Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Otizm

Batı Ekspres - Edirne'nin Haber Sitesi - Otizm haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Otizm haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

SUDAN KORKAN OTİZMLİ YİĞİT, ARTIK TEK BAŞINA KULAÇ ATIYOR Haber

SUDAN KORKAN OTİZMLİ YİĞİT, ARTIK TEK BAŞINA KULAÇ ATIYOR

Anne Dilek Asutay, 2 yaşında otizm tanısı konulan oğlunun sosyal hayattan kopmaması için mücadele etmeye başladı. Yiğit'in su korkusunu yenmek için doktor tavsiyesiyle yüzme havuzuna götürmeye karar veren anne Asutay, oğlunu Tekirdağ Gençlik ve Spor Müdürlüğünün kursuna yazdırdı. Yiğit, haftanın iki günü annesiyle havuza gelerek yüzme antrenörü Anıl Bulut ile çalışma yaptı. Korkarak girdiği havuzda yüzmeyi öğrenen Yiğit, şimdi tek başına kulaç atıyor. Anne Dilek Asutay, oğlunun yüzmeyle sosyalleşmesinin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Oğlunun yüzmeyle tanıştıktan sonra hayatının değiştiğini anlatan Asutay, "Oğlum sudan korkuyordu. Banyo bile yapmak istemiyordu. Doktor önerisiyle yüzmeye başladık. Anıl hocayla tanıştık ve su korkusunu yavaş yavaş yendik. Suya dokunamıyordu, kıyafetlerine su geldiği zaman kıyafetlerini çıkartmak istiyordu." dedi. Asutay, oğlunun ilk yıl suya alışmasının çok zor olduğunu, yüzmeyi öğrendikten sonra suyu her şeyden çok sevmeye başladığını dile getirdi. Yüzmeyi öğrendikten sonra oğlunun öz güveninin arttığını ifade eden Asutay, "Sürekli geliyoruz ve çok memnunuz. Oğlum parmaklarının ucunda yürüyordu, el ve ayak koordinasyonunda sıkıntılar vardı, yüzmeye başladıktan sonra o sıkıntılar geçti. Havuza alıştıktan sonra denize girmeye başladı. Kendi başına yüzmeye başladı. Yaşadığımız birçok sorunu yüzmeye başladıktan sonra aştık." diye konuştu. Asutay, oğlunun yüzme yarışlarına katılabilecek seviyeye gelmesini de istediğini belirterek, şunları kaydetti: "Tek başına yüzmesi anne olarak beni çok mutlu etti. Burada biz çok rahat oluyoruz. Bütün aileler, özel çocuklar burada birbiriyle kaynaşıyor. Burada bütün aileler aynı kaderi paylaşıyor ve buradaki güzel ortamda olmaktan bütün aileler memnun. Kursların sürekli devam etmesini istiyoruz. Siz çocuğunuzun özel durumunu kabullenmezseniz, hakkınızı aramazsanız kimse size hakkınızı vermez. Biz çocuğumuzu dışlarsak bize kimse yer açmıyor." - "Özel çocuklar" yüzmeyle sosyalleşiyor Yüzme antrenörü Anıl Bulut da "özel çocuklar"ın yüzmeyle tanıştıktan sonra sosyalleştiğini dile getirdi. Anıl Bulut, "Yiğit ilk geldiğinde sudan korkuyordu. Suya alıştırmamız zor oldu. Suya alışıp yüzmeyi öğrendikten sonra sudan çıkmak istemedi. Artık tek başına yüzüyor. Hem kendisi hem de ailesi çok mutlu. Biz de onların mutluluğa kulaç attığını görünce çok seviniyoruz. İnşallah yüzmede kendisini geliştirip güzel yerlere gelecektir." dedi.

KORKTUĞU HAVUZDA SOSYALLEŞİP ÖZGÜVENİNİ ARTIRDI Haber

KORKTUĞU HAVUZDA SOSYALLEŞİP ÖZGÜVENİNİ ARTIRDI

Anne Sabiha Midil, 3 yaşında otizm teşhisi konulan oğlu Umut ve 9 yaşındaki kızı İrem'i yüzme kursuna yazdırdı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde açılan kurslara katılan ve antrenörlerinin yardımıyla yüzebilen Umut'un, önceleri girmeye korktuğu havuzda hayatı değişti. Oğlunun suyla tanıştıktan sonra sosyalleştiğini gören Sabiha Midil, çocuğunun mutluluğu için elinden geleni yaptığını söyledi. Suyla tanıştıktan sonra özel çocukların daha mutlu ve özgüvenli olduğunu ifade eden Midil, "Bütün özel çocuklar rehabilitasyon merkezlerinde eğitim alıyorlar. Biz orada uzman doktorun tavsiyesi üzerine yüzmeye başladık. Yüzmenin oğluma iyi geleceğini düşündük. Aktivitelere katılacağını, özgüveninin artacağını ve kas gelişimine de faydalı olacağını düşündüğümüz için yüzmeye başladık." dedi. Midil, oğlunun yüzmeye başlamasıyla 3 ayda hayatında çok güzel değişiklikler olduğunu dile getirdi. Yüzmenin hem bedensel hem de ruhsal yönden oğluna katkı sağladığını vurgulayan Midil, şöyle devam etti: "Yüzmeye başladıktan sonra özgüveni arttı, hareketleri değişti. Yüzme özel çocukların her şeyini olumlu yönde etkiliyor. Suya girmekten korkuyordu, havuza geldikten sonra suya severek girmeye başladı. Suya girince çıkmak istemiyor. İnşallah uzun süre yüzmeye devam edeceğiz. Çünkü yüzmenin çok faydasını gördük. Suda çok mutlu oluyor, onu rahatlatıyor. Onun her hareketi, kendi kendine bir şeyler yapması bizi çok mutlu ediyor." - "Yüzme ona özgüven kazandırdı" Yüzme antrenörü Anıl Bulut da özel çocukları suyla tanıştırıp sosyalleştirmek için kursların devam ettiğini aktardı. Umut'un yüzmekten keyif almasının kendilerini de sevindirdiğini dile getiren Bulut, "Umut ilk geldiğinde sudan korkuyordu, ayak hareketleri yapmıyordu, kollarını bırakmıyordu. Şimdi kendini serbest bırakabiliyor suda. Yüzmeye başladı yavaş yavaş. Tabii bu uzun bir süreç onun için. Hemen çabuk olan şeyler değil. İlerleyen aylarda daha da iyi olacağını düşünüyorum. Yüzme ona özgüven kazandırdı. Bütün özel çocukların yüzmeyle tanışmasıyla özgüvenleri artıyor, sosyalleşiyorlar." diye konuştu.

OTİZMLİ EGEMEN KORKARAK GİRDİĞİ HAVUZDA ARTIK TEK BAŞINA YÜZÜYOR Haber

OTİZMLİ EGEMEN KORKARAK GİRDİĞİ HAVUZDA ARTIK TEK BAŞINA YÜZÜYOR

Egemen Göçer'e 3 yaşındayken otizm tanısı konulması üzerine ailesi, sosyal hayattan kopmaması için çocuklarıyla çeşitli etkinliklere katılmaya başladı. Aile, doktor tavsiyesi üzerine Egemen'i 8 yaşındayken Tekirdağ Gençlik ve Spor Müdürlüğünün yüzme kursuna kaydettirdi. Baba Zafer Göçer, haftanın iki günü oğlunu havuza götürerek yüzme antrenörü Anıl Bulut ile çalışmasını sağladı. Egemen, 3 yıl önce girmeye korktuğu havuzda şimdi tek başına yüzebiliyor, yarışmalara katılıyor. "OTİZMLİ ÇOCUKLARIN GEVŞEMESİNİ, ENERJİSİNİ ATMASINI SAĞLIYOR" Baba Zafer Göçer, oğlunun mutluluğu için elinden geleni yapmaya çalıştığını söyledi. Egemen'in yüzmeye başlama sürecini anlatan Göçer, "Anıl hocamızla yaklaşık 3 senedir çalışıyoruz. Vakit buldukça, haftada iki gün yüzmeye devam ediyoruz. İlk başladığımızda bayağı zorlandık ama ilerleme kaydettik. Artık hiçbir destek almadan yüzebiliyor. Yüzme ruhsal olarak otizmli çocukların gevşemesini, enerjisini atmasını sağlıyor." dedi. Bir dönem yüzmeyi bıraktıklarını ve Egemen'in bundan olumsuz etkilendiğini aktaran Göçer, oğlunun yüzerken çok mutlu olduğunu dile getirdi. "ÇOCUĞUNUZUN BİR ŞEYLERİ BAŞARDIĞINI GÖRMEK MUTLULUK VERİCİ" Otizmli çocukların hiperaktif olduklarını, yüzmenin de enerjilerini atmalarını sağladığını ifade eden Göçer, şöyle konuştu: "Yüzme ve spor, otizmli, daha doğrusu özel gereksinimli çocuklarda çok önemli. Her türlü geri dönüşünü, katkısını görüyorsunuz. Yüzmeyi bıraktığında çocuktaki gerilemeyi fark edebiliyorsunuz. Hocamız ona ilk önce suyu sevdirdi. Kendisini geliştirince yarışmalara katıldık. Özel çocuklar için ilimizde düzenlenen yarışmalarda madalya aldık. Çocuğunuzun bir şeyleri başardığını görmek mutluluk verici. Her anne, baba gibi çocuğumuzun daha da gelişmesini isteriz. Milli takımlarda madalya alan ağabeylerini örnek alıyor." Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yüzme antrenörü Anıl Bulut da özel çocuklara yönelik kursların devam ettiğini belirtti. Egemen'i ilk geldiğinde havuza sokamadıklarını anlatan Bulut, "Yavaş yavaş ilk önce suya ısındırdık kendisini. Bu süreç uzun bir zaman aldı. Ondan sonra bir palet ve yelek yardımıyla yüzmesini sağladık. Zaman içinde yeleği ve paleti attık." ifadesini kullandı. Bulut, Egemen'in tek başına yüzebildiğini, bundan kendisinin de çok mutlu olduğunu kaydetti. Özel gereksinimli çocukların yüzmeyle hayatlarının değiştiğine dikkati çeken Bulut, şöyle konuştu: "Bu süreçte velilerin de desteği çok önemli. Sürekli çocuklarını kursa getirmeleri çok önemli. Onların da pes etmemesi gerekiyor. Ben nasıl pes etmiyorsam ailenin de pes etmemesi gerekiyor ki sonuca odaklanalım ve ulaşalım. Yüzmeyle çocuklar sosyalleşiyor. Bugün bir veliyle görüştüm. 'Konuşmayan çocuğum okulda artık konuşuyor.' dedi. Arkadaşlarıyla sohbet ediyor, şakalaşıyor. Özel çocukların yüzmeyle sosyalleşmeleri çok önemli. Yüzme onlara güzel şeyler katıyor."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.