Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Hüseyin Arabacı

Batı Ekspres - Edirne'nin Haber Sitesi - Hüseyin Arabacı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hüseyin Arabacı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Trakya'da Ayçiçeği Üreticisi Gözünü Yağışa Dikti Haber

Trakya'da Ayçiçeği Üreticisi Gözünü Yağışa Dikti

Bahar yağışları ve büyüme dönemindeki mevsim şartlarının istenen düzeyde ilerlemesiyle güzel bir seviyeye ulaşan ayçiçeği de sıcaklarla mücadele ediyor. Üreticiler kafa doldurma dönemi diye adlandırdığı gelişim dönemine giren ayçiçeğinin yüksek verime ulaşması için yağış umudunu sürdürüyor. Edirne Ziraat Odası Başkanı ve ayçiçeği üreticisi Hüseyin Arabacı, ekiliş döneminde aldığı yağışlarla ayçiçeğinin çıkışı ve gelişiminin güzel olduğunu söyledi. Erken ekilen ayçiçeğinin çiçek açma dönemine girdiğini belirten Arabacı, "Geç ekilen ayçiçeği ise kafa oluşumunun ardından çiçek açacak. Yakıcı sıcaklardan dolayı da maalesef kafa yapısı küçük kaldı. Erken ekilenlerde çiçeklenme başladı ancak dölleme ise bütün her yerinde yok sadece bir ya da iki sırasında gözüküyor." dedi. Arabacı, üreticinin ayçiçeğinin gelişim döneminde yağış beklediğini dile getirdi. Yaşanan yakıcı sıcakların ayçiçeğine zarar verebileceğini anlatan Arabacı, "İnşallah yakın zamanda bir yağmur gelir, istenilen yağış olursa ayçiçeğindeki verim bir nebze de iyi olur." dedi. - "ÇİFTÇİMİZ, BU AY DÜŞECEK OLAN YAĞMURU BEKLİYOR" Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı da Tekirdağ'ın ayçiçeği üretiminde önemli bir yeri olduğunu belirtti. Bu yıl ayçiçeğinde üreticilerden hastalık ve zarar konusunda şikayet almadıklarını aktaran Saygı, ayçiçeğinde yüksek verim olabileceğini ifade etti. Çiftçinin şu anda tek beklentisinin yağış olduğunu anlatan Saygı, "Tekirdağ'da bu yıl yaklaşık 1 milyon 690 bin dekar alanda ayçiçeği ekimi yapıldı. Bu yıl yağışlar çiftçinin istediği şekilde oldu. Çiftçimiz, bu ay içerisinde düşecek olan yağmuru bekliyor. Yağış olması durumunda çiftçilerimiz güzel verim elde edecek ve emeklerinin karşılığını alacak inşallah." ifadelerini kullandı. - "YAĞIŞ AYÇİÇEĞİNİN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAYACAK" Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan da Trakya'nın ayçiçeği üretimindeki önemine dikkati çekti. Ayçiçeği gelişiminin iyi olduğunu ifade eden Şaylan, verimli bir sezon beklediklerini belirtti. Bahar yağışlarının istenen düzeyde gerçekleştiğini anlatan Şaylan, "Ayçiçeği ekilişinin ardından bahar yağışları istenen düzeyde gerçekleşti. Önümüzdeki süreçte yine yağış olursa ayçiçeğinin gelişimine daha da katkı sağlayacak. Acil olarak yağmura ihtiyacımız var. En hassas dönemlerden birini yaşıyoruz. İyi bir yağış olursa en çok ihtiyacı olan bu dönemde gelişimini tamamlayacak. Bazı bölgelerde çiftçilerimiz erken ekiliş gerçekleştirdi. O bölgelerde ayçiçekleri yer yer kafa oluşumuna başladı. Mühim olan bundan sonraki yağışların gelmesiyle birlikte ürünümüzü en üst düzeyde verimle biçmek istiyoruz." diye konuştu. Şaylan, kentte geçen hafta etkili olan dolunun hasar verdiği bölgeler dışında ayçiçeklerinin güzel bir gelişim gösterdiğini kaydetti.

Erken bahar buğdaya yaramadı Haber

Erken bahar buğdaya yaramadı

Türkiye'nin önemli hububat üretim merkezlerinden Edirne'de, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar bazı buğday tarlalarında kökboğaz hastalığına neden oldu. Kış aylarının ılık geçtiği Edirne'de son günlerdeki sıcak ve yağışlı havayla birlikte buğdaylarda hızlı gelişim yaşandı. Gübrelemenin de fazla yapılmasıyla büyüyen bitkide kökboğaz hastalığı görülürken çürüme ve yatmalar meydana geldi. Verim kalitesini de düşüren hastalığa karşı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Edirne Ziraat Odası saha kontrol ekipleri incelemelerde bulunup üreticileri uyarıyor. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, normal şartlarda bu aylarda bitkinin büyümesinin biraz duraksaması gerektiğini ancak mevsim şartlarına bağlı olarak hızlı ilerlediğini anlatarak, şunları söyledi: "Son günlerdeki yağışlarla birlikte bazı tarlalarda kökboğaz hastalıkları görülmeye başladı. Bunun yanında sık ekim yapılması ve erken gübre atılması da hastalığa neden olabiliyor. Üreticilerimiz hastalıklara karşı her türlü önlemi almalı ve takibini yapmalı. Yatan buğdayların önümüzdeki günlerde düzelmesini bekliyoruz. İnşallah çok büyük bir hasar olmadan bu süreç geçer." Üretici Mehmet Sever ise önlem almalarına karşın buğdayda yatma olduğunu söyleyerek, "Bazı tohum çeşitlerinin de bu hastalığa neden olduğunu gözlemledik. Buğday hızlı bir şekilde ayağa kalkmazsa verim kaybı yaşanır" dedi. Bir diğer üretici Yusuf Taşkın da tarlalarda sık sık kontrollerde bulunup ilaçlama yaptıklarını belirtti. İklim değişikliğinin etkilerinin hissedildiğini ifade eden Taşkın, "Havalar sıcak gittiği için rutubet ve nem oluyor. Buğday hızlı büyüdü ve hava alamıyor. Hastalıklara karşı ilaçlamaları yaptığımız zaman çok sıkıntı yaşamıyoruz" diye konuştu.

Trakya'da yüksek verim için bahar yağışları bekleniyor Haber

Trakya'da yüksek verim için bahar yağışları bekleniyor

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, hava şartlarının buğdayın gelişimi için son derece elverişli olduğunu söyledi. Buğdayın çıkış ve çimlenme sürecini üst seviyede tamamladığını ifade eden Şaylan, "Geçen ay da soğuk hava şartları buğdayın üşümesini sağladı. Buğdayın durumu bu yıl iyi görünüyor" dedi. Geçen yıl buğday üretimine kötü başlayıp hava koşullarındaki iyileşmeyle iyi bir hasat sezonu geçirdiklerini dile getiren Şaylan, bu yıl geçen yıla göre daha fazla verim ve kalite beklediklerini belirtti. Buğdayın dane oluşumunda yağışların büyük önem taşıdığını söyleyen Şaylan, "Nisan ve mayıs aylarında yağışlar olursa buğday yüzümüzü güldürecek. Nisan ve mayıs ayları buğdayın tane tutmaya başladığı, bitkinin zorlandığı aylar" ifadelerini kullandı. "BUĞDAYDA GÖRÜNTÜ ŞU AN ÇOK GÜZEL" Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı da çiftçilerin geçen haftaki yağıştan sonra gübreleme yaptığını söyledi. Buğdayın renginin koyu yeşile döndüğünü belirten Arabacı, "Şu an buğdayın gelişimi çok güzel gidiyor. Herhangi bir sıkıntı yok. Yağış miktarı açısından bir sıkıntı yok, yeterli tav var arazide. Kış yağışlarıyla toprağın suyu depolaması gerektiğini söylemiştik. Yine aynı şekilde ilkbaharda da yağışlar devam ederse toprak doyuma ulaşır" diye konuştu. Arabacı, beklenen ilkbahar yağışlarının buğday verimine katkı sağlayacağını kaydetti. Tekirdağ Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı da kar yağışı sonrası ara ara etkili olan yağışların çiftçileri sevindirdiğini dile getirdi. Geçen yılki kuraklıktan sonra bu sene alınan yağışların üretici için sevindirici olduğunu ifade eden Saygı, "Yağışlar, ekili ürünler için çok faydalı oldu. Kar yağması özellikle toprağın su tutması için faydalı oldu. Buğdayda görüntü şu an çok güzel. Çiftçiyi üzecek herhangi bir olumsuzluk yok. Bahar yağmurları da istenilen gibi olursa bu sene verim çiftçiyi mutlu eder. Bu yılın geçen yıla göre daha verimli olmasını ümit ediyoruz" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.