Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Peyzaj

Batı Ekspres - Edirne'nin Haber Sitesi - Peyzaj haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Peyzaj haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

“Bölgeyle uyumsuz bitki türleri insan ve canlı sağlığını olumsuz etkiliyor” Haber

“Bölgeyle uyumsuz bitki türleri insan ve canlı sağlığını olumsuz etkiliyor”

Prof. Dr. Uludağ, bir konferans için geldiği Edirne'de, son dönemlerde kentlerin toprak ve iklim yapısına uymayan bitkilerin dikildiğini ifade etti. Doğal ortama dışarıdan gelen türlerin etkilerinin tahmin edilenin üzerinde olduğuna dikkati çeken Uludağ, "İlk olarak biyolojik çeşitlilikten bahsediyoruz, bu çeşitliliği korumalıyız. Bununla birlikte insan sağlığını korumalıyız. Polenlerin ortaya çıkardığı alerjilerden bahsediyoruz. Biyoçeşitliliği korumak için bölgemize rastgele bitkiler dikmemek gerekli." dedi. Yabancı türlerin geniş alanlara dikilmesiyle istilacı hale gelmeye başladığını anlatan Uludağ, bu bitkilerin doğal türlerle rekabete girdiğini dile getirdi. Uludağ, kent peyzajında bölgenin yapısına uygun bitki türlerinin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Yerel bitkilerin o bölgenin şartlarına uyum sağlamış, insan sağlığına ve diğer canlı türlerine etki etmeyen türler olduğuna işaret eden Uludağ, şunları kaydetti: "Bazen dışarıdan bitki getirip o türlerin toprağı hızla kaplayacağı ve erozyonu önleyeceği düşünülüyor. Belki erozyon olmaz ama başka bir bitkiye de yaşam hakkı tanımaz. Biz farkında olmayabiliriz ama yanlış bitkiler ekerek bölgemizdeki endemik bitkileri ortadan kaldırmış olabiliyoruz. Çok farklı bir ağaç ve bitki dikmek güzel görünebilir ve mutlu olabiliriz ama sonrası bir felakete yol açabiliyor. Bölgeye uyumlu olmayan bir bitkiyi getirip diktiğinizde o bitki her tarafı kaplıyor. Oradaki diğer yerli bitkilerin hayat alanı kalmıyor. Yabancı bitkiler yayıldıktan sonra onun polenleri alerjiye neden oluyor ve bize zarar veriyor. Dünyada az da olsa polen alerjisinden ölenler de var. Dolayısıyla yerli bitkileri tercih etmemiz lazım”

SELİMİYE MEYDANI, YENİ BİTKİLERLE BULUŞTU Haber

SELİMİYE MEYDANI, YENİ BİTKİLERLE BULUŞTU

Mülkiyeti ve projesi Edirne Belediyesi’ne, finansmanı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait olan Selimiye Camii ve Külliyesi Rekreasyon Projesi kapsamında yenilenen Selimiye Meydanı, kısa zamanda Edirnelilerin ve Edirne’ye gelen misafirlerin en çok vakit geçirdiği alanlardan biri oldu. Türkiye’nin en büyük meydanlarından biri olan, yeşil alanları ile göz dolduran Selimiye Meydanı’nda Edirne Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün peyzaj çalışmaları da devam ediyor. Ekipler, peyzaj çalışmaları kapsamında Escallonia Cardinallis, Viburnum Lucidum, Berberis Thurbergii, Lavandula Officinalıs ve Festuca Glauca isimli bitkilerin ekimini gerçekleştirdi. İlk olarak bitkiler için özel olarak hazırlanan topraklarla ekim yapılacak olan parselleri oluşturan ekipler, daha sonra hazırladıkları parsellere Escallonia Cardinallis, Viburnum Lucidum, Berberis Thurbergii, Lavandula Officinalıs ve Festuca Glauca isimli bitkilerin ekimini yaptı. Toprakla buluşturulan bitkilere daha sonra ihtiyacı olan besin maddelerinin takviyesi gerçekleştirdi. Tüm zamanların en iyi mimarı Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camii’nin Edirne’nin baş tacı olduğu belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Mülkiyeti ve projesi Edirne Belediyesi’ne, finansmanı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait olan Selimiye Camii ve Külliyesi Rekreasyon Projesi ile Selimiye Camii’ne yakışır bir meydan kazandırdık. Selimiye Meydanı yeni görünümü ile hem Edirnelilerin hem de kentimize gelen misafirlerimizin beğenisini kazanıyor. Bu kapsamda Selimiye Meydanı’nda ekiplerimizin peyzaj çalışmaları da devam ediyor. Son olarak ekimi gerçekleştirilen Escallonia Cardinallis, Viburnum Lucidum, Berberis Thurbergii, Lavandula Officinalıs ve Festuca Glauca isimli bitkiler, inanıyorum ki Selimiye Meydanı’mızın güzelliğine güzellik katacak” dedi. HABER MERKEZİ

ŞEHİR PEYZAJLARINDA DOĞAL BİTKİ KULLANIMI ÖNERİSİ Haber

ŞEHİR PEYZAJLARINDA DOĞAL BİTKİ KULLANIMI ÖNERİSİ

Özyavuz, yaptığı açıklamada, iklim değişikliğinin hayatın her alanını etkilediğini belirtti. Kentlerin yeşil alanlarında mutlaka su tasarrufu yapılması gerektiğinin altını çizen Özyavuz, kullanılacak bitkilerin doğal bitki örtüsünden seçilmesinin ve suyun etkin kullanılmasının son derece önemli olduğunu ifade etti. Peyzaj uygulamalarında doğal bitki örtüsünün kullanımıyla sudan tasarruf sağlanabileceğine dikkati çeken Özyavuz, "Doğal bitkiler, bitkisel uygulama çalışması yapıldıktan ve belirli bir gelişime ulaştıktan sonra çok az sulamaya ihtiyaç duyarlar, doğal yağışlar dışında ek sulama istemezler. Bitkiler bölgenin iklim ve toprak koşullarına adapte olduklarından genellikle ek besinlere gerek duymadan gelişmelerini sürdürdüler. Bu adaptasyon onları hastalık ve zararlılar ile mücadelede üstün kılar." diye konuştu. Trakya'nın doğal bitki örtüsü bakımından zengin olduğuna işaret eden Özyavuz, akçakesme, katırtırnağı, katran ardıcı, akrep kuyruğu, kekik, kızılcık, erguvan ve gürgen, adaçayı gibi bitkilerin yeşil alan düzenlemelerinde rahatlıkla kullanılabileceğini dile getirdi. Özyavuz, fidanlıklarda doğal bitkileri bulmanın zor olduğunu belirterek "Doğal bitki örtüsü, yaşadığımız alanda doğada kendiliğinden çıkmış ve yağmur suyu ile büyümüş gelişmiş bitkiler doğal bitki örtüsüdür. Fakat, bu bitkileri fidanlıklarda bulmamız çok zor oluyor. Fidanlıklar daha çok egzotik bitkiler bulunduruyor. O yüzden doğal bitkileri peyzaj uygulamalarında çok kullanamıyoruz. Ancak sipariş üzerine getirtebiliyoruz." diye konuştu. Yeşil alanlarda kullanılacak çimlerin de önemine değinen Özyavuz, yine kuraklığa dayanıklı çimlerin seçilmesinin önem arz ettiğini dile getirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.