Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kadavra

Batı Ekspres - Edirne'nin Haber Sitesi - Kadavra haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kadavra haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

KADAVRADAN NAKİLLE GELEN İKİNCİ HAYAT Haber

KADAVRADAN NAKİLLE GELEN İKİNCİ HAYAT

Edirne'de 18 yıl diyaliz tedavisi gördükten sonra kadavradan böbrek nakliyle sağlığına kavuşan emekli hemşire Sevdiye Karahan, adeta hayatının ikinci baharını yaşıyor. Edirne Devlet Hastanesinden emekli olan 68 yaşındaki Karahan'a 1995 yılında böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Yaşama tutunmak için 18 yıl diyalize giren Karahan, umudunu kaybettiği günlerde kendisine uygun böbreğin bulunmasıyla hayata yeniden tutundu. Trakya Üniversitesi Organ Nakli Merkezinde başarılı bir operasyonla böbrek nakli olarak sağlığına kavuşan Karahan, böbrek hastalığı nedeniyle çok zor günler geçirdiğini anlattı. Karahan, "Diyalize girmek çok zorlu, o süreçte bütün ailenle ve çevrenle iletişim kesiliyor can derdine düşüyorsun. O esnada insan yaşamdan kopuyor. Bir ümitle diyalize girip canına can katmaya çalışıyorsun. Çıktığında tansiyonun düşüyor, halsiz kalıyorsun ve can derdindesin" dedi. "TEKRAR HAYATA DÖNDÜM" Karahan, kendisine uygun böbrek bulunduğu haberini aldığında büyük sevinç yaşadığını ve nakil olduktan sonra yeniden doğduğunu söyledi. 18 yıl boyunca diyalize girdikten sonra 10 sene önce nakil olduğunu vurgulayan Karahan, şöyle konuştu: "Bu hastalığı artık kaldıramam derken böbrek çıktığı haberi geldi. Kadavradan böbrek çıktı. Uygun olduğu söylendi. Hastaneye geldim ve böbreğin bana nakil olacağı söylendi. Çok mutlu oldum, yeniden doğmuş gibi hissettim. Naklim başarıyla gerçekleşti. Tekrar hayata döndüm. Böbreği bağışlayan insanlara her zaman duacıyım. Nakilden sonra sanki dünyaya yeniden geldim. Tekrar topluma katıldım. Ailemle ve çocuklarımla güzel bir yaşam sürmeye başladım." ORGAN BAĞIŞI ÇAĞRISI Karahan, Organ Bağışı Haftası'nın önemli bir farkındalık haftası olduğunu belirtti. Herkese organ bağışı yapma çağrısında bulunan Karahan, "Bir hayır yapmak isterlerse organlarını bağışlayıp cana can katsınlar. Bağışlarıyla insanları hayata döndürsünler" dedi. Trakya Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sedat Üstündağ da Karahan'ın uzun yıllar böbrek yetmezliğiyle mücadele ettiğini anımsattı. Kadavradan bağışla Karahan'a nakil yapıldığını dile getiren Üstündağ, "Hastamız o günden beri bir böbreğe sahip olarak konforlu şekilde yaşamını sürmüş oluyor" ifadelerini kullandı.

KOSGEB DESTEĞİYLE TIBBİ MAKETLER ÜRETİYOR Haber

KOSGEB DESTEĞİYLE TIBBİ MAKETLER ÜRETİYOR

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yılmaz, kadavra yetersizliği nedeniyle tıbbi maketlerin üretimi üzerine proje hazırladı. Proje KOSGEB'in Araştırma ve Geliştirme, İnovasyon Destek Programı kapsamında destek kazandı. Trakya TEKNOPARK'taki atölyesinde tıbbi maketler ve silikon model üretimi gerçekleştiren Yılmaz ürünlerin satışını da yapıyor. - Kadavra yerine tıbbi maket Yılmaz, kadavra yetersizliği nedeniyle tıp fakültelerindeki eğitimlerde tıbbi maketler kullanıldığını söyledi. İthal tıbbi maketlerin maliyetli olduğunu belirten Yılmaz, "Bu maketleri nasıl yapabiliriz diye hayal kurduk. Bu hayalimizi gerçekleştirmek için KOSGEB'e başvurduk, bizi desteklediler ve ilgili prototipi ürettik. Ürettiğimiz maketler hem mezuniyet öncesi hem mezuniyet sonrası eğitimlerde kullanılıyor." dedi. Tıbbi maketleri satarak ülke ekonomisine de katkı sağladıklarını ifade eden Yılmaz, yerli üretimle dışa bağımlılığı azaltarak döviz kaybının da önüne geçtiklerini söyledi. Yılmaz, üretime geçtikleri 4 yıldan bu yana 200 tıbbi maket ürettiklerini belirtti. Üniversitenin seramik ve resim iş bölümlerinde yüksek lisans eğitimi alan 2 öğrenci ile üretim gerçekleştirdiğini anlatan Yılmaz, "Herhangi bir anatomik eğitimde kullanılabilecek yurt dışından alınan maketin maliyeti 250 ila 300 bin lira. Biz bunu 25, 30 bin liraya üretebildik. İlk amacımız prototip üretebilmek ve kendi üniversitemiz bünyesinde bu ürünü kullanarak dışa bağımlılığı azaltmak, ülkemizdeki diğer fakültelerin de dışa bağımlılığının önüne geçmek. İlerleyen dönemlerde ilgili yatırımcılarla Avrupa'ya açılmak istiyoruz. Bir öğretim üyesi olarak profesör olduktan sonra kapımızı çekip, odamızda oturmaktansa eğitime, ekonomiye katkı sağlamak istedim. Bu hayalle yola çıktık. KOSGEB de sağ olsun bize destek oldu. Akla mantığa uygun projeleri destekleyerek bizim hayallerimizi gerçekleştirdi." diye konuştu. - Kadavra ithalatı Yılmaz, tıp eğitiminde insan vücudunun deri altındaki yapılarını göstermek için kadavra kullanıldığını dile getirdi. Kadavraya ulaşmanın çok zor olduğunu ifade eden Yılmaz, "Kadavra ithalatı başladı. Çok uçuk rakamlar var. Kadavranın yerine geçebilecek biraz daha dinamik menşeili, öğrencilerin etkisini görebileceği maketler yaptık. Tıbbi eğitimde kullanılabilecek maketler ama aynı zamanda bizim firmamızın bir farklılığı var. Bir cerrah arkadaşımız ortopedi ameliyatına girecek. İlgili bölgeyi ameliyattan önce görebileceği bölgesel maketler ve prototipler de yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.