Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Taşınma

Batı Ekspres - Edirne'nin Haber Sitesi - Taşınma haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Taşınma haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

TARİHİ ÇEŞMEYİ TAŞIMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR Haber

TARİHİ ÇEŞMEYİ TAŞIMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Uzun yıllardır planlanan ancak başka alana taşınamayan çeşme ile ilgili çalışma Vali Yunus Sezer'in talimatıyla yaklaşık 3 hafta önce başlamıştı. Saraçlar ile Köprübaşı caddelerinin birleştiği Lozan Caddesi'ne bağlanan noktada yer alan çeşmenin etrafını açma ve yapı taşı tuğlaların kaldırılması çalışmaları sürüyor. Etrafı sac profillerle kaplanan çeşmenin kısa süre sonra taşınacağı belirtiliyor. -Taşınacağı alanlarla ilgili öneriler var Çeşmenin, yakınındaki 25 Kasım Stadyumu'nun yanına taşınacağı belirtilirken bu kararı bazı akademisyenler destekliyor, bazıları ise başka yere taşınması yönünde görüş bildiriyor. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, AA muhabirine, çeşmenin taşınması için öneriler arasında bulunan Eski Elektrik Fabrikası'nın doğru bir yer olmadığını söyledi. Çeşmenin stadyumun içine taşınması gerektiğini belirten Beksaç, "Çünkü mevcut yerine en yakın yer orası. Çeşmenin bir sürü aksamı yok olup gitmiş zaman içinde. Çeşmenin mevcut yerine en yakın alanda korunması gerekiyor. Stadyum yıkıldıktan sonra o alan Millet Bahçesi olacak, orası daha uygun. Tren yolunun alt kısmı çeşme için uygun değil. Artık o çeşme bir hatıra olarak kalacak." dedi. -"Çeşmenin tarihi 17. yüzyıla kadar uzanıyor" Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Altaytaş da çeşmenin Mezarlık Çeşmesi olarak bilinse de adının Hacı Hüseyin Çeşmesi olduğu ve tarihi olduğunu ileri sürdü. Çeşmenin Tatarhaniler Mezarlığı'nın bulunduğu alana taşınması gerektiği görüşünü savunan Altaytaş, "Balaban Paşa Camisi ve onun türbesi Tatarhaniler Mezarlığı'nın bulunduğu alanda yeniden ihya edildi. Buradaki çeşmenin köprüyle, camiyle buluşması için çeşmenin 40-50 metre ileriye tescilli mezarlık olan Tatarhaniler Mezarlığı'nın bulunduğu alana taşınması uygundur." dedi. İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Taha İmamoğlu da çeşmenin stadyumun duvarına entegre edilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığı yönünde görüş savundu. Çeşmenin tarihinin 17. yüzyıla kadar uzandığını, stadın ise yakın bir tarihte yapıldığını ifade eden İmamoğlu, "Tarihi eseri yeni yapılmış bir esere entegre etmek o tarihi esere maalesef gereği gibi sahip çıkamamak anlamına geliyor." dedi. İmamoğlu, çeşmenin Eski Elektrik Fabrikası'nın bulunduğu alana taşınması gerektiğini belirtti. Taşınan esere bulunduğu yerin hüviyet kazandırılmasının doğru bir yaklaşım olacağını savunduğunu ifade eden İmamoğlu, "Bu noktada bu bütünlüğün sağlanması, o tarihi esere de bir şahsiyet kazandıracaktır. Bunun için mevcut stat duvarına yaslanan bir tarihi çeşme görünümündense bir külliye formunda, türbe, mezarlık, cami şeklinde bu mezarlık çeşmesinin kendisine özgü bir yapıyla orada bulunması Edirne halkı için de Edirne'ye gelen turistler de daha dikkat çekici olacaktır." diye konuştu.

Hurdacılara 15 gün süre; “boşaltın” HURDACILAR: “NEREYE GİDELİM?” Haber

Hurdacılara 15 gün süre; “boşaltın” HURDACILAR: “NEREYE GİDELİM?”

Edirne güney çevre yolu üzerinde faaliyet gösteren hurda toplayıcı firmalar hakkında dün Edirne valiliğinde bir toplantı gerçekleştirildi. Vali Yardımcısı Sıdkı Zehin başkanlığında gerçekleşen toplantıya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Eyyüp Batuhan Ciğerci, Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır, Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıd ve hurda toplayıcı firmaların sahipleri katıldı. Toplantı sonucunda güney çevre yolunda faaliyet gösteren hurda toplayıcı firmaların 15 gün içerisinde bulundukları yeri boşaltmaları kararı çıktı. 15 gün içerisinde boşaltma kararını hurdacılar tepkiyle karşıladı. Kendilerine gidecek yer gösterilmediğini söyleyen hurda toplayıcı firma sahiplerinden Abdussamet Gük; “Dünkü toplantıdan bir şey anlamadım. Bize 15 gün içerisinde burasını boşaltmamızı söylediler ama nereye gidelim? Belediye bize yer gösterecekti. Kedi köpek evinin orası söylendi ama altyapı olmadan, elektrik, su olmadan ne yapacağız?” dedi. Yer gösterilse bile etrafını çevirmek gerektiğini, hazırlıkların ve taşınmanın bile 15 güne sığmayacağını söyleyen Gük; “Valilik bize burayı 15 gün içerisinde kaldırmamızı söyledi. Belediye Başkanı bize kedi köpek evinin oradan toplanma alanı verecekti. Sazlıdere köyünden de 3’er dönüm yer verecekti fakat hala bir gelişme yok. Kedi köpek evinin oraya gitsek altyapı yok. Altyapı yapılmadan, elektrik, su, olmadan biz orada ne yapacağız. Bize yer göstermediler. Yer gösterseler, gösterilen yerin etrafını çevirmemiz lazım. Etrafını çevirdikten sonra taşınırız. Ama ortada hiçbir şey yok, bize 15 gün içerisinde taşının diyorlar. Bize belediye yer gösterdikten sonra bir itirazımız olmaz, oraya gideriz. Bir bakkal dükkanı 15 günde boşaltılamaz, burayı nasıl boşaltalım. Bizi de düşünmeleri lazım. Ankara’da, Kırklareli’nde altyapısı, tuvaletleri yapılmış yer göstermiş belediyeler. ‘Geçin burada hurdacılık yapın’ diyor, yapıyor adamlar. Bu işi yapabilmek için, ruhsatını alabilmek için depolama alanın olması lazım. Normal bir arsada zaten bunu yapamıyorsun. Biz 15 kişilik aileyiz. Bize gelen insanların aileleri var. Bu işten çok insan ekmek yiyor. 2013 yılında belediye bize burasını gösterdi buraya geldik. Şimdi ‘gidin’ diyor. Tamam ama nereye gidelim. Yer gösterin, altyapısını hazırlayın, oraya gidelim” şeklinde konuştu. ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.