Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Naipyusuf Köyü

Batı Ekspres - Edirne'nin Haber Sitesi - Naipyusuf Köyü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Naipyusuf Köyü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Havsa’da doğalgaz arama projesi Haber

Havsa’da doğalgaz arama projesi

Edirne’nin Havsa ilçesine bağlı Naipyusuf köyünün Kabaağaç mevkiinde 82, 83, 90, 91, 92 parsellerinin sınırları içindeki Kuleli 4 kuyusunda doğalgaz arama projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda; Türkiye Petrolleri A.O. Trakya Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan AR/TPO/K/F17-b2 Nolu ruhsat alanında Kuleli-4 kuyusunda doğalgaz arama projesi ile ilgili olarak Edirne Valiliği’ne sunulan proje tanıtım dosyasının incelendiği ve ÇED sürecinin başlatıldığı belirtildi. Duyuruca, projenin tanıtım dosyasına da yer verildi. 1 ADET SONDAJ KUYUSU AÇILACAK Projenin tanıtım dosyasına göre; proje alanında 1 adet sondaj kuyusu açılması planlanıyor. Proje kapsamında, ruhsat alanı 14 bin 507 hektar olan alanın, 25 bin 434,21 m2 olan proje alanındaki Kuleli-4 kuyusunda doğalgaz arama faaliyeti gerçekleştirilecek. Bin 250 metrelik sondaj öncesi yapılan çalışmalara göre; günlük maksimum 100 bin ile 150 bin m3 üretim yapılabileceği tahmin ediliyor. Toplam bedelinin 5 milyon 764 bin 760,44 TL olacağı belirtilen proje kapsamında doğalgaz işleme tesisi kurulmayacak ve herhangi bir aktarım söz konusu olmayacak. Doğalgaz, en yakın boru hattına bağlanacak. TARLA VASFINDAKİ ALANDA PLANLANIYOR Parsel sorgulamaya göre tarla vasfındaki alan, 1/100.000 Çevre Düzeni Planı’na göre sanayi, 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planlarına göre de tarım alanları içerisinde yer alıyor. Dosyada ayrıca Kuleli-4 sondaj alanına en yakın yerleşim birimi ise yaklaşık 410 metre mesafede bulunan Naipyusuf köyüne ait konutlar olduğu belirtildi. UĞUR AKAGÜNDÜZ

NAİPYUSUF KÖYÜNDE KURU FASULYE MESAİSİ Haber

NAİPYUSUF KÖYÜNDE KURU FASULYE MESAİSİ

Edirne’de kuru fasulye hasadı yapan köylü kadınların, fasulyeleri tek tek ayıkladıktan sonra pişirip afiyetle hep bir arada yemesi ve bir kadının masadaki soğanı yumrukla kırması yüzlerde tebessüm oluşturdu. Osmanlı İmparatorluğu’nda zengin mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında olan kuru fasulye, her kesim tarafından severek tüketiliyor ama sofraya gelinceye kadar hayli emek yoğun bir süreçten geçiyor. 'Fakirin eti' olarak nitelendirilen ve hemen hemen her evin tenceresinde kaynayan kuru fasulye Edirne’nin Havsa ilçesinin Naip Yusuf köyünde de zahmetli bir yolculuğun ardından sofraya geliyor. Köyün verimli arazilerinde 3'üncü ürün olarak yetiştirilen ve titizlikle hasat ettiği fasulyeler, traktör römorklarına yüklendikten sonra kabuklarından ayrılmak üzere harman yerleri veya evlerin bahçelerine getiriliyor. Halk arasında diren ismi verilen ilkel yöntemlerle kabuklarından ayrılan fasulyeler çuvallara konulduktan sonra kurutma işlemi için yere serilen kilim, halı ve naylonların üzerine serilerek bir hafta boyunca güneşin altında kurutuluyor. Kadınlar arası imece usulü tarlalardan hasat ettikleri fasulyeleri serilen naylonların üzerine sürerek temizlemeye devam ettiklerini belirten üretici Kıymet Şenol, “Zahmeti çok ama bunları burada havalandırarak taneleri çıkıncaya kadar dövüyoruz. Sonra çıkan taneleri kırık ve çürükleri teker teker ayıklıyoruz ve temiz halde torbalara koyuyoruz” dedi. Köy halkından üretici Zehra Türkyılmaz ise bereketli ovalarda yılda iki defa fasulye ekimi yapıldığını, ilk fasulyenin 23 Nisan’da, ikinci mahsulünde Ağustos sonunda topladıklarını belirtti. Türkyılmaz, “Fasulyeyi önce topluyoruz daha sonra dövüp temizledikten sonra harmanlayıp ayıklıyoruz. Eskiden herkes bir yerde yerdi, şimdi porselen var. Fasulyenin yanında olmazsa olmazı kuru soğanımızı da kırıyoruz” diye konuştu. Kurutulan fasulyelerin bir kısmı satış için poşetlere konulurken, bir bölümü de üreticilerin kışlık besin ihtiyacını karşılaması için ayrılıyor. Hasat işlemleri tamamlanan kuru fasulyeler, köylü kadınlar tarafından odun ateşinin üzerindeki çömlekte pişirilerek tüketiliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.