YİYECEK İÇECEĞİ YOGAYLA HARMANLADI
Son yıllarda insanların sağlıklı beslenmenin önemini anlamalarıyla, sağlıklı beslenmeye yönelimler çoğaldı. Edirneli Gıda Mühendisi ve Yoga Eğitmeni Tülay Yanık’ın Edirne Adliyesi karşısında açtığı mekanda müşterileri, sunulan ürünleri hiçbir kalori hesabı yapmadan tüketebiliyorlar. Her ürün müşterilerin sağlıklı beslenmeleri düşünülerek sunuluyor.
BESLENME ALIŞKANLIKLARINI GÖZLEMLEDİ
İşletme sahibi Tülay Yanık’ın hikayesi gıda mühendisliği son sınıfta okurken bir öğrenci programıyla 4 ay Amerika’ya gitmesiyle başlıyor. Amerika’ya gitmesiyle değişik yemek kültürleri olduğu farkındalığına varan Yanık, sonraki senelerde sürekli değişik ülkeleri gezerek, yemek kültürleri ve beslenme alışkanlıklarını gözlemleyerek notlar alıyor. 5 yıl gıda mühendisliği sonrası İzmir’deki evinden, kendisinin özel olarak seçtiği ürünlerden sağlıklı beslenme yiyeceklerini yaparak, spor salonları ve güzellik merkezlerine tek başına hizmet vermeye başlıyor. 6 ay İzmir’de bu işi yaptıktan sonra memleketi Edirne’ye bir mekan açma niyetiyle geliyor. 10 yıl Edirne’den uzak kalması nedeniyle şehrin yeme içme alışkanlıklarını gözlemlemek için bir süre bekleyen Yanık, bu sırada uzun yıllardır uğraştığı yoga için eğitmenlik kursunu tamamlayarak Yoga Eğitmenliği belgesi sahibi oluyor. Pandemi dönemine denk gelen süreçte işyeri açma fikrini erteleyen Yanık, yoga eğitmeni olarak birçok Edirneli kadının yanı sıra Amerika ve İngiltere’den de üyelere online yoga eğitimleri veriyor.
“YOGADAN ESİNLENDİM”
Sosyal medyada yoga derslerini ve yiyip içtiklerini paylaşmasıyla bu konuda da merak oluştuğunu belirten Yanık; “O süreçte sosyal medyada derslerimi paylaşıyordum, sabah öğle akşam yediklerimi paylaşıyordum. Tülay’ın bir yaşam tarzı var, sağlıklı besleniyor algısı oluştu. Pandemide insanlar sağlıklı beslenme algısına da eriştiler. Yoga sayesinde birçok kadınla da tanışınca artık bu işin burada olacağına karar verdim. Mart, Nisan aylarında burayı tuttum. Sadece yeme içme değil, içerisinin dekorasyonunu da önemsediğim için yıllarca biriktirdiğim fikirleri buraya uyarladım. Renkleri, çakra renklerini yogadan esinlenerek kullandım. Her birinin ayrı bir enerjisi var. Buraya gelen hem keyifli bir mekana gelsin, hem sosyal medyada paylaşım yapanlar için ‘selfie’ köşeleri olsun, rengarenk keyifli alanlar olsun diye düşündüm. Hem gelenler mekandan keyif alsın hem de yediklerinden keyif alsın ve kalori hesabı yapmadan yiyip içsinler istedim. Tüm bunları benim hayatımda bir araya getiren şey yogaydı. Mekanımızın adı Y.E.S.S. burada akrostiş var. Yoga, Eating, Derinking, Shopping, Self care harflerinden oluşuyor. Bir süre sonra e-alışveriş satış mağazamız olacak buradaki ürünler için. Yoga’nın kökeni Sanskritçede ‘yuj’ kökünden gelir ve yuj da birleşmek, bütünleşmek anlamına gelir. O yüzden yoga hepsini birleştirdi. Edirne’den yola çıktık ama hedefimiz bayilikler vermek. 26-29 Ekim’de Bayim Olur Musun fuarına katılacağım. Orada bu markayı tanıtıp iş fikri sunmayı planlıyorum. İnşallah önce Türkiye’de sonra da farklı ülkelerde büyüme hedefimiz var” dedi.
ŞEFFAF AÇIK MUTFAK
Gıda Mühendisliği, Yoga Eğitmenliği, yurtdışı seyahatlerinde biriktirdikleriyle hepsini birleştirdiği bir mekan olduğunu söyleyen Yanık; “Şeffaf açık mutfak tasarladım, kullandığım ham maddeler siyez atalık buğdaydan üretilen ekmek. Normalde evime aldığım ekmeği, işletmeme de alıyorum. Şu an çok popüler olan bir sıcak kahvaltımız var, içinde büyük bir Alman sosisi var. Bu marketlerdeki klasik sosisler gibi değil, gerçekten sosis. Bu bileşenleri temin gerçekten kolay değil ama ben yıllardır bu şekilde beslendiğim için bunu işletmeme taşıdım. Ama Edirne’de bu ürünlerin toptancısına ulaşmak gerçekten kolay değil” şeklinde konuştu.
ŞENER ŞENTÜRK