Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mektup

Batı Ekspres - Edirne'nin Haber Sitesi - Mektup haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mektup haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

UNUTULAN MASKE PARASI MEKTUPLA GELDİ Haber

UNUTULAN MASKE PARASI MEKTUPLA GELDİ

Edirne’nin Keşan ilçesindeki bir kırtasiyeden parasını sonra ödeyeceğini söyleyip maske alan ve parasını ödemeyi unutan kadının, İzmir’e döndükten yaklaşık 2 yıl sonra hatırladığı olayı anlattığı babası, maskenin parasından daha fazlasını mektup ile birlikte gönderirken, kırtasiye yetkilisi Murat Özbağ aldığı mektup karşısında şaşırdı. Geçtiğimiz gün kırtasiyeye bir mektup gediğini ve mektupta; “Hayırlı günler, hayırlı işler. Benim kız birkaç sene önce orada olduğunda sizden maske aldığını ve parasını sonra verecek iken veremeden ayrıldığını söyledi. Ben de bunu duyunca size göndermek istedim. Telefonunuzu bulamadım. İnşallah yerine ulaşır diye size gönderiyorum. Hakkınızı helal edin. Hayırlı günler Allah'a emanet olun" ifadelerine yer verdi. MEKTUP ZARFINDAN 20 TL ÇIKTI Gelen mektuba çok şaşırdığını vurgulayan Murat Özbağ, mektubun içerisinden bir de 20 TL çıktığını söyledi. İzmir'den gelen bu mektup ile yaşadıkları hayret sonrası, hala böyle güzel insanların olmasının kendilerini mutlu ettiğini kaydeden Özbağ, şunları söyledi: "62.50 TL POSTA PARASI ÖDEMİŞ" "Vatandaşımız ile gurur duyduk. Bu vatandaşımızın kızı Keşan'dayken pandemi nedeniyle bizden maske almış. Üzerinde parası yokmuş, daha sonra getireceğim deyip unutmuş ve İzmir'e dönmüş. Bunu duyan babası bize bir mektup göndermiş. İçerisine de 20 TL koyup bize teşekkür etmiş. Böyle insanların var olması bizi mutlu ediyor. Vatandaşımız, posta parası olarak da 62.50 TL ücret ödemiş. Parayı göndermeye hiç gerek yoktu. Pandemi sürecinde bu bir yerde bizim insanlık görevimiz. Kendisine ve kızına teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz."

64 YILLIK MEKTUBU SATIN ALDI Haber

64 YILLIK MEKTUBU SATIN ALDI

Kırklareli Ortak Akıl Derneği Başkanı, Kırklareli Kent Konseyi önceki dönem Başkanı ve Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar MYO Öğretim Görevlisi Ali Çakır, internetten Alpullu Şeker Fabrikası’yla alakalı bir mektup görerek satın aldı. 1959 yılına ait olan, İstanbul Cibali Kız Ortaokulu öğrencisi Fidan Sunal’a cevaben yazıldığı anlaşılan mektupta şeker fabrikasının işleyişi hakkında detaylı bilgiler veriliyor. Koleksiyon oluşturmak için bu tür tarihi belgeleri biriktirdiğini ve Trakya Mutfak Kültürü ve Yaşam Müzesi oluşturma hayali peşinde olduğunu söyleyen Ali Çakır; “Bazen hediye geliyor, bazen de satın almalar yapıyorum. Bunu internet üzerinden satın aldım. Mektuptan fabrikayla ilgili 3 sayfa bilgi verilmiş. Fabrikanın işleyişiyle ilgili bilgi verilmiş. Kısa bir tarihçe girmiş, sonra da şekerin işlenmesini anlatmış. Ödev konusu muhtemelen. Çünkü geçmiş dönemlerde Alpullu Şeker Fabrikası’nın ciddi bir ödev konusu olduğunu görüyoruz. Ödev almış ve ödeviyle ilgili o dönemde mektuplaşma daha yaygın olduğu için mektup yazmış. Mektuba da fabrika cevap yazmış. Broşür olarak ifade etmiş ama bildiğimiz anlamda bir broşür değil. Daktilo yazısıyla öğrenciye cevap yazmışlar” dedi. “SEMBOL BİR FABRİKA” Mektubu internetten görünce heyecanlandığını ve Alpullu olması dolayısıyla önemsediğini söyleyen Ali Çakır, “Trakya’da, Kırklareli’de bir şeker fabrikası, sembol bir fabrika. Geçmişe baktığımızda şeker fabrikasını biz sadece şeker üreten bir yer olarak değil, modernleşen Türkiye’nin örnek bir dizayn edildiği bölge olarak görüyoruz. İçerisindeki bir sürü üniteyle, eğitimden spora, sanata, sosyal hayata,  aktivitelere, kültüre kadar her şeyin bu mekanda oluğu ve planlandığını görüyoruz. Toplumun gelişmesi, daha ileri seviyelere doğru ulaşması için çok güzel dizayn edilmiş bir mekan. Bu anlamda mektubu görmem tabi ki heyecanlandırdı, o dönemde ödev konusu olduğunu bildiğimiz bir şeyin mektupla karşımıza çıkması, sözlü bir şeyin yazılı olarak karşımıza çıkması güzel bir şey” ifadelerini kullandı. “MÜZE PROJESİ GELİŞTİRDİM” Seyfioğlu Tabyaları’nın olduğu bölgenin restore edilmesi ve burasının Trakya Mutfak Kültürü ve Yaşam Müzesi olması konusunda proje geliştirdiğini belirten Çakır; “Ben şimdi bunları biriktiriyorum. Belirli bir sayıya ulaştığı zaman kamuoyuyla paylaşacağım ama uzun bir süreç. Daha önce defalarca her yerde dile getirdim, Kırklareli’nde Seyfioğlu Tabyaları’nın olduğu bölgeyi restore edilmesini ve Seyfioğlu Tabyaları’nda Trakya Mutfak Kültürü ve Yaşam Müzesi kurulmasını istiyorum ve ona göre bir proje geliştirdim. Doğumdan ölüme kadar geçen süreç içerisinde, insanın her evresinde yemek var. Yemekle kültürel yaşamı birleştirerek bir müze olmasını hayal ediyorum. Onun için de bazen hediye edenler oluyor, bazen ben satın alıyorum bazı şeyleri biriktiriyorum. Belirli bir sayıya gelince karşılık beklemeden bunları oraya bağışlayacağım zaten” şeklinde konuştu. ŞENER ŞENTÜRK

21 YIL ÖNCE YAZILAN MEKTUP AĞLATTI Haber

21 YIL ÖNCE YAZILAN MEKTUP AĞLATTI

"Cumhuriyet'in 100. Yılına Mektup Kampanyası" kapsamında 2002'de öğretmen Türkan Yılmaz tarafından Bolu'dan yazılan mektup Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde yaşayan 75 yaşındaki annesi Mersin Günay'a teslim edildi. Bolu'da öğretmen olarak görev yapan Yılmaz, PTT tarafından 2002 yılında düzenlenen "2023'e Cumhuriyetimizin 100. Yılına Mektup" Kampanyası kapsamında Cumhuriyet'in 100'üncü yılında ulaştırılması için mektup yazmaya karar verdi. Yılmaz'ın yazdığı mektup Lüleburgaz PTT Müdürlüğüne ulaşmasının ardından 21 yıl sonra Sakızköy köydeki annesi Mersin Günay'a teslim edildi. Anne Mersin Günay ve baba Şaban Günay kapılarını çalan postacının "Mektup 21 yıl önce kızınız tarafından size yazılmış" demesi üzerine şaşkınlık yaşadı. Mektubu okuyan anne Günay, gözyaşlarına hakim olamadı. Mektubu okumaya devam eden baba da hüzünlenerek, kızını zor şartlar altına okuttuğunu belirtti. Mersin Günay, gazetecilere yaptığı açıklamada, böyle bir mektubu beklemediğini, mektubu alınca çok duygulandığını söyledi. Kızının o zaman 27 yaşında olduğunu dile getiren Günay, mektubu okumasının ardından ise telefon ile kızını arayarak teşekkür etti. Güney çiftinin Bolu'da yaşayan kızları Türkan Yılmaz ise telefonda yıllar önce yazıp unutulan mektubun Cumhuriyet'in 100'üncü yılında ulaşmasının kendisini de mutlu ettiğini bildirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.