İl Özel İdaresi’nden 2 milyon 25 bin TL harcanmış! BU OTAĞA DAHA NE KADAR HARCANACAK?
Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen Ekim ayı beşinci toplantısında Plan ve Bütçe Komisyonu’nun Osmanlı Otağı Projesi hakkındaki raporu görüşüldü.
Komisyon Başkanı Şenol Kılıç tarafından sunulan raporda, Edirne’nin Havsa ilçesine bağlı Osmanlı köyünde Trakya Kalkınma Ajansı ve İl Özel İdaresi’nin ortaklığında yapılan Osmanlı Otağı Projesi’nin son durumu ve sürdürülebilirliği açıklandı. Kılıç, Trakya Kalkınma Ajansı ile Edirne İl Özel İdaresi işbirliğinde düzenlenen projede 1 adet çadır restoran, 20 adet satış reyonu, bin metrekare Osmanlı konsept parkı, 10 adet kamelya, 1 adet Osmanlı tuğralı giriş kapısı, 185 metrekare güvenlik kuşağı, bin metrekare otopark, bin 600 metrekare peyzaj alanı ve 650 metrekare yürüyüş alanını kapsayan 1 kompleks oluşturulmasının planlandığını söyledi.
“HARABEYE DÖNÜŞMEYE BAŞLADI”
Projenin hedef gruplarının yerli ve yabancı turistler olduğunu söyleyen Kılıç; “Amacı, Osmanlı köyünün ve ilimiz tanıtımını sağlamaktır. Projenin toplam maliyeti 1 milyon 293 bin TL civarında olup, bunun yüzde 75’lik kısmı Trakya Kalkınma Ajansı, geriye kalan yüzde 25’lik kısmı Edirne İl Özel İdaresi tarafından karşılanacağı planlanmıştır. Komisyonumuzca yerinde yapılan incelemelerde bahse konu projenin tamamlandığı fakat işletmeye açılmadığı veya açılamadığı, tesisin harabeye dönüşmeye başladığı tespit edilmiştir. Yetkililerin bu duruma acilen önlem alması komisyonumuzca öngörülmüştür” dedi.
“YAPILIRKEN TAPUSU BİLE YOKMUŞ”
Kılıç’ın sunumunun ardından toplantıda söz alan CHP İl Genel Meclisi Üyesi Serdar Çığla, Osmanlı Otağı Projesi’nin yapılmadan önce bölgeye düğün salonu yapıldığını söyleyerek; “2018 yılının sonunda bizden önceki meclisten alınan katkıyla düğün salonu 2019 yılında faaliyete geçti. O sırada bizler de aday olarak köye gittik, köylülere bunu anlattık. Böyle bir çadırın 3-4 sene sonra bakımını yapamayacaklarını söyledik. Bazıları da Osmanlı’ya yatırım yapıldığını söyleyerek buna karşı çıktı. O günlerde bir firma, düğün salonunun maliyetinin 750 bin TL olduğunu söyledi. Bugün o paraya tamiratını yaparlar. Bunlar halkın temel görevlerindeki paranın, yanlış projelerin hayata geçirilmesiyle zarar görmesidir. Bu paralar, halkın paralarıdır. Bu projeler yapılırken iyi düşünülmeli ve sahip çıkılmalıdır. 2020 yılında da işe başlanmış ve bizden de destek istendi. Trakya Kalkınma Ajansı ile beraber burada 1 milyon TL ayrılmış ama şu anda oraya harcanan para en az 7 milyon TL’dir. Proje kullanılamaz halde ve büyüktü, küçültüldü. En kötü tarafı da Osmanlı Otağı Projesi yapılırken yerin tapusu bile yokmuş. Nasıl ki bir vatandaş kaçak bir bina yapıyorsa, bu proje de kaçak ve ruhsatsız bir yere yapılmış. Bu olay meydana çıkınca yere tapu alındı ve muhtarlığa devredildi. Yatırımlar boşa gidince Valilik topu Kaymakamlığa attı. Kaymakamlık da topu muhtarlığa attı. Yerin hali böyle; yazıktır, günahtır. Bizler, bundan sonra gelecek yatırımları çok iyi takip etmeliyiz. Bu paraların çarçur edilmesine izin vermemeliyiz. Bu paralar, doğru yerlere, uygun projeler için harcanmalıdır. Buraya hükümetin siyasi politikaları için böyle yatırımların yapılmaması lazım. Türkiye’nin birçok yerinde aynı tesisler yapıldı ve hepsi atıl durumdadır” ifadelerine yer verdi.
“YOL BOYUNA TAŞIMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”
Çığla’nın konuşmasının ardından söz alan AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Ahmet Demircan ise kendisinin Osmanlı köyünden olduğunu ve her gün Osmanlı Otağı Projesi’nin önünden geçtiğini belirterek; “Serdar Çığla’nın dediği gibi burada 2 tane tesis var. Bir tanesi 2019’da faaliyete geçen düğün salonu, diğeri de obadır. Oba, 2020’de faaliyete geçemedi. Şu anda orada bir sıkıntı var. Bu, milli servettir. Milli serveti heba ediyoruz. Bu kış da bu şekilde geçerse ve yeni yerine taşıyamazsak bu iş biter. Bir daha kullanamayız ve çöp olur. Bu nedenle orada olan Osmanlı Köyü Muhtarlığı’nı yıkıp, bu projeyi daha yol boyuna taşımayı düşünüyoruz. En azından milletin ve bölgenin faydasına olur ve kullanılabilir. Şu anda bizim düğün salonumuzun kumaşı yırtıldı. Onu yapmak için 600 bin TL lazım. Biz de bunu panel olarak istiyoruz. Panel daha maliyetli ama en azından ömürlük olur. Obanın da oraya daha iyi bir şekilde taşınması ve uzun süre kalabilmesi için ona göre plan ve proje çizilmesi lazım. Yoksa 5 sene sonra belki onun da kumaşı yırtılacak. Çünkü bu kıl çadırıdır” dedi.
“EKSTRA PARALAR HARCANDI”
Demircan’ın konuşmasının ardından söz alan Komisyon Başkanı Kılıç, projeye raporda açıklanan bir milyon 293 bin TL’lik maliyetten daha fazla para harcandığını söyleyerek; “Ondan sonra buna harcanan ekstra paralar var. Ekstradan 2 milyon TL kadar bir para yine harcandı” sözlerine yer verdi.
“2 MİLYON 25 BİN TL ÖDEMİŞİZ”
Kılıç’ın konuşmasının ardından söz alan Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş de projenin yanlış olduğunu belirterek; “Öyle yanlış bir proje ki mimarı olan kişinin hocası olsam, diplomasını yırtar atarım. Bu projeye nasıl onay vermişler? Akıl dışı bir olay. Otağ da, dükkânlar da gözükmüyor. Köy muhtarlığına, köfteciyi kiraya verme yetkisi vermişler. O da 8 bin 500 TL’ye kiralamış ama otağa değil; yasadışı olan bir yere bina yaptırtmış. Yerlerini kiraya veremiyor çünkü yetkisi yok ki öyle bir talep de yok. İçki şişeleri dolmuş, çöplüğe dönüşmüş. İl Özel İdaresi olarak 242 bin TL ödenek ayırmamıza rağmen, iş artışından dolayı 2 milyon 25 bin TL para ödemişiz. Trakya Kalkınma Ajansı’nın ne kadar ödediğini bilmiyorum. Burasının verimli olması için kesinlikle yukarı kaldırılması gerek” dedi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ