Saray ve Rumeli yemekleri bir kitapta toplanacak
Edirne’nin saray mutfağı ve Rumeli lezzetleri bakımından zenginliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde Edirne Valisi Yunus Sezer’in eşi Canan Sezer himayelerinde kitaplaştırma çalışmalarına yaklaşık bir ay önce başlandı. “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” adıyla yayınlanacak olan ve 87 tarifin yer alacağı kitabın tanıtımı Deveci Han Kültür Merkezi’nde, Edirne Valisi Yunus Sezer’in de katıldığı iftar yemeğinde gerçekleştirildi.
Kitabı hazırlamada bir ekip olarak çalışan gastronomi şeflerinin de yer aldığı iftar sonrası konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer; “Yaklaşık bir buçuk aydır bir çalışma devam ediyor. İlimiz kadim bir şehir, sultanlar şehri, Osmanlı burada 1900’lü yılların başına kadar, saray mutfağının hakim olduğu bir şehir. Aynı zamanda da Balkanlar’dan gelen insanlarımızın yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı bir şehir. Dolayısıyla hem saray mutfağının hem de Balkan mutfağının, ikisinin beraber bulunduğu bir şehir. Buradan siz aynı zamanda tarihi bir kültüre hizmet ediyorsunuz. Bizden sonra gelen nesillere de bir kaynak, güzel bir kitap bırakacaksınız. Bizim sadece somut varlığımız değil, soyut kültürel varlıklarımız da büyük bir zenginliğimiz. Bu zenginliklerimizi bizim yaşadığımız çağda korumamız ve bir sonraki nesillere en iyi şekilde aktarmamız lazım. Çok büyük emek var ve 87 tane tespiti yapılmış, tarifi yapılmış, hem Rumeli, hem de saray mutfağına ait yemek, çorba ve tatlı çeşitleri var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Bizim burada kalmamamız lazım. Elimiz şehirleri için bu kadar hizmet etmeye çalışan şeflerimiz varken, hepsinin Edirne için bir araya gelmesi çok önemli. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
“CİĞERİN YANINA NE KOYABİLİRİZ?”
Edirne’nin çok büyük bir hazinenin üzerinde oturduğunu fakat kendisini anlatmakta zorluk çektiğini belirten Vali Sezer; “Bunu burada bırakmayacağız. Biz büyük bir hazinenin üzerinde bulunuyoruz fakat kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Dışarıdan bilinen, Allah eksik etmesin ama bir tek ciğerimiz ve ciğer sarmamız biliniyor. Bunun yanına ne koyabiliriz, ürün bazında nasıl çeşitlendirebiliriz ve nasıl kalıcı hale getirebiliriz? Rumeli mutfağını ve saray mutfağını günümüzle harmanlayarak nasıl yaşatabiliriz? Bazı saray mutfağındaki tarifler o günün koşullarına göre yapılmış ama şimdi bunu günümüz koşullarında nasıl yapabiliriz anlayışı içinde olmamız lazım. Biz her konuda Edirne’nin, Balkanlar’ın ve Türkiye’nin parlayan yıldızı olmasını istiyoruz. Burada saray mutfağı ve Rumeli yemeklerinden oluşan gastronomi festivalleri yapalım. Buradan birkaç tane yemeği ciğerin yanına ekleyebilirsek kendimizi başarılı addederiz. İkinci bir konu da sizlerin seçtiği, herkesin beğenebileceği marka adayı yemeklerimizi de sunabileceğimiz bir yerimiz olması lazım. Eğer biz bunu yapabilirsek restoranlarda ciğerimizin yanına bu yemekleri de sunabilelim. Bunun için bizim bir yerimizin olması lazım. Bu yeri ben geçici olarak yapacağım. Şu anda projelerine başladık ama bu valilik olarak bizim işimiz değil. Biz işi yaparız, oturduktan sonra özel sektöre devrederiz” şeklinde konuştu.
ŞENER ŞENTÜRK