılacak faaliyet sonucunda orman örtüsünün zarar göreceği, rehabilitasyon planında ağaçlandırmaya ilişkin yeterli veri bulunmadığı, toprak altına serilecek kaba materyaller sıkılaştırılmadığında toprak suyunun hızla kaybına ve su sorununa yol açabileceği, ortaya çıkacak toz nedeniyle organik tarımın olumsuz etkileneceği, proje tanıtım dosyasında yeterince tarımsal bilgilendirmeye yer verilmediği, göçmen kuşların bölgede konaklamayıp konaklamadıkları yönünde bir değerlendirme bulunmadığı, gerçekleştirilecek patlatmalar sonucunda yer altı su kanallarının zarar göreceği ve kesintiler oluşabileceği, dolayısıyla bu açılardan detaylı bir ÇED raporunun hazırlanması gerektiği anlaşılmakla, dava konusu Edirne İli, Lalapaşa İlçesi, Vaysal Köyü mevkiindeki Cantaş İnş. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan 89349 nolu kalker ocağı projesi için davalı idare tarafından verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararında, hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” dedi.
“YARGI KARARLARINI UYGULAYIN”
Özdoğan, bölgedeki 3 ayrı maden ocağı için devam eden faaliyeti hatırlatırken; “Var olan taşocağı ve kırma eleme tesisinin kapasite artışı da mahkemece iptal edildiği için, ormanı yok ederek yeni 3 ayrı ocak açmak için süren faaliyetin çok zararlı olduğu Danıştay 4. Dairesi’nin onama kararıyla tamamen ortaya çıkmıştır. Çevreyi korumakla yükümlü ve görevli olan Bakanlık yetkililerine sesleniyoruz; gecikmeksizin Danıştay onama kararıyla kesinleşmiş yargı kararlarını uygulayın. Doğamıza, yaşamımıza çok zararlı olduğu ortaya çıkan ormanlık alana açılmaya başlanmış olan yeni kalker ocağını ve var olan kırma eleme tesisini derhal kapatın. Doğaya ve dört köye her gün yapılan bu işkenceyi durdurun” sözlerine yer verdi.
“AĞAÇLAR KESİLMEKTE VE DOĞAL DENGE YOK EDİLMEKTEDİR”
Vaysal köyünün ormanlarında ağaçların kesilmeye devam ettiğini açıklayan Özdoğan; “Edirne İdare Mahkemesi’nin iki ayrı iptal kararına, Danıştayın iki ayrı onama kararlarına rağmen ormanlarımızın yok edilmesi, taş için köylülerin yok sayılması, hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmemesi çok büyük haksızlık ve adaletsizliktir. Şu anda Vaysal ormanlarında ağaçlar kesilmekte ve doğal denge yok edilmektedir. Vaysal köylüleri ve çevre köyler halkı, ormanlarını, doğasını ve dengeli bir çevrede yaşam hakkını korumaya kararlıdır. Hukuksal ve toplumsal olarak haklarımızı savunmaya devam edeceğiz. Hukukun ve bilimin üstünlüğüne olan inancımızla, Vaysal Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve başta Vaysal köylüleri olmak üzere tüm Lalapaşa köylülerinin haklı davalarına destek olan herkese sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz” dedi.
“EDİRNE VALİLİĞİ BUNA ‘DUR’ DEMELİ”
Özdoğan’ın basın açıklamasının ardından söz alan S. S. Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Karapoyraz da hukuka ve kanunlara uyulmasını istediklerini belirterek; “Biz bunu hukuksal olarak Edirne İdare Mahkemesi’nde kazandık. Danıştay’dan da ret cevabı geldi. Fakat bugün hâlâ faaliyet devam etmekte. Oradaki ağaçlar şu anda kesiliyor ve biz buna bir şey yapamıyoruz. Edirne Valiliği’nin buna ‘dur’ demesini istiyoruz. Bunların neye dayanarak çalıştığını da bilmiyoruz. Meclis’te çıkan kanunlar herkese eşit çıkıyor diye biliyoruz; zengine ayrı, fakire ayrı değil. Kanunlar haklıya uygulanmalı” ifadelerine yer verdi.
“BU İNSANLARIN TALEPLERİNİ DİKKATE ALMAK ZORUNDALAR”
Karapoyraz’ın ardından konuyla ilgili konuşan TMMOB Edirne İKK Sekreteri Yılmaz Eren, Vaysal köylülerine teşekkür ederek; “Türkiye çapında örnek gösterilecek bir cesaret sergiliyorlar. Bu güzel insanlar, bu soğuk havada buraya gelerek mücadelelerine devam ediyorlar. Çok güzel ve örnek bir dayanışma. Bizler de her zaman onların yanındayız. Edirne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Edirne Valiliği, bu güzelim insanların taleplerini dikkate almak zorundalar. Yandaşların, çıkarcıların etrafında toplanmamaları gerekiyor” dedi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ