Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Depo

Batı Ekspres - Edirne'nin Haber Sitesi - Depo haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Depo haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Soğuk Hava Deposu ve Salamura Tesisi hizmete açıldı Haber

Soğuk Hava Deposu ve Salamura Tesisi hizmete açıldı

Törenin açılış konuşmasını yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Etüt ve Projeler Dairesi Başkanı Yüksel Özdal, tesisin yapısı ve çalışma sistemi ile ilgili teknik bilgileri paylaştı. Törende bir konuşma yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman üreticilerin yanında olduklarını dile getirerek, “Üzüm denilince akla Tekirdağ gelir. Tekirdağ’da üzüm yetiştiriciliğinin merkezi Şarköy’dür. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak geçtiğimiz yıllarda Bağcılığı Geliştirme Projemiz kapsamında verimliliği arttırmaya yönelik önemli projeler gerçekleştirdik. Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman üreticilerin yanında olduk. Bağcılık ürünlerinde üretim ve kârlılığı arttırmaya yönelik Soğuk Hava Deposu ve Salamura Tesisimizi hizmete açmanın gurur ve mutluluğu içerisindeyiz. Yaklaşık 960 metrekare yapı inşaat alanına sahip Çınarlı Mahallesi Soğuk Hava Deposu ve Salamura Tesisimizde 3 adet soğuk hava deposu ve 610 metrekare büyüklüğe sahip salamura tesisi bulunuyor. Tesiste ayrıca soyunma odaları, WC, elektrik odası, malzeme odası, su deposu ve ofis bölümleri yer alıyor. Hizmete açtığımız bu tesis bağcılığın gelişimine ve üretim faaliyetlerinin daha kârlı hale gelmesine vesile olacaktır. 2024 yılı Şubat ayı içerisinde Şarköy Ziraat Odası ile 14 mahallede Süleymanpaşa Ziraat odası 24 mahallede 72 üreticimize toplamda 18.000 adet yapıncak asma omcası (504 bin TL hibe) dağıtılacaktır.  Bu sayede Çınarlı’da kurulan işletmenin faaliyetlerinin sürdürülebilir hale getirilmesi ve markalaşmanın sağlanması konusunda önemli bir destek sağlanacaktır.   Tekirdağ tarımında üzüm; meyvesi ve yaprağıyla yükselen bir değer olmaya devam edecektir. Büyükşehir Belediyesi olarak bu anlayış içerisinde üreticilerimizi desteklemeye devam edeceğiz. Şarköy İlçesi Çınarlı Mahallesi Soğuk Hava Deposu ve Salamura Tesisimizin hayırlı olmasını diliyor, tüm üreticilerimize bereketli ve bol kazançlı bir yıl diliyorum” dedi. Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var ve Çınarlı Mahallesi Muhtarı Coşkun Tekin de bir konuşma yaparak tesisin hayırlı olmasını diledi ve tarıma desteklerinden dolayı Başkan Albayrak’a teşekkür etti. Konuşmaların ardından kurdele kesilerek tesisin açılışı gerçekleştirildi. Başkan Albayrak açılış sonrası beraberindeki heyet ile birlikte tesisi gezerek incelemelerde bulundu. Tesisin yapımından memnuniyet duyduklarını ifade eden Çınarlı Mahallesi sakinleri de soğuk hava deposu sözünü tutan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesine ve Başkan Albayrak’a teşekkür ettiler. HABER MERKEZİ

40 ÇİFTLİKTE ATIK DEPOLAMA ALANI OLUŞTURULDU Haber

40 ÇİFTLİKTE ATIK DEPOLAMA ALANI OLUŞTURULDU

Kentte farklı tarım teknikleri, hayvancılık faaliyetlerinde yem maliyetlerinin aşağı çekilmesi ve meraların etkin kullanılması amacıyla çalışmalar sürüyor. Çevre kirliliğinin önlenmesi, organik üretim modelinin artırılması amacıyla Kırklareli Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi işbirliğinde hayata geçirilen Mera Alanlarında Organik ve İnorganik Gübre Uygulaması Demonstrasyon Projesi kapsamında, 300 ve üzeri baş hayvan beslenen 40 çiftlikte, atık depolama alanları oluşturuldu. Bu çiftliklerden elde edilen atıklar, gübre haline getirilerek Deveçatağı köyünde 200 dekar mera alanına vidanjörlerle püskürtülüyor. Projeyle meralardaki verimliliğin arttırılması amaçlanıyor. Yaz ve kış dönemlerinde gübrelenecek meralardaki verim incelenecek. - "Türkiye örneği olacak diye düşünüyorum" Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Prof. Dr. Canan Şen, proje ile organik gübrelerin toprak ve bitki örtüsündeki etkilerini araştırdıklarını söyledi. Şen, meralarda verimliliğin artmasıyla yağmur damlacıklarının toprakta kalmasının sağlanacağını belirtti. Kuraklığa bağlı olarak tarım alanları gibi meralarda da verim kayıplarının yaşandığını ve bu nedenle projeye önem verdiklerini vurgulayan Prof. Dr. Şen, "Toprakta suyu ne kadar çok tutabilirsek bizim için önemli olan bu çünkü artık günümüzde iklim değişiklikleri var, kuraklıkları yaşıyoruz. Toprakta suyu ne kadar muhafaza edebilirse, tutulabilirse bitki örtüsü de o kadar verimli oluyor." değerlendirmesinde bulundu. Şen, organik gübrelerin bu yararından yola çıkarak projeyi uygulamaya koyduklarını belirterek "Türkiye örneği olacak diye düşünüyorum. Türkiye'de bu şekilde büyük bir proje daha önce çok gerçekleştirilmedi. Bu da örnek bir proje olacak ve tüm çiftçilerimize tüm Türkiye'deki herkes için örnek proje oluşturacak inşallah." dedi. Projenin 2022 Eylül'de başladığını ifade eden Canan Şen, "Projemiz 2024 yılında tamamlanacak. Şu an organik gübreleme ile bir canlılık olduğunu gözlemliyoruz. İlk yıl inşallah yüzde 30 verimin artmasını hedefliyoruz." diye konuştu. - "Proje hayvancılık için önemli" Prof. Dr. Şen, meralardaki birçok bitkinin kuruduğunu gözlemlediklerini belirterek şunları kaydetti: "Kasım ayına dek meralarda hayvan otlamasına izin veriliyor, kış döneminde ise hayvanlarımızın meralara çıkmalarına yasak getiriyoruz. 'Bitki örtüsü yeniden baharda canlanıp, gelişip daha verimli olsun' diye ama en büyük sorunumuz su problemi maalesef çünkü su olmayınca canlılık olmuyor. Hayvan şimdi kuru bir merada otladığı zaman elde edeceği besin maddeleri çok çok sınırlı. Merada su tuttuğumuzda veya sulama imkanlarımızı devreye sokabilirsek, eğer o yeşilliği sağlayabilirsek hayvancılık için önemli."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.