64 YILLIK MEKTUBU SATIN ALDI
Kırklareli Ortak Akıl Derneği Başkanı, Kırklareli Kent Konseyi önceki dönem Başkanı ve Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar MYO Öğretim Görevlisi Ali Çakır, internetten Alpullu Şeker Fabrikası’yla alakalı bir mektup görerek satın aldı. 1959 yılına ait olan, İstanbul Cibali Kız Ortaokulu öğrencisi Fidan Sunal’a cevaben yazıldığı anlaşılan mektupta şeker fabrikasının işleyişi hakkında detaylı bilgiler veriliyor. Koleksiyon oluşturmak için bu tür tarihi belgeleri biriktirdiğini ve Trakya Mutfak Kültürü ve Yaşam Müzesi oluşturma hayali peşinde olduğunu söyleyen Ali Çakır; “Bazen hediye geliyor, bazen de satın almalar yapıyorum. Bunu internet üzerinden satın aldım. Mektuptan fabrikayla ilgili 3 sayfa bilgi verilmiş. Fabrikanın işleyişiyle ilgili bilgi verilmiş. Kısa bir tarihçe girmiş, sonra da şekerin işlenmesini anlatmış. Ödev konusu muhtemelen. Çünkü geçmiş dönemlerde Alpullu Şeker Fabrikası’nın ciddi bir ödev konusu olduğunu görüyoruz. Ödev almış ve ödeviyle ilgili o dönemde mektuplaşma daha yaygın olduğu için mektup yazmış. Mektuba da fabrika cevap yazmış. Broşür olarak ifade etmiş ama bildiğimiz anlamda bir broşür değil. Daktilo yazısıyla öğrenciye cevap yazmışlar” dedi.
“SEMBOL BİR FABRİKA”
Mektubu internetten görünce heyecanlandığını ve Alpullu olması dolayısıyla önemsediğini söyleyen Ali Çakır, “Trakya’da, Kırklareli’de bir şeker fabrikası, sembol bir fabrika. Geçmişe baktığımızda şeker fabrikasını biz sadece şeker üreten bir yer olarak değil, modernleşen Türkiye’nin örnek bir dizayn edildiği bölge olarak görüyoruz. İçerisindeki bir sürü üniteyle, eğitimden spora, sanata, sosyal hayata, aktivitelere, kültüre kadar her şeyin bu mekanda oluğu ve planlandığını görüyoruz. Toplumun gelişmesi, daha ileri seviyelere doğru ulaşması için çok güzel dizayn edilmiş bir mekan. Bu anlamda mektubu görmem tabi ki heyecanlandırdı, o dönemde ödev konusu olduğunu bildiğimiz bir şeyin mektupla karşımıza çıkması, sözlü bir şeyin yazılı olarak karşımıza çıkması güzel bir şey” ifadelerini kullandı.
“MÜZE PROJESİ GELİŞTİRDİM”
Seyfioğlu Tabyaları’nın olduğu bölgenin restore edilmesi ve burasının Trakya Mutfak Kültürü ve Yaşam Müzesi olması konusunda proje geliştirdiğini belirten Çakır; “Ben şimdi bunları biriktiriyorum. Belirli bir sayıya ulaştığı zaman kamuoyuyla paylaşacağım ama uzun bir süreç. Daha önce defalarca her yerde dile getirdim, Kırklareli’nde Seyfioğlu Tabyaları’nın olduğu bölgeyi restore edilmesini ve Seyfioğlu Tabyaları’nda Trakya Mutfak Kültürü ve Yaşam Müzesi kurulmasını istiyorum ve ona göre bir proje geliştirdim. Doğumdan ölüme kadar geçen süreç içerisinde, insanın her evresinde yemek var. Yemekle kültürel yaşamı birleştirerek bir müze olmasını hayal ediyorum. Onun için de bazen hediye edenler oluyor, bazen ben satın alıyorum bazı şeyleri biriktiriyorum. Belirli bir sayıya gelince karşılık beklemeden bunları oraya bağışlayacağım zaten” şeklinde konuştu.
ŞENER ŞENTÜRK