BALKANLI AKŞENER’E CEVAP VERDİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Merkez İlçe Örgütü, yerel basın mensupları ile tanıştma toplantısı düzenledi. Kentteki bir restoranda düzenlenen toplantıya, CHP Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı ve yönetim kurulu üyeleri ile basın mensupları katıldılar.
Balkanlı, toplantıdaki konuşmasında Türkiye’de yaşanan ekonomik krize dikkat çekti. Tarım, hayvancılık, eğitim ve ulaşım alanlarında yaşanan problemleri hatırlatan Balkanlı, çözüm önerilerini sundu. Balkanlı, ayrıca İYİ Parti’nin Edirne’deki toplantısına Genel Başkan Meral Akşener tarafından açıklanan seçimlere 81 ilde adayları ile katılma kararını değerlendirdi.
“EDİRNE İÇİN HANDİKAP DEĞİL”
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Edirne’de yaptığı konuşmada 81 ilde kendi adayları ile seçime katılma kararını değerlendiren Balkanlı; “İYİ Parti’nin 81 ilde kendi adaylarıyla seçime girme kararlılığı var. Bir siyasi partinin kendi adaylarıyla seçime girmesi normaldir. Ama bu bizim için, Edirne için bir handikap değildir. Biz, gereken tüm çalışmalarımıza başladık. İlerleyen günlerde biz de kendi adaylarımızla seçime hazırlanacağız. Halkımızla iç içe, bu seçim sürecini başarılı bir şekilde götürerek CHP’nin bayrağını yerelde Edirne Belediyesi’ne dikeceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Güzel çalışmalarımız olacak. CHP Genel Merkezi, Türkiye çapında uygulayacağı yöntemleri ilan edecektir. Ama İYİ Parti’nin seçimlere kendi adaylarıyla girmesi konusunda herhangi bir olumsuz düşüncemiz yok. Biz, CHP olarak gereken tedbirlerin hepsini alıyoruz. Yerel seçimlerde başarısızlık olacağını düşünmüyoruz. Bu kararları onlara da hayırlısı olsun” dedi.
“MAHALLELERDE DANIŞMA KURULU TOPLANTILARI YAPACAĞIZ”
Balkanlı, toplantıda yaptığı konuşmada, 3 Eylül’de yönetim olarak CHP Edirne Merkez İlçe Örgütü’ne aday olduklarını ve ilçe kongresinde seçildiklerini belirterek; “3 Eylül’den sonra yapmış olduğumuz toplantılarda yönetim kurulu üyelerinin bulunduğu çalışma gruplarımızı oluşturduk. Bu çalışma gruplarımızın içerisinde sosyal, kültürel ve ekonomik yapı, eğitim, sağlık, sivil toplum örgütleri, mahalleler ile ilgili çalışma gruplarımız var. Bütün arkadaşlarımıza görev dağılımını yaptık. Bundan sonraki sürecimizde çok önemli görevlerimiz var ve koşmak istiyoruz. Önümüzdeki Ekim ayı içerisinde bütün üyelerimiz ile birlikte mahallelerde danışma kurulu toplantıları yaparak, gruplarımızda görev almak isteyen bütün üyelerimizi bu çalışmanın içerisine katmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“YAĞ GİBİ ÇİFTÇİYİ DE İTHAL Mİ EDECEĞİZ?”
Türkiye’nin sorunlarının her geçen gün büyüdüğünü söyleyen Balkanlı; “Tarımda, hayvancılıkta, ziraatte o kadar büyük sorunlar var ki toplumumuzun hiçbir kesiminin yüzü gülmüyor. Örneğin; geçtiğimiz Perşembe günü ayçiçeğinde taban fiyat açıklandı. Ancak hiçbir kesimi mutlu etmedi. Geçen sene mazot 19 TL’yken 12 TL olan ayçiçeği, şimdi mazot 40 TL’yken 15 TL olarak açıklandı ki o da net bir şekilde açıklanmadı. Trakya Birlik de sanırım ithalat yapıldığı için fiyatı tam istediği gibi veremedi. Piyasa şartlarına göre tekrar değerlendirilecek. Bir planın parçası mıyız, onu da bilmiyoruz. Tarımda, hayvancılıkta yaşanan ithalatla, buradaki çiftçilerimizin çiftçiliği, köylerini bırakıp terk etmesi isteniyor. Buralara birileri mi gelecek? Yağ ithal eder gibi çiftçi mi ithal edeceğiz? Bu ürünleri kim üretecek? Dünyada kendi kendine yeten ülkelerden birisi olmamıza rağmen kendini bitiren bir ülke durumuna geldik. Tüm tarım ürünlerini ithal eder duruma geldik. Dövizimiz dışarı çıkmaktadır. Biz çiftçilerimizin desteklenmesini istiyoruz. Kuraklık nedeniyle zaten rekolte düşük. Gerek mazot, gerek tohum, gerek mazot desteğiyle desteklenmesini, vergiden muaf olmasını, mazot fiyatlarının ÖTV’siz olmasını ve dekar başına belirlenecek oranda destek verilmesini istiyoruz. Yoksa toplum birbirine düşecek. Üretici, tüketici ile karşı karşıya kalıyor” dedi.
“VATANDAŞIN SORUNLARINA ÇÖZÜM ÜRETİN”
Balkanlı, Edirne’de Cumartesi Pazarı’nı ziyaret ettiğini hatırlatırken; “Saat 17.00’de pazara gittim. İlgililere şunu söylüyorum; tarımla uğraşan kesime lütfen kulak verin. Sorunlarını yerinde izleyin. Pazara gidip tüketici ile konuşun, onların dertlerini dinleyin, sorunlarına çözüm üretin. Domates alan vatandaşımız, evine 2 kilo domates alırken; artık yarım kiloya düşmüş. Bunu esnafımızdan da dinleyebilirsiniz. Gelirler düşmüş. Asgari ücret 11 bin 402 TL ama bugün fiyatlar o kadar artmış durumda ki yarını görme durumumuz bile söz konusu değil. Bizi ne bekliyor bilemiyoruz. Vatandaşımızda bir karamsarlık var. Bir önceki gün, bir sonraki günü aratır duruma geliyor. Kara kış bizi bekliyor herhalde. Hükümete şunu söylüyorum; vatandaşımızın sorunlarıyla ilgilenin, bir çözüm üretin” sözlerine yer verdi.
“KUTUPLAŞTIRILIYORUZ”
Edirne Toplum Ulaşım Sistemi (ETUS) araç ücretlerine de zam yapıldığına dikkat çeken Balkanlı; “Bugün evinden arabasıyla 10 kilometre ötede çarşıya gelmek isteyen bir kişi, dönüşle beraber 20 kilometre yapıyor. 20 kilometre 2 litre benzin yaksa 80 TL yapar. Vatandaş artık çarşıya gelip işini göremez duruma geldi. Toplu ulaşım araçlarında da ister istemez fiyatlar yükseliyor. Bu durumda esnaf ile vatandaş birbirine olumsuz yönde eleştiriler yaparak kutuplaştırılıyoruz. Bu da ekonomik durumdan kaynaklanıyor” dedi.
“HASTANEDEN RANDEVU ALAMIYORLAR”
Balkanlı, sağlık alanında çalışanların çok önemli sorunları olduğunu söyleyerek; “Sağlık hizmetlerinden yararlanan vatandaşlarımızın da çok önemli sorunları var. Randevu alamıyorlar, aldıkları zaman da birkaç ay sonraya veriliyor. Bu durumda halkımız nereye gidecek? Özel sektöre gidecek. Herkesin ekonomik durumu da buna müsait değil. Bir çaresizlik içerisindeler. İlaçlarla ilgili Eczacı Odası’ndan aldığımız son bilgilere göre; ithal edilebilir 40 ilaçtan 20’den fazlası geliyor. Hasta olan vatandaşlarımız ilaç bulmakta zorluk çekiyor. Belki de ithal de edilmeyecek” ifadelerine yer verdi.
“SINIF MEVCUTLARI 45-50’YE ÇIKTI”
Eğitimin ise başlı başına bir problem olduğunu söyleyen Balkanlı; “Bugün Şükrüpaşa, Fatih, Kocasinan ve 1. Murat mahallelerinde nüfus gittikçe artmasına rağmen son 20 yıldır yeni yapılan bir okul yok. Bu nedenle okullarda sınıf mevcutları 45-50’ye çıkmış durumda. Bu şekildeki 40 mevcutlu sınıflarda 1 öğretmen, her öğrencisi ile 1 dakika ilgilense ders biter. Sınıf mevcutlarının bir an önce aşağı çekilebilmesi için yeni yatırımların olması ve o bölgeye okulların yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda sorunlar ücretli öğretmen yoluyla çözülmektedir. Ücretli öğretmenlerle bu sorunların giderilmesi mümkün değildir. Biz, öğretmen atamalarının da yeteri kadar yapılmasını istiyoruz. Eğitimden, sağlıktan tasarruf olmaz. Tasarruflar başka yerlerde olur. Makam arabaları lütfen daha tasarruflu kullanılsın. Buna göre ekonomik tedbirler alınsın” dedi.
“LAİK EĞİTİM HAYATA GEÇİRİLMELİ”
Balkanlı, son günlerde öğrencilerin ders seçeneklerinde dikkat çektiğini belirterek; “Laik eğitim, Tevhid-i Tedrisat Kanunu halen geçerlidir. Üniversite sayısı 230’un üzerinde, medrese sayısı 800’e çıkmış durumdadır. Biz, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yasaları tam olarak uygulamasını ve laik eğitimin hayata geçirilmesini bekliyoruz. Bu derslere bir an önce öğretmen atamalarının yapılarak doldurulmasını iktidardan bekliyoruz” sözlerine yer verdi.
“KARAR VERİCİLER 1 AY EMEKLİ MAAŞIYLA YAŞASIN”
Toplumdaki karamsarlığın giderilmesi için ekonomik yapının gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Balkanlı; “Orta vadeli ekonomik programda ne olduğu belli değil. Günlük politikalar uygulanıyor. Herhangi bir planın olduğunu düşünmüyorum. Ekonomik olarak hazırlanacak planların topluma açık bir şekilde, her alanda çalışan emekçilerin gözetilerek yapılmasını ve gelirlerin bir an önce artırılmasını bekliyoruz. Emeklilerimizin durumu içler acısı. 7 bin 500 TL emekli maaşı alıyorlar. Karar vericilere 1 ay 7 bin 500 TL ile yaşamalarını öneriyorum. 7 bin 500 TL emekli maaşı, 11 bin 402 TL asgari ücretle nasıl yaşanıyor deneyin. Ondan sonra karar verin. Eğer yaşanıyorsa biz de devam ederiz, o şekilde yaşarız” dedi.
“EĞİTİME BAŞLAMA ÜCRETİ 10-12 BİN TL”
Balkanlı, Türkiye’de 2023-2024 eğitim öğretim yılının başladığını hatırlatarak; “Okulların açılmasıyla birlikte 1 öğrencinin eğitime başlarken harcadığı ücretler sınıfına göre 10-12 bin TL arasında değişmektedir. Bu açıdan eğitimde tüm öğrencilere, ailelere ne gerekiyorsa desteklerin yapılmasını ve gelirlerin bir an önce artırılmasını talep ediyorum. CHP bundan sonra tüm kesimlerin sesi olacaktır ve bunları gündeme taşıyacaktır. Bizler, sessiz çoğunluğun sesi olacağız. Ticaret Borsası’nda basın açıklaması yaptığımda şöyle bir şey yaşadım; çiftçilerimiz baskı ikliminden dolayı yanımıza gelmekten korktular. Bizler, toplumun sesi olmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.
“İL KONGRESİNE ŞU ANDA 2 ADAY VAR”
Balkanlı, CHP Edirne İl Kongresi’nin de 24 Eylül Pazar günü düzenleneceğini söyleyerek; “Demokrasi şöleni şeklinde olacak. Şu ana kadar bize ulaşan, İl Başkanımız Samet Kahraman adaylığını açıkladı. Basından gördüğümüz kadarıyla Erdal Akgün de adaylığını açıkladı. Pazar gününe kadar süre var. Belki adaylar çoğalacaktır. CHP’de demokrasi olması nedeniyle her üye aday olma hakkına sahiptir. Delegelerimiz buna göre kararlarını vererek seçimlerini yapacaktır. 468 delegemiz var. Aday olacakların da parti tüzüğü gereği yüzde 10 oranında imza toplaması gerekiyor. Ondan sonra da kurultay var. Kurultayda da aldığımız duyumlara göre; 5 Kasım tarihi öne çıkıyor. Orada da tüzük kurultayı ve partinin genel durumu şekillenecek. Ondan sonra da yolumuza daha farklı şekilde devam edeceğiz. Hem il kongremizin, hem de kurultayımızın ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Yarışacak olan arkadaşlarımıza da başarılar diliyorum” diye konuştu.
UĞUR AKAGÜNDÜZ