“KASAPLARDAKİ ET KATEGORİZE EDİLMELİ”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne İl Genel Meclisi Süloğlu Üyesi Önder Cin, hayvancılık sektöründeki üreticinin karşı karşıya kaldığı sorunlarla ilgili açıklama yaptı.
Cin, canlı hayvan fiyatları ile kasapta tüketiciye satışa sunulan fiyatlar arasındaki farka dikkat çekerek, kasaplarda satılan etin kategorilere ayrılması gerektiğini söyledi. Tüketicinin uygun fiyata et tüketemediğini savunan Cin, üreticinin de hayvancılık işletmelerini kapatmak zorunda kaldığını belirtti.
“CANLI HAYVAN FİYATLARI DÜŞÜYOR”
Canlı hayvan fiyatlarının baskül olarak aşağıya düştüğünü söyleyen Cin; “Kuzu, dana, düve hepsi aşağıya gidiyor. Çünkü Eylül, Ekim ve Kasım ayları, çiftçinin borç ödeme aylarıdır. Ama aşağı giden fiyatlara rağmen tüketici eti hâla kuzunun 135 TL çıktığı baskül fiyattan alıyor. Şu anda kuzu 85 TL’lerden gidiyor. Dana ise 140-150 TL’lerdeydi. İnek baskülü şu anda 80-85 TL” ifadelerini kullandı.
“ÜRETİCİ PARA KAZANAMIYOR, TÜKETİCİ UCUZA YİYEMİYOR”
Cin, kasaplarda satılan etin, tüketiciye dana eti olarak satıldığını belirterek; “Kasaba gittiğimizde maalesef bizim bütün yediklerimiz danadır. Dana sucuğu, dana kıyma, dana bonfileden başka bir şey yazmazlar. Ama üreticimiz ineği inek, danayı dana olarak satıyor. Tüketici bunların hepsini yerken dana olarak yiyor. Üretici koyunu 60 TL’ye satar ama tüketici yerken kuzudan yer. Aradaki fark şu; fiyat 135 TL’den 85 TL’ye düştü, üretici para kazanamıyor. Peki tüketici ucuza mı tüketiyor? Hayır; koyunu da, kuzuyu da 135 TL üzerinden yiyor. Dana, inek, düve fiyatı aynı gidiyor. Buradaki sıkıntı; fiyatlar aynı anda yukarıya gidiyor, fiyat düştüğü an geri gelmiyor. Bahane nedir? Elektrik, çalışan, kira masrafları ve giderler. Bu iş böyle olmaz. Buna bir düzenleme lazım” dedi.
“PARAYI ARACILAR KAZANIYOR”
Kasaplarda satılan etin kategorilere ayrılmasını talep eden Cin; “Kasaplarımızda acilen kuzuysa kuzu, koyunsa koyun, danaysa dana eti olarak ayrılmalı, kategorize edilmeli. Böyle olmadığı sürece hayvancılık işimiz kötüye gidiyor. Yurt dışından canlı hayvan ithalatı geliyor. Her ithalat, bir hayvancının işletmeyi kapaması demektir. Bu işletmelerde hayvancılığı bırakanlar bir daha geri dönmüyor. Üreticiyi bu kadar ezmenin bedeli tüketiciye yansıyor. Aracılar parayı kazanıyor, üretici sektörden çıkıyor. Böyle olmaz. Bir plan ve program lazım” sözlerine yer verdi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ