Ödüllü “For Sama” belgeseli Trakya Üniversitesi’nde
Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde Harmony projesi kapsamında, Trakya Üniversitesi Genç Yeryüzü Doktorları Topluluğu, Trakya Uluslararası Öğrenci Topluluğu, Trakya Üniversitesi Kosovalı Öğrenciler Topluluğu, Trakya Üniversitesi Arnavut Öğrenci Topluluğu tarafından Gazeteci Waad Al-Kateab’ın Suriye’de yaşanan savaşı ve orada yaşanan dramı 5 yıl boyunca kamera kaydetmesiyle ortaya çıkan 2020 Bafta Yılın En İyi Belgeseli Ödülü’ne sahip For Sama belgeseli üniversiteli öğrencilere izletildi.
“BELGESEL İÇİN 500 SAATLİK GÖRÜNTÜ ÇEKİLDİ”
Gazze’de yaşanan olayları Filistin’de yaşanan olaylarla aynı olduğuna değinen Harmony sorumlusu Ebru Karabulut, “Waad Al- Kateab genç bir kadın. 5 yıl boyunca el kamerasıyla tanık olduğu her şeyi çekmeye çalışıyor. Toplamda 500 saat tutan bu çekimler izlemiş olduğumuz For Sama belgeseli ortaya çıkıyor. Biz bu belgeselde saldırıların, katliamların, yerinden etmelerin gölgesinde yaşamı öğreterek, üreterek, hastaları iyileştirerek, âşık olarak, evlenerek hayata tutunmaya çalışan insanları görüyoruz. Kısaca mücadele eden insanları görüyoruz. Bu görüntülerin geride kaldığını düşünenler olabilir. Waad bu görüntüleri kaydettikten yıllar sonra insanlara ulaştırabildi ancak 7 Ekim’den beri Gazze’de yaşanan ve hepimize canlı olarak izlettirilen bir soykırım var. For Sama’da gördüğümüz sahnelerden farksız şeylerin hepsini sosyal medyada canlı olarak izliyoruz. Kimlikler değişse de biz bunlara maalesef oldukça aşinayız” dedi.
“MÜLTECİ VE GÖÇMENLERE KARŞI ÖN YARGI EDİNDİK”
Mülteci ve göçmenlere karşı ön yargı olduğuna değinen Karabulut, “Dünyadaki Filistinli mülteci sayısı yaklaşık 5 milyon. Bunların çoğu komşu ülkeler olan Ürdün, Lübnan ve Suriye’de. Bugün Gazze’de yaşanan katliamlar için çoğu kişi böyle bir vahşeti daha önce görmediğini söyledi ancak gördük. Belgeselde gördüğümüz gibi hayatının son anına kadar mücadele eden insanlar, bütün olanaklar tükendiğinde bütün diğer mazlum halklar gibi komşularına sığındı. Ve biz ne yazık ki bu yaşananları unuttuk. Onların neler yaşadıklarını, neden buraya geldiklerini, 7 Ekim öncesi Filistin’de yaşanan katliamı nasıl unuttuysak, o şekilde unuttuk. Maalesef toplumumuzun hafızası çok kuvvetli değil. Peki neden? Çünkü, hafızamızı zayıflatan ve bizi manipüle eden büyük bir etken var. Biz sürekli kandırılıyoruz. Özellikle medya tarafından. Suriye hakkında, Filistin hakkında, Doğu Türkistan hakkında. Filistinliler için toprağını sattı, Suriyeliler için onlar mücadele etmedi, onlar vatan haini. Bütün bu dezenformasyon ve çarpıtmalar neticesinde geldiğimiz noktada bizimle birlikte yaşayan mülteci ve göçmenlere karşı önyargılar edindik. Maalesef kırılması çok zor. Ve bugün içimizde yaşayan milyonlarca Suriyelinin buraya geliş hikayesinin sizlere tekrardan hatırlatmak istedik” ifadelerine yer verdi.
Programın sonunda Trakya Üniversitesi Genç Yeryüzü Doktorları Topluluğu Başkanı Muammer Morkoç tarafından Harmony sorumlusu Ebru Karabulut’a teşekkür belgesi takdim edildi.
MERT ERİŞKİN