KALEİÇİ’NDE PLATFORM ÖNERİSİNE DESTEK
Edirne’nin en eski semti Kaleiçi, zarar gören konaklarıyla dikkat çekmeye devam ediyor. Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği Başkanı Cenk Ergüden’in, Batı Ekspres’e yaptığı açıklamada, Kaleiçi’ndeki tarihi konakların harabe olmaktan kurtarılması için; “Tüm kurumlar ortak bir anlayışla ortak bir platformda birleşmeli” önerisine bir destek de Mithatpaşa Mahallesi’nden geldi.
Mithatpaşa Mahallesi Muhtarı Turgut Sarıbaşak, Kaleiçi’nde her geçen gün zarar görmeye devam eden konaklara dikkat çekerek, Ergüden’in platform oluşturulması önerisine destek verdi.
“ÇÖKTÜĞÜ ZAMAN DEĞERİNDEN DAHA AZA VERİLİYOR”
Kaleiçi’ndeki tarihi konaklarda hisse problemi yaşandığını söyleyen Sarıbaşak; “Kaleiçi'nde konaklarımız var. Ama bu konaklarda 15 adet hisse var. Satışı ya da onarımı için hisse sahiplerinden birisi ‘evet’ derken, diğeri ‘hayır’ diyor. Bizim halkımız biraz farklı düşünüyor. Bir ürünün değeri 5 TL ise imkân bulduğu zaman 15 TL’den vermek istiyor. Bu konaklar cepten yaptırılacak şeyler değil. Bina giderek çöküyor aslında. Çöktüğü zaman da değerinden daha aza verilmiş oluyor” ifadelerini kullandı.
“SAHİPLERİNİ BULMAKTA YARDIMCI OLUYORUZ”
Sarıbaşak, tarihi konaklarla ilgili yıllardır birçok projenin düşünüldüğünü belirterek; “Bizim önümüze konaklarla ilgili birçok proje geldi. Bazı projeler kapsamında sahiplerini bulmakta yardımcı oluyoruz. Burada 4 - 5 adet tescillenmiş binayı valilik himayelerine verdirdik. Bazı vatandaşlar da kabul etmedi” dedi.
“PLATFORM OLUŞTURULURSA GÜZEL OLUR”
Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği Başkanı Cenk Ergüden’in, Kaleiçi’ndeki tarihi konakların harabe olmaktan kurtarılması için; “Tüm kurumlar ortak bir anlayışla ortak bir platformda birleşmeli” önerisine destek veren Sarıbaşak; “Kaleiçi'nde bir araya gelinmesi gerekiyor. Kaleiçi, Edirne'nin en eski mahallesi, 15 - 16 bin insan yaşıyor. Eğer Kaleiçi'ndeki konaklar ile ilgili bir platform oluşturulursa güzel olur. Öyle bir proje oluşturulsa mahalle ve gelen turistler için iyi olur. Kaleiçi'nde 12 tane butik otel var. Biz 50 tane olmasını isteriz. Ne kadar fazla olursa mahalle için de o kadar iyi olur. Mahallenin kalitesi artar” sözlerine yer verdi.
ERGÜDEN NE DEMİŞTİ?
Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği Başkanı Cenk Ergüden, Batı Ekspres’e yaptığı açıklamada, Edirne halkının bölgeyi sahiplenmesi ve merkezi yönetim birimlerinin de semte yaklaşım geliştirmesinin önemine dikkat çekerek; “Edirne’deki valiliğimiz, belediyemiz, milletvekillerimiz, ilgili kurumlarımızın yöneticilerini, bizim gibi meslek odaları, sivil toplum örgütlerinin tamamını bir platformda birleştirip, ortak anlayışı talep eden ve bunun karşılığını üreten bir noktaya getirmemiz gerekiyor. Bu çalışma başlarsa en azından müteşebbis artacak. Bu konaklara harabe olmadan önce dokunma imkânı gündeme gelecek. Bu hareket başladığı zaman beraberinde bir sinerji getirecek. Şu andaki halinden çok daha iyi olacağını biliyoruz. Belli bir plan dâhilinde adımlar atılacak. Bu çok önemli bir kazanım olur. Ama henüz önümüzde böyle bir plan yok. Burası harabe olmaya ve gettolaşmaya doğru gidiyor” sözlerine yer vermişti.
UĞUR AKAGÜNDÜZ