GALA GÖLÜ’NE KOMŞU RES
Edirne’nin Enez ilçesine bağlı Küçükevren, Gaziömerbey ve Gülçavuş köyleri mevkiine 17 türbinden oluşan depolamalı rüzgâr enerji santrali kurulması için ÇED süreci başlatıldı. Tarım ve orman alanlarında bulunan projenin alanı ise Gala Gölü Milli Parkı’nın 7,7 kilometre kuzeydoğusunda yer alıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, Edirne’nin Enez ilçesine bağlı Küçükevren, Gaziömerbey ve Gülçavuş köylerinde Yenice Depolamalı Rüzgâr Enerjisi Santrali kurulması amacıyla ÇED sürecinin başlatıldığını açıkladı.
ÇED Müdürlüğü’nden yapılan duyuruda; “Edirne il Enez ilce Küçükevren, Gaziömerbey ve Gülçavuş köyleri mevkiinde Adis Elektrik Enerjisi Tedarik A.Ş. tarafından yapılması planlanan Yenice Depolamalı Rüzgâr Enerji Santrali (DRES) (17 Türbin 100 MWm/ 100 MWe/ 100 MWh EDT) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED başvuru dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 8. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve başvurunun ÇED genel formatına uygun hazırlandığı anlaşılmış olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlatılmıştır. Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar, süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Edirne Valiliği’ne (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na gönderilebilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” ifadelerine yer verildi.
17 TÜRBİN KULLANILACAK
Projenin tanıtım dosyasına göre; bölgede 16 adet 5,9 MWm/5,9 MWe ve 1 adet 5,6 MWm/5,6 MWe kurulu güç olmak üzere toplamda 17 adet türbin kullanılacak. Türbinlerin toplam kurulu gücü ise 100 MWm/100 MWe olacak. Proje alanında ayrıca türbin kurulumuna ek olarak 0,50 ha büyüklüğündeki alana 100 MWh toplam depolama gücüne sahip Elektrik Depolama Tesisi (EDT) kurulacak. Üretilen ve depolanan elektrik enerjisi, 154 kV’lık hat ile yeni tesis edilecek Enez Havza TM’ye bağlanarak ulusal enterkonnekte sisteme verilecek. Proje kapsamında kurulacak türbinler ile toplam 400.000.000 kWh/yıl elektrik üretimi gerçekleştirilmesi planlanıyor.
ORMAN VE TARIM VASIFLI ALAN
Projenin santral sahası, Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100 000 Ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı kapsamında orman ve tarım vasıflı alanlar içerisinde yer alıyor. Santral alanının bir kısmı ise Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi/ Turizm Merkezi ve türbin noktası isabet etmemekle birlikte sit alanı gösteriminde kalıyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) Parsel Sorgu Uygulaması üzerinden gerçekleştirilen sorgulamada ise türbin noktaları tescil harici ve tarla nitelikli arazilerden oluşması dikkat çekiyor.
MALİYETİ 1 MİLYAR 300 MİLYON TL
Projenin toplam maliyeti 1 milyar 300 milyon TL olarak belirtilirken, ömrünün ise 49 yıl olacağı ifade edildi. Projenin ömrü, mevzuat kapsamındaki gerekliliklerin yerine getirilmesi durumunda modernizasyon yapılarak uzatılabilecek.
GALA GÖLÜ MİLLİ PARKI’NA 7,7 KM
Alanına en yakın diri fayın, yaklaşık 20 kilometredeki Kuzey Anadolu Fay Zonu olduğu belirtilen projenin santral sahasında ise herhangi bir heyelan, akma vb. risk bulunmadığı açıklandı. Proje alanı, Gala Gölü Milli Parkı’nın ise 7,7 kilometre kuzeydoğusunda yer alıyor.
UĞUR AKAGÜNDÜZ