Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Üzüm

Batı Ekspres - Edirne'nin Haber Sitesi - Üzüm haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Üzüm haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tekirdağ'da Yetiştirilen 50 Yeni Üzüm Çeşidi Tescil İçin Gözlemlenecek Haber

Tekirdağ'da Yetiştirilen 50 Yeni Üzüm Çeşidi Tescil İçin Gözlemlenecek

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünde, "Melezleme Islahı Yoluyla Erkenci ve Geççi Üzüm Çeşitlerinin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında çalışmalar sürdürülüyor. Enstitüde, hastalıklara dayanıklı, aromalı, iri taneli, erken veya geç olgunlaşma gibi farklı özelliklere sahip 50 yeni üzüm çeşidi adayı bulunuyor. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Kiracı, 1459 üzüm çeşidinin enstitüde koruma altında olduğunu ve yeni üzüm çeşidi adaylarının geliştirilmesi için çalıştıklarını söyledi. Türkiye'nin özellikle bağcılık alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu anlatan Kiracı, yaptıkları çalışmalarla yeni üzüm çeşitlerini ortaya çıkartarak bu potansiyeli daha da üst seviyelere taşımayı amaçladıklarını belirtti. Enstitünün Teknik Koordinatörü Dr. Onur Ergönül de erken veya geç olgunlaşan, çekirdeksiz, hastalığa dayanıklı, kaliteli ve verimli yeni üzüm çeşidi geliştirmek için çalıştıklarını anlattı. Bugüne kadar yaptıkları çalışmalarda 23 üzüm çeşidi geliştirip tescil ettirdiklerini dile getiren Ergönül, "Gen bankamızda şu an 1459 üzüm çeşidi bulunuyor. Tescil sürecinde bulunan bir yeni çeşidimiz bulunmakta olup 2025 yılında tescil edilmesi öngörülmektedir. Burada 5 yıl içerisinde geliştirdiğimiz 50 çeşit üzüm adaylarımızı 3-4 yıl daha takip edeceğiz. Bunlardan gelişimi, verimi, hastalığa dayanıklı olanları gözlemleyip tescil edilmeleri için süreci başlatacağız." dedi. Ergönül, Türkiye'nin üzümde önemli gen kaynaklarına sahip olduğunu belirtti. Mevcut üzüm çeşitlerinden daha kaliteli üzüm çeşitlerini geliştirmek istediklerini vurgulayan Ergönül, şunları kaydetti: "Asma Arazi Gen Bankası'ndan tamamen Türk üzümleri kullanılarak, bu çeşitlerin melezlenmesiyle elde ettiğimiz farklı tane şekillerine sahip, geç olgunlaşan, muhafazaya uygun, çekirdekli üzüm çeşitlerine sahibiz. Çalışmalarda Türk üzümleri kullanılıyor. Son dönemlerde farklı tane şekillerine sahip üzümler piyasada özellikle hobi bahçeleri için büyük ilgi görüyor. Biz de bunu öngörerek, kendi çeşitlerimizi kullanarak, yeni çeşitler geliştirme yoluna gittik. Elde ettiğimiz sonuçları görüyoruz. Siyah ve pembe renkte ve geççi çeşitlerimiz de mevcut." Bu yıl kuraklık nedeniyle üzüm hasadının 20 gün erken yapıldığını ifade eden Ergönül, aşırı sıcaklık nedeniyle tüm üzüm çeşitlerinin birbirlerine yakın zamanda olgunlaştığını aktardı.

BÜYÜKŞEHİRDEN ÜZÜM ÜRETİCİLERİNE DESTEK Haber

BÜYÜKŞEHİRDEN ÜZÜM ÜRETİCİLERİNE DESTEK

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi üzüm üreticilerine destek sağlamak amacıyla Şarköy ilçesinin Mursallı Mahallesi’nde faaliyet gösteren Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne üzüm suyu soğutma ve depolama tankını törenle teslim etti. Proje kapsamında daha önce hibe edilen üzüm suyu soğutma ve depolama tankı ile birlikte 35 tonluk depolama kapasitesi 55 tona çıkarılmış oldu. DEPOLAMA KAPASİTESİ 35 TONDAN 55 TONA ÇIKTI  Mursallı Mahallesi’nde düzenlenen törende Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Fatih Bakanoğulları üzüm suyu soğutma ve depolama tankı ile ilgili teknik bilgiler paylaştı ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal alanda hayata geçirdiği projeler ile ilgili bilgiler verdi. Törende konuşma yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Üzüm denilince akla Tekirdağ gelir. Tekirdağ’da üzüm yetiştiriciliğinin merkezi Şarköy’dür. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak geçtiğimiz yıllarda Bağcılığı Geliştirme Projemiz kapsamında verimliliği arttırmaya yönelik önemli projeler gerçekleştirdik. Destekleme projelerimizle üzüm yetiştiriciliğini daha kârlı ve cazip hale getiriyoruz. Organik meyve suyuna yönelik son yıllarda artan talep, üzüm suyu üretimini yükselen bir trend haline getirdi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak geçtiğimiz Mart ayında Mursallı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne 10 tonluk üzüm suyu soğutma ve depolama tankı hibe ettik. Bugün itibariyle kooperatifimize 10 tonluk bir üzüm suyu soğutma ve depolama tankı daha kazandırmış bulunuyoruz. Hibe ettiğimiz 10’ar tonluk 2 tank ile kooperatifimizin daha önce 35 ton olan depolama kapasitesini 55 tona çıkardık. Yeni üzüm suyu soğutma ve depolama tanklarımız, kendi soğutma sistemine, elektronik kantara ve çift duvara sahip olup, modern ve hijyeniktir. Üzüm Suyu Soğutma ve Depolama Tankımızın siz değerli üreticilerimize hayırlı olmasını diliyor, tüm çiftçilerimize bereketli ve bol kazançlı bir yıl diliyorum. Kırsal kalkınmayı geliştirmeye yönelik desteğimiz devam edecek, Tekirdağ tarımı daha da gelişecek” dedi. Programda Mursallı Kalkınma Kooperatifi Başkanı Recep Ulutaş ve Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var da konuşma birer konuşma yaptı. Konuşmacılar, tarımsal kalkınma kapsamında hayata geçirilen projeler ve destekler için Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve ekibine teşekkürlerini ettiler. HABER MERKEZİ

"BAĞ BOZUMU ŞENLİĞİ" DÜZENLENDİ Haber

"BAĞ BOZUMU ŞENLİĞİ" DÜZENLENDİ

Hasadın başlaması dolayısıyla enstitüde düzenlenen etkinlikte, geliştirilen üzüm çeşitleri ve yeni tescil edilecek çeşitler, katılımcıların beğenisine sunuldu. Süleymanpaşa Belediye Başkanı Hüseyin Uzunlar, programda yaptığı konuşmada, Tekirdağ'ın önemli bir tarım kenti olduğunu söyledi. Ayçiçeği ve buğday gibi üzümün de Tekirdağ'ın önemli bir tarım ürünü olduğunu belirten Uzunlar, "Üzüm bizim yöremizde çok iyi yetişen bir meyve. Zaman içerisinde çok iyi tarımı yapılan bir meyveydi. Enstitümüz çok uzun yıllardan beri faaliyet gösteren açık hava müzesi gibi bir yer. Kendi bünyesinde yaklaşık 1500 çeşit üzüm barındırmaktadır. Her geçen sene bizim topraklarımıza özgü üzümleri yetiştirmekte ve çiftçimize önder olmaktadır." dedi. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Kiracı da Türkiye'nin bağcılıkta önemli bir ülke olduğunu dile getirdi. Bağcılığın geliştirilmesi için enstitü olarak çalışmalara devam ettiklerini aktaran Kiracı, "Bağcılık Araştırma Enstitüsü 1930 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün emirleriyle kurulmuş bir kurum olarak çalışıyor. Yüzyıla yakın süredir AR-GE yapıyoruz. Üretim faaliyetlerimiz var. Bağcılık teknolojileri ile ilgili eğitim faaliyetlerini de yürütüyoruz. Bağcılığın tarımsal faaliyetler içerisinde çok önemli bir yeri var." diye konuştu. Etkinliğe, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Çiğdem Koncagül, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Vali Yardımcısı Mustafa Güler, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Süleymanpaşa Halk Dansları Topluluğunun gösterisinin ardından, davul zurna eşliğinde üzüm bağına geçen protokol üyeleri, üzüm hasat etti. Fotoğrafçılar ve vatandaşlar da üzüm bağında oluşturulan dekorlar önünde fotoğraf çektirdi. Hasadın ardından enstitü tarafından düzenlenen fotoğraf yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

1457 ÇEŞİT ÜZÜM İNCELEMEYE ALINDI Haber

1457 ÇEŞİT ÜZÜM İNCELEMEYE ALINDI

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından Türkiye'nin yerel üzüm çeşitlerinin kayıt altına alınması ve yok olmasını önlemek amacıyla 1965 yılında hayata geçirilen "Türkiye Asma Genetik Kaynaklarının Belirlenmesi, Muhafazası ve Tanımlanması" projesi kapsamında oluşturulan asma arazi gen bankasında bulunan 1457 üzüm çeşidi incelemeye alındı. Özel olarak oluşturulan seralara alınan üzüm çeşitlerinin hastalıklara karşı dayanıklılık düzeyleri tespit edilecek. Enstitü Islah ve Genetik Kaynakları Bölüm Başkanı Dr. Aslı Polat, AA muhabirine, hastalıklara dayanıklı ve verim açısından yüksek üzüm çeşidini geliştirmek için çalışmalara başladıklarını belirtti. Proje 5 yıl sürecek Yaklaşık 5 yıl sürecek proje kapsamında üzüm çeşitleri üzerinde ilk olarak hastalık taraması yapacaklarını ifade eden Polat, şunları kaydetti: "Burada hangi çeşit, hangi hastalığa ne kadar dayanıklı veya dayanıksız bunları belirleyeceğiz. Bağda daha çok verim kaybına neden olan mildiyö, külleme ve kurşuni küf hastalıklarına karşı gen kaynaklarımızın taranmasını sağlayacağız. Külleme ve kurşuni küf hastalığı için üzüm salkımlarına laboratuvar üzerinde hastalık bulaştırılacak. Dayanıklılıklarını test edip değerlendireceğiz." "Hastalıklara dayanıklı, verim ve kaliteli çeşitler ön planda tutulacak" Hastalıklara dayanıklı türler belirlendikten sonra melezleme yaparak yeni çeşitlerin ortaya çıkarılacağını anlatan Polat, "1457 çeşidin tamamını proje sonunda tarayacağız. Dayanıklı çeşitler arasında yapılacak melezleme sonucunda hastalıklara dayanıklı, verim ve kaliteli çeşitler ön planda tutulacak. Uygun görüldüğü takdirde tescillenerek, üreticiye sunulacak." ifadelerini kullandı. Üzüm üreticilerinin ürünlerini hastalıktan korumak için oldukça fazla kimyasal ilaçlama yaptığına dikkati çeken Polat, proje sonunda geliştirecekleri yeni üzüm çeşidinin, mevcut çeşitlere göre daha kaliteli ve dayanıklı olacağını, bunun da tarımsal alanda zirai ilaçların kullanımını azaltacağını sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.