Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Biber

Batı Ekspres - Edirne'nin Haber Sitesi - Biber haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Biber haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Edirne’de Karaağaç Acı Biberinin Kurutma Süreci Başladı Haber

Edirne’de Karaağaç Acı Biberinin Kurutma Süreci Başladı

İsmini yetiştirildiği mahalleden alan Karaağaç acı biberinin fideleri mayıs ayında toprakla buluşturuldu. Yaklaşık 3 aylık olgunlaşma döneminin ardından toplanan biberler, ipe dizilerek gölgede kurumaya bırakıldı. Üretici Tunahan Ule, ata tohumundan üretilen patentli biberi özenle yetiştirdiklerini söyledi. Bu yıl aşırı sıcaklar nedeniyle biberin geç olgunlaştığını belirten Ule, "45 dereceyi bulan sıcaklar oldu. Biberimizi yaklaşık 20 gün geç topladık, strese girdi. Ata tohumu olduğu için çok nazik bir biber. Çok çabuk strese giriyor, hastalanabiliyor." dedi. Ule, biberin gölgede kurutulmasının önemli olduğunu, 1 ton yaş biberden 70 kilogram kuru biber elde ettiklerini dile getirdi. Biberin sosunu da hazırladıklarını ifade eden Ule, "Birinci kırımda biberlerimizi yeşil topluyoruz kurutmak için. Şimdi ikinci kırımda acı sos yapmak için kırmızı olarak toplayacağız. Acı sosu hazırlarken de 1 ton acı biberin içine 250 kilogram kapya biber koyuyoruz acısını azaltsın diye. Çok güzel bir acı sos elde ediyoruz. Kuru biber bol kızgın yağda 6-7 saniye karıştırılarak kızartılıyor. Tava ciğerin, köftenin, çorbanın yemeklerin yanında tercih edilebilir. İnsanın midesini rahatsız etmeyen tatlı bir acı." diye konuştu. Bu yıl yaş biberin kilogramı 85 liradan satılırken, kuru biberin kilogramının ise 1300 liradan satılması bekleniyor.

Edirne Tava Ciğerinin Lezzet Ortağı Karaağaç Acı Biberinde Hasat Mesaisi Başladı Haber

Edirne Tava Ciğerinin Lezzet Ortağı Karaağaç Acı Biberinde Hasat Mesaisi Başladı

Tava ciğerinin yanında servis edilen, adını yetiştirildiği mahalleden alan Karaağaç acı biberi bu yıl yaklaşık 100 dekarlık alanda yetiştiriliyor. Üreticiler 150 ton ürün hasat etmeyi öngörüyor. Sıcak havada başlayan hasat mesaisinde işçilere ekmek arası tava ciğer ve hasat ettikleri biberin kurutulmuşu ikram edildi. SICAKLIK NEDENİYLE HASAT 15 GÜN GEÇ BAŞLADI Üretici Tunahan Ule, nisan ayında ekimini yaptıkları biberleri hasat etmeye başladıklarını söyledi. Ata tohumdan acı biber yetiştirdiklerini belirten Ule, bu yıl aşırı sıcaklardan dolayı bitkinin strese girdiğini ve hasadın 15 gün geciktiğini ifade etti. Acı biberin zorlu bir sürecin ardından sofralara geldiğini dile getiren Ule, "Toplandıktan sonra tek tek ipe diziliyor, ardından askılara asıyoruz. Bu biberin gölgede kuruması lazım. İnce kabuk olması en büyük özelliği, güneş görmeden kurutulması gerekiyor. Hasada başladığımız için bugün kuru biber ve ciğer pişirdik. İşçilerimizin biber ve ciğer tatmasını istedik." diye konuştu. Ciğerci Ahmet Kara ise Edirne'de yetiştirilen acı biberin tava ciğerine ayrı bir lezzet kattığını ifade etti. Biber ve ciğerin birbirini tamamlayan lezzetler olduğunu belirten Kara, "Biber hasadına başlandığı için bugün tarlaya gelip hem hasat heyecanına ortak olmak hem de biberi toplayan işçilere ciğer ikram etmek istedik. Acı biberi müşterilerimiz çok seviyor. Edirne'ye has bir ürün, Edirne'nin biberinin üzerine bir lezzet yoktur." dedi. İşçilerden Selahattin Yaştut da günde yaklaşık 9 saat biber topladıklarını belirtti. Tarlada yaklaşık 40 işçinin biber topladığını anlatan Yaştut, "Paramızı kazanmak için mücadele veriyoruz. Bir işçi günde 200 kilogram biber topluyor ve 700 lira kazanıyor." şeklinde konuştu.

CİĞER BİBERİNE YENİ YÖNTEM Haber

CİĞER BİBERİNE YENİ YÖNTEM

Edirne’de Turizmci Gökhan Çekver, Edirne Ciğer Biberi’nin daha uzun saklanması için bir çalışma yaptı. Yaptığı çalışmayı anlatan Çekver, “Edirne Ciğer Biberi sadece ciğercilerde ve ciğerin yanında masaya ikram olarak ediyoruz. Misafir bunu istediğinde masadaki ürünü paket yaptırtıyor” dedi. “CİĞERİN GÖLGESİNDE KALIYOR” Edirne Ciğer Biberi’nin ciğerin gölgesinde kaldığına değinen Çekver “Yaptıkları 2-3 yıldan beri kendimce ciğer ve köfte için kendimce denemeler yapıyorum. Hepinizin bildiği gibi biz köfteyi çiğ ve pişmiş olarak satabiliyoruz. Çiğ olan halini iyi bir ızgara ve ustalıkla her yerde buradaki gibi tada sahip şekilde servis edebilirler. Ciğer için öyle değil. Ciğer piştiği gibi servis edilmesi gerekiyor. Onun için yerli ve yabancı turistlerin mutlaka Edirne’ye gelmesi gerekiyor. Köftenin yanındaki köfte sosunu da bir şekilde paketleyip satabiliyoruz ama Edirne Ciğer Biberi’nin bizim yaptığımız versiyon bütün dünyada tanınan bir versiyon. Türkiye ve Edirne’de tamamen ciğerin gölgesinde kalmış bir ürün” diye konuştu. “İLK HALİNİ KORUMUYOR” Edirne Ciğer Biberi’nin evde kızartılmasının uygun olmadığına değinen Çekver “Biz bunu sadece ciğercilerde, ciğerin yanında masaya ikram olarak ediyoruz. Misafir bunu istediğinde ya masadaki ürünü paket yaptırtıyor. Ya da bunun kuru halini aktarlardan alıyor. Bunun kuru halini alıp kızarttığınızda biber gazı gibi bir gaz çıkıyor. Evde kızartması çok uygun değil. Kızarttıktan bir süre sonra ürün oksitlenmeye ve yumuşamaya başlıyor. İlk halini korumuyor. Biz bir çalışma yaptık uzun süredir bunun ARGE’sini yapıyoruz. Ürünü biraz çeşitlendirip aroma kattık ve şu anda 2 farklı versiyonunu yaptık ama gelişmeye açık bir ürün yaklaşık 8-10 reçetenin üzerinde çalışıyoruz. Çok farklı tarifler yapıyoruz. Şu anda 2 farklı üründe denemek amaçlı 20 noktada satışa çıkardık ve güzel tepkiler aldık. Bu fırsatı verdiği için Sezai başkanıma teşekkür ediyorum.” İfadelerine yer verdi. MERT ERİŞKİN

KARAAĞAÇ ACI BİBERİNİN HASADINA BAŞLANDI Haber

KARAAĞAÇ ACI BİBERİNİN HASADINA BAŞLANDI

Karaağaç Mahallesi'nde yaklaşık 200 dekarlık alanda ekilen acı biberi toplamak için çiftçiler tarlalara girdi, bu yıl yaklaşık 250 ton ürün hasat edilmesi öngörülüyor. Kentin meşhur lezzeti tava ciğerinin yanında servis edilen biber toplanıp ipte, yaklaşık bir ay gölgede kurutulduktan sonra sofralara geliyor. Biber üreticisi Tunahan Ule, gazetecilere yaptığı açıklamada mayıs ayında ekimini yaptıkları biberleri toplamaya başladıklarını söyledi. Sıcak havanın da etkisiyle zorlu bir hasat mesaisi gerçekleştirdiklerini belirten Ule, bereketli bir sezon beklediklerini ifade etti. Karaağaç acı biberinin patentli ve tescilli olduğunu aktaran Ule, "Sadece Edirne Karaağaç Mahallesi'nde yetişiyor. 90 kişi hasat yapıyoruz. Toplanan biberler imece usulü tek tek ipe diziliyor ve gölgede kurutuluyor. Edirne'nin yanı sıra diğer illerdeki ciğerciler için de buradan kurutulmuş biber gönderiliyor." dedi. Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Kontrol Derneği Başkanı Bahri Dinar ise "dünyanın en tatlı acısı" olarak tanımladıkları biberin toplanmaya başladığını dile getirdi. İlk hasat gününde çalışanları ziyarete geldiklerini ifade eden Dinar, "Acı biber toplayan kardeşlerimize tatlı ikram ettik. 3 nehrin geçtiği bir yerde karaağaç tohumuyla ekilen biber, dünyanın başka hiçbir yerinde yetişmiyor. Bu acılığı vermiyor, memleketimizde çok biber yetişiyor ama böyle tatlı bir acı yok." diye konuştu. Biber toplayan işçilerden Serap Armutkıran, aile ekonomisine katkıda bulunmak için tarlaya çalışmaya geldiğini söyledi. Sabri Özdemir de biberin ekiminden toplanmasına kadar her sürecinde çalıştığını belirterek, "Bu biber tava ciğerin olmazsa olmazı, biber olmadan ciğer yenmez." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.