Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Örgü

Batı Ekspres - Edirne'nin Haber Sitesi - Örgü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Örgü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çocukları için örmeye başladığı oyuncaklar mesleği oldu Haber

Çocukları için örmeye başladığı oyuncaklar mesleği oldu

Japonca'da "Amigurumi" adı verilen tığla sık iğne şeklinde içi doldurulmuş organik oyuncaklar örerek, sosyal medya hesabı üzerinden satışa sunan dört çocuk annesi ve ev hanımı 31 yaşındaki Pınar Baybağ, rengarenk hazırladığı oyuncaklarla çocukların yüzünü güldürüyor. Stres atmak için ilk olarak kendi çocuklarına amigurumi bebek örmen Baybağ, kısa sürede kendisini geliştirerek bu işi kazanca dönüştürmeye başladı. Baybağ, birbirinden farklı renklerle çeşitli bebekler örerek hem stres atıyor hem de ev ekonomisine katkı sağlıyor. Ev işlerini bitirdikten sonra örgünün başına oturan Baybağ, surat şekillendirmesi yaparken, sanki çocuklarıymış gibi onlarla konuşuyor ve özenle siparişe hazır hale getiriyor. Dört yıl önce başladı 2019 yılında evde otururken ilk olarak kendi çocuklarına örmeye başladığını söyleyen ev hanımı Baybağ, çocuklarının ve ailesinin desteği ile 1 sene boyunca kendisini geliştirerek arkadaşlarının 'çok güzel örüyorsun istersen bunu bir sektöre dönüştürerek kazanç elde edebilirsin' demesi üzerine satış yapmaya karar verdiğini ifade etti. Sosyal medya hesabı üzerinden satış yapmaya başladığını ve takipçilerinin çoğalması sonrası işini büyüterek güzel kazançlar elde etmeye başladığını aktaran Baybağ, Bursa, İstanbul, Ankara, İzmir ve Van gibi şehirlere toplu sipariş hazırladığını söyledi. "Her çocuğun örme oyuncağı olsun istedim, kampanya başlattım" 6 Şubat tarihinde yaşanan depremler sonrası her çocuğun örme oyuncağı olsun istediğini ve kampanya başlattığını söyleyen Baybağ, "Enkaz altından bir kız çocuğu çıkmıştı. Ekiplerin ne istiyorsun sorusu üzerine örme bebek istiyorum deyince benim gözlerim doldu. Benim de o ara toplu bir siparişim vardı. Aradım durumu anlattım onu erteleyerek depremzede çocuklar için bir çalışma başlattım. Atkı, bere, ne örülürse oradaki depremzedelere yollansın diye. Pek umutlu değildim ama inanılmaz derece koli geldi. Hepsini tek tek paketleyip gönderdik. Kullanıldığını da gördük bu bizim için çok gurur verici bir durumdu. Bir çocuğun mutlu olması bile insanı çok mutlu ediyor. Özellikle ben o gün çok mutlu oldum" ifadelerine yer verdi.

Yurt dışından bile sipariş geliyor Haber

Yurt dışından bile sipariş geliyor

Kısa sürede değişik modeller ortaya çıkaran Gamsız, şimdi yurt dışından bile sipariş alıyor. İlkokul yıllarındayken öğrendiği örgü işinde kendisini geliştiren 42 yaşındaki ev hanımı Melek Gamsız, hobi olarak başladığı işte kısa sürede usta oldu ve bunu kazanca dönüştürmeye karar verdi. El emeği göz nuru ürünlerini sosyal medya üzerinden aldığı siparişlerle görücüye çıkaran Gamsız, yelekten çantaya, patikten şapkaya kadar her işi yapıyor ve ev hanımlarına örnek oluyor. İlk başlarda kendi yakın çevresine ve ailesine hediyelik olarak çeşitli örgüler yapan ev hanımı Gamsız, şimdi siparişlere yetişmeye çalışıyor. Yaptığı ürünlerin beğenilmesi sonrası müşteri sayısı artan Gamsız, yurt içinin yanı sıra yurt dışından da sipariş almaya başladı. Sosyal medya platformu üzerinden kendisine bir sayfa açan Gamsız, çeşitli örgü hesaplarını takip ederek kendisine arkadaşlar edindi. Kurduğu dostluklar sayesinde çevresini genişleten Gamsız, sipariş aldığı müşterileriyle görüntülü konuşma yaparak fikir alışverişinde de bulunuyor. Almanya'dan toplu sipariş geldiğini belirten Gamsız, yurt dışı siparişlerinde bazen arkadaşlarıyla, bazen de memleketlerindeki yakınlarıyla iletişime geçerek gönderim yaptığını söyledi. Sosyal medya üzerinden tanıştığı Almanya'daki müşterisi 41 yaşındaki Tuğba Ückulak ile görüntülü konuşma yapan Gamsız, ürünlerinin beğenilmesinden gurur ve mutluluk duyduğunu belirtti. "2 yıl önceye kadar hep hediye olarak örerdim" Eskiden beri örgü örmeyi çok sevdiğini söyleyen Gamsız, "İlkokula giderken arkadaşlar örerdi. Onunla başladım. Sonra kendime, kardeşlerime kazaklar, etekler örmeye başladım. Çevremdekilere yeğenlere falan da örüyordum. 2 yıl önceye kadar hep hediye olarak örerdim. Örgü örmeye hobi olarak başlamıştım. 2 yıl önce bir arkadaş katip çantalar şapkalar örüyordu. Ben de internetten modellere bakarak çeşitli modeller örmeye başladım. Güzel işler ortaya çıkardım. İşlerimi gören arkadaşlar hediye götürmek istediği yakınları için parayla ördürmeye başladılar. Sosyal medya hesabı açtım. Sonra oradan bir sipariş aldım. Öyle bir sevinçli oldum ki ilk siparişte çok heyecanlıydım. Güzel geri dönüşlerin olması beni daha da heveslendirdi. Şimdi siparişleri yetiştirmeye çalışıyorum. 2-3 aylık siparişlerim var" dedi. İlk siparişin Almanya'dan geldiğini belirten Gamsız, sosyal medyadan gören ve tanıyanların katkısının büyük olduğunu ve hobisini kazanca çevirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Evinin tuhafiye gibi olduğunu ve şuan motifli hırka, katip çanta ve şapka gibi talebe göre her türlü örgüyü örebildiğini aktaran Gamsız, Yaptıklarının beğenilmesi ve kazanca dönüşmesinin çok daha güzel bir duygu olduğunu belirterek ev hanımlarına seslendi.

Kadın Emek Pazarı’nın emekçisi Küçükbayraktar: “3 kuruş zam geliyor, 10 kuruş gidiyor” Haber

Kadın Emek Pazarı’nın emekçisi Küçükbayraktar: “3 kuruş zam geliyor, 10 kuruş gidiyor”

Edirne Belediyesi öncülüğünde kurulan Üretici Kadınlar Pazarı, haftanın her günü kurulmaya devam ediyor. Üretici Kadınlar Pazarı’nda kadınlar, el emeği ürünlerinin satışını yaparak ev ekonomilerine katkı sağlıyor. Pazarda örgü işleri yapıp satan Birsen Küçükbayraktar, soğuk havaya rağmen çalışmak zorunda olduğunu belirtti.  Eşinin emekli olduğunu söyleyen Küçükbayraktar, emekli maaşının geçinmeye yetmediğini ifade etti. Küçükbayraktar, örgü örmekten çok keyif alsa da insanların alım gücünün düşmesi nedeniyle eski günlerdeki gibi satış yapamadığını belirtti. “İHTİYAÇLAR, ZAMLAR BİTMİYOR” Yeni yılda asgari ücrete ve emekli maaşlarına gelecek zammın vatandaşlara yetmeyeceğini belirten Küçükbayraktar; “Hava soğuk ama çalışmaktan vazgeçmiyoruz. Burası aslında her gün açık ama ben hafta sonları geliyorum. 18 senedir biz buradayız. Hem ihtiyaçtan, hem keyfi geliyorum; örmeden de duramıyorum. Eşim emekli ama yetmiyor. İhtiyaçlar, zamlar bitmiyor. 3 kuruş zam geliyor, 10 kuruş gidiyor. Yılbaşında yine zamlar gelecek. Asgariye, emekliye zam yapılıyor ama yine ucu ucuna gidecek. Memur insan ne yapar? Hep idare eder, sürekli hesap kitap yapar. Yarını düşünmek zorundayız” dedi. “İNSANLARIN ALIM GÜCÜ ARTIK YOK” Küçükbayraktar, insanların alım gücünün düştüğünü ve satışların eskisi kadar iyi olmadığını ifade ederek; “Bebek hırkaları, patikleri, battaniyeler örüyorum. Satışlarda bazen hiçbir şey olmuyor, bazen bereket versin güzel gidiyor. Yün almaya gidiyorum ama her seferinde daha zamlı. En ucuzundan bir yumak yün şu anda 30 TL. Ocak ayından bu zamana en az tane başı 10 TL zam geldi. Düğmesi de, el emeği de var. Biz de indirim yapamıyoruz, o fiyattan verebiliyoruz. İnsanların alım gücü de yok artık. Mesela eskiden yok satardık. Siparişler alırdık, yetişemezdik. Artık öyle değil” diye konuştu. MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.