Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Usta

Batı Ekspres - Edirne'nin Haber Sitesi - Usta haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Usta haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kaynak ustası olarak işe alınacaklar Haber

Kaynak ustası olarak işe alınacaklar

Ergene ilçesinde maden, kimya, biomas sektörüne kurutma teknolojileri ve anahtar teslim projeler üreten firma ile Trakya Kalkınma Ajansı arasından imzalanan protokol kapsamında 2 ay boyunca 15 kadına eğitim verilecek. Eğitimlerini tamamlayan kadınlar firma bünyesinde kaynak ustası olarak iş başı yapacak. Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilan edilen Genç İstihdamı Teması kapsamında firma ile imzalanan protokol ile kaynakçılığa kadın eli değeceğini söyledi. Kalkınma Ajansı olarak, Trakya'da iş arayan gençlere ve kadınlara yönelik eğitimler düzenleyerek, bu kişileri firmalarla buluşturduklarını ifade eden Şahin, "Eğitimlerin sonunda da bu kişilerin sertifika almalarını sağlayarak uzun vadede kendilerinin bu sertifika ile çalışmalarına imkan sağlıyoruz. Yaptığımız protokolle kadınların kaynakçılık konusunda teorik ve uygulamalı eğitim almalarının ardından burada çalışmaları sağlanacak. 15 kadın burada eğitim alacak. Kadınların el becerilerini iyi olduğunu, çalışma azimlerinin iyi olduğunu biliyoruz. Kadınlarımız bölgede ihtiyaç duyulan kaynakçı açığının da kapatılmasına katkı sağlayacaktır." diye konuştu. - "Eğitimden sonra işe başlayacaklar" Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dilmen de kadın kaynakçıların yetiştirilmesi ve istihdam edilmesini önemsediklerini dile getirdi. Trakya Kalkınma Ajansı ile iş birliği yaptıklarını belirten Dilmen, şunları kaydetti: "Kadınların eğitim alıp ardından firmamızda işe başlayacak olmasından mutluyuz. Kadın kaynakların yetiştirilmesi, 3 aşamadan oluşuyor. Gerekli eğitimlerin ardından kadınlar işe başlıyor. 20 yılda yetişen erkek kaynakçının geldiği seviyeyi 2 ayda burada kadın kaynakçılarımızla yakaladık. Kadınların bu işe meraklı olmaları bizim tüm beklentilerimizi karşılayacak durumda. Ülkemizde kaynakçı sayısının azlığı ve yeni kaynakçı yetiştirilmesi konusunda da firmamız iyi bir yolda ilerliyor." Kadın kaynakçı Nuray Togay, kaynakçılığın sadece erkek işi olarak düşünülmesinin yanlış olduğunu aktardı. İlk başlarda zorlansa da şimdi işini severek yaptığını ifade eden Togay, "Eğitim sürecinden sonra iş yapmaya başladıkça zorluklar geçiyor. Bu işi isteyen, bu işi seven bütün kadınlar yapabilir. Kendine güvenen bütün kadınla bu işi yapar. Eğitimlerden sonra sertifikan alarak bu işi yapmamız bizim için daha da anlamlı olacak." diye konuştu.

YURTDIŞINA BU KEZ İNŞAAT USTASI GÖÇÜ Haber

YURTDIŞINA BU KEZ İNŞAAT USTASI GÖÇÜ

Edirne’de üniversite öğrencilerinin de kayıtlarını yaptırmasıyla, yaşanan kiralık ev sıkıntısı sorunu gittikçe büyüyor. Kiralık ev bulmakta zorlanan vatandaşlar, ev bulsalar dahi fiyatlar en uç noktaya ulaşmasından dolayı sıkıntı yaşıyorlar. Yaşanan bu sıkıntılar Edirne’de konutların yetersiz olduğu sorusunu akla getiriyor. RUSYA VE ARAP ÜLKELERİ REVAÇTA Konu hakkında www.batiekspres.com haber sitemize açıklamalarda bulunan Edirne İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Bülent Günal, sıkıntının en önemli sebeplerinden bir tanesinin Rusya, Orta Doğu ve Arap ülkelerine çalışmaya giden inşaat ustaları ve işçilerinin olduğunu söyledi. Birçok ustanın bu ülkelere çalışmaya gitmesinden dolayı işçi bulmakta zorlandıklarını ve bunun da inşaatlarda gecikmelere sebep olduğunu, giden ustalardan da en çok demirci ve kalıpçı ustalarının gittiğini belirten Günal; “Yurtdışına giden çok inşaat işçisi var. Bütün ustalar gidiyor ama özellikle demirci ve kalıpçılar daha fazla yurtdışına gidiyor. İnşaat sektöründe çalışanların yaklaşık yüzde 70-80’i yurtdışında. Yurtdışına giden adam 5-6 bin dolar kazanç elde ediyor. Türkiye’de bu paraları kazanamaz. Bu durum da inşaatların aksamasına neden oluyor” dedi. RUHSATLAR NEDEN GECİKİYOR? Depremden sonra inşaat statiklerinde değişikliklerin olduğunu ve bu değişikliklerin de süreyi uzattığını söyleyen Bülent Günal, “Depremden dolayı inşaat statikleri de değiştiği için ruhsat almakta zorlanıyoruz. Bu da inşaatın süresinin uzamasına sebep oluyor. Bu değişiklikle ilgili belediye başkanı müteahhit, mimar ve mühendislerle bir toplantı yaptı. Bununla ilgili eleman artırımına da gitti fakat sorun çözülmedi. Oradaki sorun eleman eksikliğinde değil, güncel olan yönetmeliğin değişmesinden kaynaklanan, ruhsat verirken karar verme mekanizmasının gecikmesinden kaynaklanıyor. Yani Şubat ayındaki imar yönetmeliğiyle şimdiki farklı, statik yönetmeliği farklı” ifadelerini kullandı. “USTA BULAMIYORUZ” İnşaat Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Tezcan Liznak ise, Edirne’de kiralık daire ihtiyacı olduğunu, kiralık daireleri karşılamakta sektör olarak zorlandıklarını söyleyerek. “İmalatın yetersizliği, maliyetlerin artması, kira fiyatlarının yükselmesine sebep oluyor. Bugün 1+1 daireler bile 7-8 bin liralara ulaştı. Paranın yanı sıra insanlar kiralık daireye ulaşmakta sıkıntı çekiyorlar. Gelen zamlardan sektörün etkilenmesinden dolayı da hızlı bir şekilde yapılamamakta. Sektörün başlıca sorunu enflasyon. Çalışan usta bulmakta zorlanıyoruz. Marangoz, elektrikçi, sucu, kalıpçı, demirci gibi ustaları bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Parayla da usta bulunamıyor. Bu da süreci fazlasıyla yavaşlatıyor” şeklinde konuştu. ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.