Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tırtıl

Batı Ekspres - Edirne'nin Haber Sitesi - Tırtıl haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tırtıl haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Prof. Dr. Tan, “Mutlaka önlem alınması gerekiyor” Haber

Prof. Dr. Tan, “Mutlaka önlem alınması gerekiyor”

Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu Park ve Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tan, küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin her alanda hissedilmeye başlandığını söyledi. İklim değişikliğine bağlı olarak Türkiye'de yaz aylarının çok sıcak, kış aylarının da ılıman geçmeye başladığını dile getiren Tan, sıcaklık ve kuraklığın tarımsal faaliyetler dışında tüm ekosistemi etkilediğinin altını çizdi. Tan, iklim değişikliğinin tarımda zararlılarla mücadeleyi zorlaştırdığını belirterek, özellikle Trakya'da orman zararlısı çam kese böceği popülasyonundaki artışa değindi. Kızılçam ağaçlarının dallarına yaptıkları pamuksu yuvalarda çoğalan tırtıl türünün ağacın yeşil yapraklarıyla beslendiğini anlatan Tan, tırtılların gelişimini durdurduğu ağaçların yapraklarını sarartıp kurumasına neden olduğunu belirtti. Marmara Bölgesi'nde özellikle son yıllarda çam ağaçlarındaki tırtıl popülasyonunda büyük artış olduğunu ifade eden Tan, sözlerine şöyle devam etti: "Çam ağaçları üzerindeki tırtıl yuvalarını her yerde görmek mümkün, bu artış kış aylarının ılıman geçmesinden kaynaklanıyor. Zararlı böcek larvaları soğuk geçen kış aylarında belirli oranda ölürler ancak kış aylarında düşük sıcaklık yaşanmazsa zararlı popülasyonu artış gösterir. Nitekim son birkaç yıldır Trakya'da uzun ve soğuk geçen bir kış periyodu yaşanmadı. Zaten meteorolojik veriler dünyada son 255 yılın en sıcak şubat ayını yaşadığımızı bildiriyor. Ilıman geçen kış periyodu çam kese böceği popülasyonunun artmasına yol açıyor. Bundan dolayı bölgemizde çam ağaçlarının ölümü ciddi boyutlara ulaştı. Bu duruma mutlaka önlem alınması gerekiyor. Aksi takdirde yıllarca verilen emekler sonucunda büyütülmüş olan çam ağaçlarını büyük oranda kaybetmiş olacağız." - Sorun biyolojik mücadeleyle çözülebilir Tan, ilkbahar başlangıcıyla tırtıllar uyanmadan uygun şekilde yapılacak ilaçlamayla ya da fiziksel ve biyolojik mücadele yöntemleriyle sorunun çözülebileceğini söyledi. Ağaçlık alanda yapılacak ilaçlamanın faydalı böceklerin de ölmesine yol açacağını ifade eden Tan, "Küçük alanlarda ağaçlar üzerindeki pamuksu yuvaların tırtıllar uyanmadan toplanarak imha edilmesi pratik bir yöntemdir. Bu böceklerle beslenen avcı böcekler ve kuş türlerinin çoğaltılması da etkili yöntemlerden birisidir." dedi. Tan, tırtılların ağaçlarda kötü bir görüntüye neden olduğunu, yoğun ve arka arkaya birkaç sene devam eden tahribatın ağacı zayıf düşürerek diğer zararlıların gelmesine de zemin hazırladığını söyledi. Yetkililerin mutlaka bu tırtıl türüne karşı önlem alması gerektiğini vurgulayan Tan, önlem alınmadığı takdirde ormanlarda büyük tahribatlar görülebileceğini sözlerine ekledi.

“TIRTIL İSTİLASI ÖNEMLİ SEVİYEDE DEĞİL” Haber

“TIRTIL İSTİLASI ÖNEMLİ SEVİYEDE DEĞİL”

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Edirne’de son zamanlarda ekili alanlarda görülen tırtıl istilasında korkulacak bir şey olmadığını belirterek “Sahada ciddi bir sıkıntı yok” dedi. “SAHADA ÇALIŞIYORUZ” Henüz kimsenin bu konu hakkında ilaçlama yapmadığını belirten Arabacı “Bizim bölgemizde geçen yıl böyle bir sorun yaşandı ama şimdi çok az. Bazı tarlalarda tırtıl olduğuyla ilgili duyumlar aldık ama şu anda uygulama ya da ilaçlama yapan kimse yok. Tırtıl istilası ciddi durumda değil. Binde bir gözükmüş olabilir. Kontrollerinizi yapın takip edin anlamında uyarılarda bulunduk çiftçilerimize. Sahada ciddi bir sıkıntı yok. Bununla ilgili ilaçlama yapanda yok bölgemizde. Biz oda olarak personelimizi sahalara gönderdik, geziyorlar kontrollerde bulunuyorlar. Şu anda ilaçlama yapacak kadar ciddi bir sıkıntı yok. Takibini yapıyoruz sıkıntı olduğunda çiftçilerimizi uyaracağız” diye konuştu. İKİ KURUMA BAŞVURMALARI YETERLİ Tırtıl istilası konusunda çiftçilere yardımcı olunacağını belirten Arabacı daha sonra şunları söyledi: “Tarlasında tırtıl görenler tarım il müdürlüklerine, Ziraat Odasına başvuru yaptığında, bizler dron konusunda ve ilaçlama tedariği konusunda yardımcı oluruz. Bu iki kuruma başvurmaları yeterlidir. Neler yapılması gerektiğini çiftçilerimize anlatarak yardımcı olacağız.” MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.