Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sulama

Batı Ekspres - Edirne'nin Haber Sitesi - Sulama haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sulama haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

“Çakmak sulaması başka bahara” Haber

“Çakmak sulaması başka bahara”

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Ediz Ün’ün Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sormuş olduğu soruya verilen cevapta Çakmak Barajı sulaması birinci kısmının 2025 yılında bitirileceği belirtildi. Bakanın verdiği cevaba göre Çakmak sulamasının birinci kısmına şu ana kadar 423 milyon lira harcanarak yüzde 32’si tamamlandı. Soru önergesine verilen cevabı değerlendiren Ün “Çakmakla ilgili şu zamana kadar verilen tarihlerin hiçbiri tutmadığı için 2025 yılında bile birinci kısım sulaması tamamlanamayacak. Bunun için ciddi olarak bu işi yapma iradesi ve bütçe gerekiyor. AKP’de ikisi de yok” dedi. Ün değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Çakmak Barajı ve sulamaları Trakya’nın en önemli sulama projesi. Çiftçimizin cebine doğrudan kazanç sağlayacak, çoğu yerde iki ürün ekilmesini sağlayacaktır. Gelgelelim yıllardır sürüncemede adeta bir kaplumbağa hızıyla ilerliyor. Yandaşa para yağdırmakta sıkıntı çekmeyen AKP iş vatandaşa gelince ‘bütçe imkanları’ deyip duruyor. DSİ’nin önceki yayınlarına göre 2017’de tamamlanması gereken proje bitmediği için 67 köyün 522.000 dekar toprağı hala suyu bekliyor. 2017’yi geçtik Yapılan ihaleye göre Çakmak Barajı sulamasının birinci aşamasının bitirilmesi gereken tarih Kasım 2022. Üzerinden bir yıl daha geçmiş üçte biri bile bitirilememiş. Şimdi iki yılda tamamlayacağız diyorlar. Bunca yıl neredeydiniz? Yeni yılda yatırım programı açıklandığında Çakmak sulamalarına ne kadar para ayrıldığını göreceğiz. Dünya’da kuraklık her geçen gün artan bir sorun. Ülkeler kuraklıkla başa çıkmak için, suyu en iyi biçimde kullanmak için önlemler alıyor. Bizde ise iktidar sulama projelerini sürüncemede bırakıyor. Bunun sonucunda bir zamanların tarımda kendine yeter ülkelerinden biri olan ülkemiz ithalat cennetine döndü. Çakmak sulamasının birinci kısmını bitiremeyenlerin ikinci kısmının ihalesini ne zaman yapacağı ne zaman tamamlayacağını sormak bile gereksiz.” HABER MERKEZİ

Haber

"ÇOK CİDDİ TEDBİRLER ALMAMIZ LAZIM"

Trakya Üniversitesi (TÜ) ev sahipliğinde Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen Balkan Tarım Kongresi'ne katılan Prof. Dr. Orta, küresel ısınmaya bağlı yaşanan iklim değişikliğinin canlı yaşamını olumsuz etkilediğini ifade etti. Dünyadaki ısınmanın sürdüğünü belirten Orta, bunun sonucunda kuraklık, sel felaketleri ve fırtınalar gibi aşırı iklim olaylarının görülme sıklığının arttığını vurguladı. Türkiye'nin dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi çok kurak bir yıl geçirdiğini ifade eden Orta, "Kuraklığın daha başlangıcı, bu daha ayak sesleri. Kuraklığın kendini hissettirmesini dünya bilim insanları olarak 2040 yılı olarak öngörüyoruz. 2040 yılında ülkemizin de içinde olacağı göçleri tetikleyecek biçimde çok ciddi bir kuraklık bekliyoruz. Çok ciddi tedbirler almamız lazım." dedi. Orta, kuraklığın bitkisel üretimde verim ve kalite kayıplarına yol açtığını bunun önüne geçmek için suyun her damlasının tasarruflu kullanılması gerektiğini dile getirdi. Vahşi sulama yöntemleri yerine suyun etkin kullanıldığı modern yöntemlerin kullanılmasını tavsiye eden Orta, üreticilerin bu alanda desteklenmesi ve bilgilendirilmesinin önemine değindi. Uygun altyapı koşullarının hızlı şekilde kurulması ve tarımda kullanılması gerektiğine dikkati çeken Orta, şunları kaydetti: "Damla sulama sistemi, vahşi sulamaya göre yarı yarıya su tasarrufu sağlıyor. Birim alanda bir ürün için salma sulamayla 100 litre su kullanılıyorsa, damla sulamayla bu 50 litreye düşebiliyor. Bunun yanında artık toprak altı damla sulamaya geçiliyor. Çok yıllık bitkilerde, meyvecilikte, yonca gibi çok yıllık bitkilerde damla sulama borularını toprağın altına gömüyoruz. Hiç kayıp olmadan toprağın altından suyu direk kök bölgesine veriyoruz. Burada su tasarrufu yüzde 50'inin de üzerine çıkıyor."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.