Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mantar

Batı Ekspres - Edirne'nin Haber Sitesi - Mantar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mantar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Trüf mantarından 20 çeşit ürün üretiliyor Haber

Trüf mantarından 20 çeşit ürün üretiliyor

Bölgede "mantar avcısı" olarak bilinin kişiler tarafından özel eğitimli köpekler yardımıyla toplanan trüf mantarları işlenmesi için tesislere getiriliyor. Burada yıkanıp temizlenen mantarlar, çeşitli işlemlerden geçtikten sonra trüf sosu, konserve, trüf tuzu, trüf yağı gibi 20 çeşit ürün üretiliyor. Tesisin işletme müdürü Selçuk Argun, yaklaşık 5 yıldır trüf mantarından üretim yaptıklarını söyledi. Trüf mantarı yağı, trüf sosu, trüf tuzu olmak üzere 20 çeşit ürün ürettiklerini belirten Argun, "Yılda yaklaşık 3 ile 5 ton arasında trüf mantarını işliyoruz. Ürünlerimizi yurt içinde satışa sunuyoruz. Ürünlerimizi yüzde 100 yerli olarak üretiyoruz." şeklinde konuştu. Argun, gelecek yıllarda Avrupa ülkelerine ihracat yapmayı hedeflediklerini ifade ederek, trüf mantarını toplayan kişi sayısının az olması, zor yetişmesi ve az bulunmasından dolayı değerli olduğunu vurguladı. İşletmelerini açarken trüf mantarı ithalatının önüne geçmeyi amaçladıklarını anlatan Argun, "Biz işletmemizi açarken ithalatın önüne geçmek istedik. Ürettiğimiz ürünleri yurt içinde satıyoruz, bundan sonraki hedefimiz ihracat. Biz üretim ve fiyat politikamız ile ithalatın önüne geçtiğimize inanıyoruz. 'Bu ürünler genelde lüks lokanta ve otellerde tercih ediliyor.' algısı vardı, biz üretimimizle bununda önüne geçmiş olduk." ifadelerini kullandı. - "Günde bir mantar bulmak için en az 10 kilometre gidiyoruz" Bölgede "Mantar avcısı" olarak bilinen 63 yaşındaki Ekrem Kalemli günde bir mantar bulmak için en az 10 kilometre yürüdüğünü söyledi. 1989'da Bulgaristan'dan Türkiye'ye zorunlu göçe tabi tutularak Kırklareli'ne geldiğini belirten Kalemli, 6 yıl önce Bulgaristan'dan aldığı iki eğitimli köpeği ile ormandan mantar toplamaya başladığını dile getirdi. Hava şartları nedeniyle ormanda zorlandıklarını ifade eden Kalemli, şunları kaydetti: "Bu işte mantarın yerini bileceksin. Günde bir mantar bulmak için en az 10 kilometre gidiyoruz. Bazen hiç mantar bulmadan da döndüğümüz oluyor. Bazen de 7 kilograma kadar mantar buluyorum. Mantarı köpekler buluyor, 30 metre çapında bir alanda mantar varsa köpek onun kokusu alır ve hemen kazmaya başlar. Köpek olmadan bu işi yapmanın imkanı yok. Köpek bir yerde mantarın kokusunu alıp koştuğunda heyecan oluyor." Kalemli, mantarın en çok yaz ayında çıktığını aktardı. Trüf mantarının diğer mantar türlerine göre kazancının daha fazla olduğuna işaret eden Kalemli, kalitesi düşük mantarın 40 avroya, kaliteli mantarın ise 70 avroya sattığını anlattı.

3 YILLIK EMEĞİN MÜKAFATI Haber

3 YILLIK EMEĞİN MÜKAFATI

Kapaklı ilçesinde Trakya Kalkınma Ajansı ve Kapaklı Belediyesi işbirliğinde "Kapaklı Mantar Üreten ve İşleyen Eller" projesi kapsamında 3 yıl önce Karlı Mahallesi'ndeki 8 eski askeri cephanelik binası, mantar üretim tesisine dönüştürüldü. Ayçiçeği kabuğu ve buğday samanı kompostu ile üretilen istiridye mantarının hasadına başlandı. Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, 3 yıllık emeğin sonunda ilk hasadı yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Dört farklı kompost ile mantarların üretimini ve hasadını gerçekleştirdiklerini ifade eden Çetin, hasat edilen ilk ürünlerin verimli olduğunu belirtti. Trakya'nın, tarım alanında her geçen gün daha da gelişmesi için projeler ürettiklerini anlatan Çetin, "3 yıl önce başladığımız projenin ürünlerini topluyoruz, inşallah burada hasadını yaptığımız mantarları, Kapaklı'nın önemli bir markası haline getireceğiz. Bölgemizde ayçiçeği kabuğunu ve samanı burada değerlendirerek, tarımsal bütünlüğü ve verimliliği arttırmayı hedefledik. Çok şükür son derece güzel bir ürün elde ettik. Burada şu an istiridye mantarı üretiyoruz. İlerleyen zamanda bu bölgede farklı mantar çeşitleri üreterek, hem kozmetik sanayisine hem de tıp sektörüne hizmet edecek mantarları üretmeyi hedefliyoruz." diye konuştu. Çetin, istiridye mantarlarını, üretildiği bölgeye ithafen "Karlıköy mantarı" adıyla piyasaya süreceklerini kaydetti. İstiridye mantarı üretim danışmanı Ziraat Mühendisi Dr. Ertuğrul İlbay da ayçiçeği kabuğu ve buğday samanı kompostu ile istiridye mantarı ürettiklerini aktardı. Mantar üretimlerinde hiçbir kimyasal ürün kullanmadıklarını dile getiren İlbay, her bir eski cephanelik binasında, yaklaşık 6 ila 8 ton mantar üretimi gerçekleştirdiklerini anlattı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.