Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ekim

Batı Ekspres - Edirne'nin Haber Sitesi - Ekim haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ekim haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Edirne'de çiftçilerin ayçiçeği ekim mesaisi başladı Haber

Edirne'de çiftçilerin ayçiçeği ekim mesaisi başladı

Havaların ısınması ve toprağın tava gelmesiyle ön hazırlıklarını tamamlayan üreticiler, ayçiçeği tohumlarını toprakla buluşturuyor. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, son yıllarda yaz aylarında etkili olan kuraklıktan kaçınmak için ayçiçeği ekimini erken yaptıklarını söyledi. Ayçiçeğinin stratejik bir ürün olduğunu belirten Arabacı, Edirneli çiftçiler olarak kaliteli ve yüksek verimli ürün yetiştirmek için çaba sarf ettiklerini dile getirdi. Arabacı, "Yağmurlardan sonra havaların ısınması ve toprağın da tava gelmesiyle birlikte ayçiçeği yerleri hazırlanıp ekiliyor. Hava çok güzel, toprak ekim için çok uygun. İnşallah üreticilerimiz için verdiği emeğin, yaptığı masrafın karşılığını alacağı bir yıl olur. Son 2 yıl ayçiçeği üreticisi için iyi geçmedi. Maliyet fiyatına yakın fiyatlar oluştu. Bölgemiz için inşallah bereketli bir yıl olur. Bu yıldan umutluyuz. Üreticilerimize sorunsuz bir ekim dönemi diliyorum." diye konuştu. Üretici Şefik Durak da verimli bir yıl umuduyla tohumları toprakla buluşturduklarını söyledi. Edirneli çiftçiler olarak en iyi ürünü yetiştirmek için çalıştıklarını belirten Durak, "Kış aylarında başladığımız hazırlık döneminin ardından baharla birlikte ekime başladık. Şu an havalar biraz kurak gidiyor. Bayramda yağmur bekleniyor, inşallah güzel bir yağış olur. Bereketli bir yıl umuyoruz." dedi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Edirne'de geçen yıl 1 milyon 294 bin 200 dekarlık alanda 257 bin 651 ton ayçiçeği üretildi. Türkiye'nin toplam ayçiçeği üretiminin yüzde 13'ünü yapan Edirne, bu miktarla birinci sırada yer aldı.

Edirne'de çiftçiler çeltik tarlalarını ekime hazırlıyor Haber

Edirne'de çiftçiler çeltik tarlalarını ekime hazırlıyor

Ekim öncesi çeltik tavası adı verilen ve havuzu andıran alanları hazırlamak için mesaiye başlayan çiftçi sürüm işlemini gerçekleştiriyor. Ardından çeşitli tarım aletleriyle toprağı tava getiren çiftçi tohum yatağını hazırlıyor. Toprağı tesviye eden üretici, tırmık ve merdane tarım aletlerini kullanarak ekim öncesi hazırlıklarını tamamlıyor. Mayıs ayında ekimi yapılacak çeltikler eylül ayında hasat ediliyor. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, çiftçilerin zorlu çeltik mesaisinin başladığını söyledi. En kaliteli ürünü yetiştirmek için ilk hazırlığa önem verdiklerini belirten Arabacı, "Nisan ayıyla çeltik sahalarına inen üreticilerimiz işe ilk olarak sürümle başladı. Çeltik ekimi mayıs ayında oluyor. O dönemde ekebilmek için yerlerin hazırlanması gerekiyor. Sürüm yapan üreticimiz var, ufak olan tarlaları büyüten üreticilerimiz var. Her yıl olduğu gibi bu yıl da umutluyuz ve beklentilerimiz yüksek." dedi. Arabacı, kış aylarında yeterli yağış olmaması nedeniyle Tunca ve Meriç nehirlerinde su seviyesinin düşük kaldığını anımsattı. Nehir debilerinin düşük olmasının üreticileri endişelendirdiğini ifade eden Arabacı, "İnşallah yaz döneminde nehirlerle ilgili sıkıntılar yaşamayız. Çeltik üreticisi yaptığı masrafı ve emeği karşılayacağı bir yıl olur." diye konuştu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Edirne'de geçen yıl 445 bin 527 dekarlık alanda 367 bin 352 ton çeltik üretildi. Türkiye'deki üretimin yüzde 41'ini tek başına karşılayan Edirne bu rakamla birinci sırada yer aldı.

Çiftçilere tarım ürünlerini daha geç ekmeleri önerisi Haber

Çiftçilere tarım ürünlerini daha geç ekmeleri önerisi

Başer iklim değişikliğinin en büyük çevresel felaket olduğunu ve etkilerinin giderek arttığını söyledi. Dünyada ve Türkiye'de iklim değişikliğinin etkilerinin son yıllarda daha fazla hissedildiğini aktaran Başer, çiftçilerin değişen iklime uygun şekilde hareket etmesi gerektiğini dile getirdi. Başer, son yıllarda yağış rejimindeki değişikliklerin üreticiler tarafından da dikkatle takip edildiğini belirterek, "Küresel iklim değişikliğinin etkisini son 5 yıldır daha fazla görüyoruz. 5 yıl önce üreticilere kasımın ilk haftasında ekim yapmalarını öneriyorduk. Ancak 5 yıldır küresel iklim değişikliğinin etkisini ülkemizde çok net görmeye başladık. Üreticiler ekimlerini kuraklık nedeniyle mecburen geriye kaydırmak zorunda kaldı." dedi. Başer, iklim değişikliğinin, suyun en yoğun kullanıldığı tarım sektörünü doğrudan etkilediğini dile getirdi. Ekim yapacak üreticilerin bilinçli hareket etmesinin önemli olduğunu belirten Başer, "Üreticiler 5 santimetre derinlik yerine yüzeye daha yakın ekim yapabilirler. Hatta buğday ekilecekse makine yerine elle serpme yöntemi tercih edilebilir. Burada dikkat edilecek konu ekim sırasında tohumun yüzde 10 arttırılması olacak. Bu dönemde tohumun bir kısmında çimlenme sorunu olabilir. Özellikle kardeşlenmede azalmalar bekleyeceğimiz için atılacak tohumun artırılması önemli." diye konuştu.

Arabacı: Ekimler tamamlandı Haber

Arabacı: Ekimler tamamlandı

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Trakya Bölgesi’nde ekimleri ve yağışları değerlendirdi. Arabacı, Ekimlerin büyük çoğunluğunun bittiğini söyledi. Arabacı, toprakların doyuma ulaşması için yağışların önemini vurguladı. “EKİM İŞLERİNİN YÜZDE 98’İ TAMAMLANDI” Ekimler hakkında bilgi veren Arabacı, “Bizim bölgemizde ekim işleri bitti denilebilir. Bazı yerlerde sonradan ekmeye niyetlenmiş ya da anız, buğday yerini sürememiş veya geç kalmış yerler vardır ama yüzde 98’i ekildi. Yağışları uzun zamandır bekliyorduk, yağışlar oldukça güzel. İnşallah bu şekilde de devamı gelir. Bu yağan yağmurlar şu anda ekilen buğday veya kanolanın çıkmasına iyi geliyor ama bizim toprağımızın belirli bir seviyeden sonrası hala kuru. Topraklarımızın doyuma ulaşması, nehirlerimizin ve barajlarımızın dolması gerekiyor. İnşallah güzel bir kar da alırız. Karın yağması toprak doyumu ve barajların debileri için oldukça önemli umarım yağışlar devam eder” dedi. ÇKS’DE SON TARİH 2 OCAK 2024 Çiftçi Kayıt Sistemi’nin (ÇKS) son günün 2 Ocak olduğunu belirten Arabacı “Biz oda olarak bütün üreticilerimize mesaj sistemimizle bilgilendirmeler yapıyoruz. Son günler yaklaştığında da tekrardan hatırlatma yaparak üreticilerimizi uyarıyoruz. Çok nadir unutan oluyor. Kaydı yaptığını zannedip yapmayanlar oluyor. Onun dışında herhangi bir sıkıntı yok. Bütün çiftçilerimiz ÇKS başvurularını gününe kadar yapıyor” ifadelerine yer verdi. MERT ERİŞKİN

Prof. Başer’den üreticiye ekim tavsiyesi Haber

Prof. Başer’den üreticiye ekim tavsiyesi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmet Başer, ağır bünyeli topraklarda derine ekilen buğdayların toprak üstüne çıkmakta zorlanmasının verim kayıplarına neden olabileceğini söyledi. Başer, son günlerden etkili olan yağışların üreticileri sevindirdiğini söyledi. Buğday ekiminde çiftçilerin acele etmemesi gerektiğini ifade eden Başer, "Üreticilerimiz ekim geç kaldı diye düşünmesin. Şu anda tam buğday ekim zamanı. Çiftçiler acele ekip buğday tohumlarını çamura ekmesinler. 10 gün içerisinde zaman yayarak buğdayların ekilmesi daha güzel olur. Toprak güzelce hazırlanıp ekimler ondan sonra yapılmalı. Çamura ekim yapılması gerek toprağın havalanmasında ve buğdayda hastalıklara neden olabilir." dedi. Başer, Trakya'da üreticilerin ekim telaşının devam ettiğini aktararak, yağmurların ardından toprağın ekim için daha elverişli hale geldiğini dile getirdi. Çiftçilerin ileride verim kayıpları yaşamaması için ekimlere dikkat etmesi gerektiğini belirten Başer, "Ağır bünyeli topraklarda derine ekimlerden kaçınalım. Buğdayı 5-6 santimlik derine eksinler. Kumsal hafif bünyeli topraklarda biraz daha derine ekim yapılabilir. Su tutan topraklarda buğdayı derine ekmemek gerekiyor. Buğday derine ekildiğinde kök derinde oluşacağından soğuktan az etkilenir ama buğday tohumlarını beklenenden derine bırakırsak özellikle de ağır bünyeli topraklarda buğday toprak üzerine yeteri kadar çıkamıyor. Buğdayın toprak üstüne çıkamaması kayıplara neden olabiliyor." diye konuştu. Başer, çiftçilerin buğday ekim derinliğini toprak neminin bulunduğu en üst düzeye yakın bir seviyede ayarlamaya özen göstermesi gerektiğini aktardı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.